Cum sa mentii copilul sanatos iarna

/ / Modificat: 2012-09-25
Cum sa mentii copilul sanatos iarna

Virusurile gripale dau tarcoale sanatatii copilului tau in sezonul rece si nu sunt singurele probleme cu care s-ar putea putea confrunta iarna aceasta. Igiena corecta, imunizarea, alimentatia adecvata si intarirea sistemului imunitar formeaza, impreuna, reteta de succes care asigura sanatatea copilului in sezonul rece!

Imunizarea copilului

Vaccinarea antigripala ramane cea mai importanta si sigura metoda profilactica impotriva acestor virusuri nemiloase.

Fa-i copilului vaccinul sezonier si imunizeaza si restul membrilor ai familiei. Micutul mai poate face gripa chiar si cu vaccin, dar intr-o forma foarte usoara. Insa cazurile in care se intampla asta sunt foarte rare.

Reguli de igiena pentru toata familia



Foto: theconcepttimes.com

Toata familia, dar in special copiii, trebuie supusa unui curs intensiv de invatare a regulilor de igiena esentiale pentru prevenirea imbolnavirii in sezonul rece.

Copiii trebuie invatati si incurajati sa se spele constant pe maini (in special inainte de masa, dupa folosirea toaletei si dupa ce vine de afara) si sa evite sa-si duca mana la ochi sau sa o bage in gurita cand nu este curat. Insa si ceilalti membri ai familiei trebuie sa respecte aceleasi reguli, mai ales cand intra in contact cu copilul, deoarece degeaba respecta el regulile, daca-i puteti transmite virusurile de pe mainile voastre.

In plus, trebuie sa asiguri curatenia in casa si sa dezinfectezi constant jucariile si suprafetele pe care copilul pune mana frecvent.

Descurajeaza copilul sa imprumute mancare sau bomboane din gura altor copii sau sa bea din aceeasi sticla cu altii, mai ales daca este la gradinita si nu il poti supraveghea indeaproape.

Intarirea imunitatii pe cale naturala

Alimentatia este ce mai indicata metoda de a creste imunitatea copilului. Asigurarea unor mese bogate in alimente cu substante nutritive esentiale ofera un ajutor substantial sistemului imunitar, pentru a face fata invaziei de virusuri sau bacterii ori altor germeni cu care micutul intra in contact.

Alte metode naturale sunt:

  • miscare fizica zilnica;
  • odihna (somn si relaxare);
  • ceaiurile din plante;
  • suplimente alimentare (unde exista deficiente sau carente majore de minerale si vitamine).

Cum ajuti copilul sa-si revina in caz de raceala sau gripa?

In cazul in care metodele de prevenire au dat gres, iar micutul tau s-a ales cu o raceala sau gripa zdravana, afla ce poti face pentru a-i ameliora simptomele. Racelile si gripele sunt infectii virale care nu se trateaza cu medicamente, asadar ai in vedere urmatoarele sfaturi:

  • foloseste picaturi saline pentru desfundarea nasului;
  • umidificatorul de camera sau baile cu aburi sunt esentiale pentru decongestionarea cailor nazale si calmarea tuseil;
  • hidrateaza-l constant cu sucuri, creaiuri si supe, dar si apa - este important sa consume suficiente lichide cand este deshidratat;
  • pune-l sa doarma pe o perna mai inalta, astfel incat capul sa fie mai sus decat restul corpului, pentru a putea respira mai bine.


In cazul in care simptomele nu dau semne sa dispara, micutul face febra, are si episoade repetate de voma si se plange de dureri de cap, mergi cu el la medic. Ar putea fi meningita sau alte complicatii care necesita ingrijire medicala de urgenta.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Prevenire raceala copii Igiena copii Vaccin antigripal copii Raceala copii Gripa copii Imunitate copii

Articole recomandate

Citeste si despre