Matreata la copiii mici

/ / Modificat: 2009-02-20
Matreata la copiii mici





 

Pielea scalpului copilului meu se descuameaza si prezinta "coji". Este matreata?

Cel mai probabil nu este, deoarece matreata la copiii mici este foarte rara. Matreata nu este foarte intalnita la copiii mici, dar este posibila in cateva cazuri.

De cele mai multe ori matreata apare la pubertate, atinge un maxim la tineri iar la adulti este din ce in ce mai rara.



Ce cauzeaza aparitia matretii?


Celulele pielii scalpului se reinnoiesc permanent dar, in mod normal acest proces nu este vizibil.

Expertii cred ca multiplicarea excesiva a unei ciuperci numita Malasezia face ca reinnoirea sa fie mai rapida. Cand acest lucru se intampla poti observa aparitia unor coji albe sau gri pe capul copilului tau.

Matreata nu este contagioasa sau periculoasa, dar poate fi urata sau insotita de mancarimi.

Copilul tau poate avea coji datorita unei arsuri solare a scalpului (poti evita riscul facandu-l sa poarte o palarie cand este posibil).

De asemenea, matreata ar putea aparea datorita faptului ca folosesti prea mult sampon si nu il clatesti suficient cand il speli pe cap (samponul uscat poate avea aspectul unor coji, asemanatoare cu matreata). Incearca sa folosesti o cantitate de sampon cam cat o moneda sau mai putin si sa clatesti de doua ori mai mult decat acum.

Formele usoare de dermatita seboreica, eczeme sau psoriazis pot cauza descuamarea pielii, inclusiv la nivelul scalpului.

Daca descuamarea pielii este insotita de caderea parului intr-un anumit loc poate avea o pecingine cauzata de o ciuperca.



Pot scapa de matreata?


Daca ai exclus alte posibilitati si copilul tau are matreata, incearca sa ii perii parul inainte de samponare si sa il speli zilnic cu un sampon neutru care indeparteaza cojile in exces.

Daca acest truc nu functioneaza, incearca sa folosesti un sampon medicamentos anti-matreata ce contine gudron sau acid salicilic (pentru a fi sigura ca este recomandat pentru copii vorbeste cu farmacistul sau cu medicul). Foloseste-l de doua ori pe saptamana sau mai des.

Incearca sa folosesti un sampon pentru scalp sensibil in restul zilelor, macar pana se imbunatateste situatia. Evita balsamul de par gras sau uleios si produsele de styling, care pot inrautati matreata

Ar trebui sa merg cu copilul la doctor daca are matreata?

Datorita faptului ca matreata este neobisnuita la copii, este o idee buna ca doctorul sa ii examineze scalpul, in special daca acesta are si mancarimi severe sau daca observi anumite descuamari sau zone rosii.

Daca nu matreata este cauza, atunci va trebui abordat altfel. De exemplu, in cazul in care  copilul tau are o pecingine atunci el va trebui sa ia medicamente pentru a scapa de ciuperca.



Ana Maties


Redactor Copilul.ro


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre