Probleme de vedere la copii: 10 semne alarmante

/ / Modificat: 2016-08-02
Probleme de vedere la copii: 10 semne alarmante

Problemele de vedere sunt greu de sesizat la copilul mic, ceea ce face ca vizitele oftalmologice periodice sa fie cruciale pentru sanatatea lui oculara, prezenta si viitoare. Copilul nu stie de multe ori sa iti spuna verbal ca nu vede bine sau ca are o jena la ochi. De aceea, este indicat sa urmaresti cu atentie si sa cunosti 10 dintre cele mai frecvente simptome ale problemelor de vedere la copii, pentru a lua la timp masurile necesare de corectare a lor.

Foto: spectaclesworld.com

Privitul crucis

Daca micutul tau obisnuieste sa priveasca crucis, este aproape cert ca are o problema de vedere si ca trebuie dus imediat la un oftalmolog pediatric.

Inclinarea capului

Micutul tau inclina adesea capul pentru a privi mai atent la ceva? Acesta este un semn de dezechilibru muscular al ochilor sau de strabism.

Copilul face acest gest din cauza faptului ca daca se uita drept, vede dublu, iar inclinarea usoara a capului reuseste sa mai clarifice vederea.

Privitul de aproape la televizor

Copiii foarte mici fac adesea asta, dar daca micutul tau a crescut si inca se mai apropie considerabil de mult de televizor pentru a se uita la desene, fa-i un control la ochi.

Saritul cuvintelor sau randurilor in timpul cititului

Felul in care citeste micutul tau ii poate da cel mai usor de gol problemele de vedere cu care se poate confrunta.

Copiii cu probleme de vedere sar adesea peste cuvinte si randuri intregi atunci cand citesc.

Acoperirea sau inchiderea unui ochi in timpul privitului la tv

Daca il surprinzi pe micut ca isi pune adesea manuta la un ochi sau il inchide in timp ce se straduieste sa priveasca la televizor, inseamna ca poate avea probleme cu vederea la unul dintre ochi.

Necorectarea la timp a vederii poate duce la probleme grave, precum ambliopie (afectiune numita si "ochi lenes" si caracterizata printr-o vedere slaba) sau cataracta.

Frecatul ochilor

Multi copii isi freaca ochii atunci cand sunt obositi sau le este somn. Insa poate fi si un semn de oboseala a ochilor, precedata de alte probleme de vedere.

Frecarea frecventa a ochilor poate fi un simptom de conjunctivita. Insa problemele cu care se confrunta sunt cel mai bine identificate la un control medical de specialitate.

Lacrimatul excesiv

Lacrimatul excesiv indica in mod cert o problema la ochi.

Poate avea mai multe cauze - conjunctivita, lagoftalmie paralitica (o boala in care pleoapele nu se inchid complet pe timpul noptii si determina aparitia uscaciunii ochilor) etc.

Nevoia de a arata cu degetul cand citeste

Daca micutul tau are nevoie de degetel pentru a urmari un rand de carte atunci cand citeste, poate fi un semn de ambliopie.

Copilul vede literele mult mai apropiate decat sunt, din cauza faptului ca boala da nastere unui fenomen de "aglomerare" a literelor. Sunt greu de citit, iar micutul are nevoie sa le separe cu ajutorul degetelului in timp ce le citeste.

Durerile frecvente de cap

Durerile de cap la copii au mai multe explicatii si cauze. Insa printre ele se numara si cauzele oftalmologice, o hipermetropie necorectata putand duce la aparitia acestor simptome.

Durerile apar ca urmare a efortului suplimentar depus de copil pentru a-si clarifica vederea defectuoasa.

Fotosensibilitatea

Copiii cu exotropie, un soi de strabism, au tendinta sa fie deranjati de expunerea la o lumina excesiva.

Ea poate fi confundata cu sensibilitatea la lumina, dar, de fapt, in spatele ei sta o problema de vedere care trebuie tratata la medic.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Probleme vedere copii Strabism copii Control oftalmologic copii Afectiune frecvente vedere

Articole recomandate

Citeste si despre