Copilul s-a lovit la dinti sau si-a spart un dinte. Ce faci?

/ / Modificat: 2011-11-07
Copilul s-a lovit la dinti sau si-a spart un dinte. Ce faci?

Un copil plin de energie, neastamparat si cu pofta de viata se poate confrunta adesea cu mici accidente care pot fi gestionate atat de parinti, cat si de medicii specializati, la nevoie. In situatia in care esti nevoita sa te confrunti cu accidentele dentare ale copilului tau, afla cum trebuie sa le gestionezi!

Verifica sa nu mai aiba si alte rani

In situatia in care cel mic a cazut si s-a lovit la fata, accidentandu-si dantura, verifica, initial, sa nu prezinte si alte leziuni posibil periculoase, cum ar fi cele de la cap. In caz de urgenta, apeleaza imediat numarul 112.
accident_pierdere_dinti

Studiaza-i gingiile

Daca dintisorii sai au avut de suferit in urma cazaturii ori a loviturii suferite, este esential sa ii verifici si gingiile, pentru a descoperi eventuale sangerari. In cazul in care descoperi ca, intr-adevar, sangereaza, preseaza zona afectata cu un tifon umed pret de cateva minute sau pana cand sangerarea se opreste.

Ulterior, inghetata ar putea fi un remediu grozav pentru a reduce o eventuala umflatura in zona gingiilor si, in plus, are darul de a-l face pe copil sa mai uite de durere.

In decursul urmatoarelor zile, asigura-te ca gingiile si dintii micutului sunt sanatosi si nu prezinta anomalii in urma accidentarii. Daca remarci semne ale unei posibile infectii - cum ar fi febra, umflaturile sau sensibilitatea la atingere - nu ezita sa apelezi imediat la ajutorul medicilor specialisti.

Nu ignora vizita la medicul stomatolog

Chiar daca micutul pare ca se reface foarte bine in urma accidentului la nivelul dintilor, un control stomatologic ar putea detecta eventuale probleme invizibile. In cazul in care un dintisor sau chiar mai multi au fost deplasati, este posibil ca acestia sa trebuiasca sa fie scosi sau sa necesite interventii de fixare.

Tot medicul stomatolog ar putea rezolva si problema unui dinte ciobit. Chiar daca smaltul a sarit aproape imperceptibil, o interventie timpurie ar putea evita probleme ulterioare mai complexe si, implicit, mai costisitoare.
control_stomatologic_copii

Cum procedezi daca micutul isi pierde un dinte

Un accident in zona fetei se poate solda si cu pierderea unuia sau a mai multor dinti. Daca micutul pierde un dinte temporar, nu este cazul sa iti faci probleme: in locul sau va creste, la un moment dat, unul permanent. In orice caz, vizita la medicul stomatolog este recomandata, intrucat acesta va putea determina daca pierderea a afectat dintii inca nedezvoltati si daca viitorul dinte are suficient spatiu pentru a creste.

In situatia in care copilul a pierdut un dinte permanent, una dintre solutii ar fi curatarea acestuia cu putina apa si inserarea in spatiul ramas gol. Apoi, se impune o vizita de urgenta la medicul stomatolog, acesta avand posibilitatea sa fixeze dintele cazut. Ideal ar fi ca vizita sa aiba loc in maxim 30 de minute de la accident.

Daca medicul reuseste sa fixeze dintele, copilul va trebui menajat intr-o prima faza, fiindu-i oferita o alimentatie usoara si, in anumite cazuri, chiar si antibiotice. Dupa cateva zile, medicul stomatolog va putea constata daca dintele se poate fixa natural in timp sau daca sunt necesare interventii suplimentare.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Medic stomatolog Dinti copii Afectiuni stomatologice copii

Articole recomandate

Citeste si despre