Cele mai sigure masini pentru copii

/ / Modificat: 2012-02-21
Cele mai sigure masini pentru copii

In momentul in care devii parinte, criteriile de selectie ale lucrurilor care te inconjoara se schimba, iar prima pe lista devine siguranta copilului. Criteriul de siguranta este crucial in alegerea unei masini pentru familie. Dincolo de confort, dotari si accesorii, este recomandat sa se aleaga masini care ofera masuri speciale de siguranta pentru sanatatea micutului.

Foto: carsnew.org

Iata cele mai sigure masini pentru cei mici potrivit euroncap.com!

Volkswagen Beetle

Micuta si simpatica masina in forma de broscuta de la Volkswagen este unul dintre autoturismele care ofera o siguranta sporita pentru copii in timpul calatoriilor.

In urma testelor de siguranta la impact sau in caz de accidente, Beetle a obtinut maxim de puncte in ceea ce priveste protectia unui copil de 3 ani.

Pentru testarea sigurantei, s-a folosit un manechin special, care a fost asezat in mai multe pozitii, iar apoi s-a recurs la simularea mai multor tipuri de accidente, astfel incat sa se observe modul in care se comporta masina si este afectat copilul (atat cei care calatoresc in scaun de masina, cat si cei mai maricei).

Masina nemteasca s-a dovedit a fi foarte sigura pentru sanatatea copilului in cele mai multe tipuri de impact, reusind sa il protejeze prin intermediul airbag-urilor si a dotarilor speciale cu care este inzestrata.

Subaru XV

Masina japoneza de tip crossover si-a dovedit in proportie de 90% eficienta in protejarea copiilor de accidente.

Expertii au testat in special capacitatea automobilului de a rezista la impacturi puternice si felul in care afecteaza copiii de pana in 2 ani, care sunt asezati in scaune speciale de masina in timpul calatoriilor.

La simularea impactului frontal, miscarea inainte a manechinului-copil, fixat intr-un scaun de masina cu fata spre inainte, nu a fost foarte mare, iar la impactul lateral, manechinele (copilul si soferul) au reusit sa evite deplasarea semnificativa de pe pozitiile lor si evitarea lovirii cap in cap.

Airbag-ul pasagerului din dreapta este oprit din fabrica, pentru a proteja copiii care sunt tinuti in scaun de masina cu spatele spre parbriz de leziuni severe, in cazul declansarii lui.

Honda Odyseey

Honda Odyseey, lansata in 2009, este una dintre cele mai sigure masini pentru cei mici.

Aceasta a fost testata pentru mai multe tipuri de impact pe care le poate suferi automobilul si a obtinut maximum de puncte la toate simularile, cu exceptia cazului in care se rostogoleste.

Chiar si cu acest mic deficit, masina a obtinut si la testul de rostogolire 4 din 5 puncte, ceea ce o face sa fie o masina foarte sigura si rezistenta in fata potentialelor accidente.

Airbag-urile laterale si geamurile create din materiale super rezistente la impact creeaza o "fortareata" sigura pentru copii impotriva pericolelor din trafic.

Chevrolet Malibu

Sedanul de la Chevrolet este una dintre optiunile sigure de automobile atunci cand ai copii. Mai putin sigura decat Beetle sau Subaru XV, Chevrolet-ul a reusit totusi sa treaca 83% dintre testele de siguranta si sa se dovedeasca o masina puternica si rezistenta in fata posibilelor accidente.

Simularile s-au facut pe manechine care intruchipau copii mici, pozitionati in scaun de masina, cu fata spre parbriz sau invers, si au oferit rezultate promitatoare, efectele impacturilor nefiind exagerat de mari, iar lovirea capului copilului de cel al soferului fiind evitata, in special in impactul lateral.

Ca directii generale de orientare in ceea ce priveste alegerea masinii trebuie sa ai in vedere faptul ca masinile mari, de tip SUV sau mini-dubitele (mini-van) sunt considerate mai nesigure decat alte autoturisme de tip sedan sau cele compacte. Acestea sunt mai instabile si se rostogolesc mult mai usor in accidente decat celelalte tipuri.

Urmareste sa cumperi automobile care sunt sigure din punct de vedere al riscului de rostogolire, care sunt dotate cu sistem de control de stabilitate electronic, astfel incat sa poti manipula cu usurinta miscarile masinii pe teren accidentat sau in serpentine periculoase si a evita, astfel, accidentele. Acest sistem permite stabilizarea masinii si mentinerea directiei stabile de mers.

Intreaba intotdeauna consultantii reprezentantei de masini de la care vrei sa cumperi automobilul despre masurile de siguranta pentru protejarea copiilor cu care este dotata masina si ce avantaje mai prezinta pentru siguranta familiei, spre deosebire de alte marci de pe piata.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Masini copii Siguranta copii masina Scaun masina copii Calatorii masina copii

Articole recomandate

Citeste si despre