Pregatirea copilului pentru gradinita

/ / Modificat: 2013-05-08
Pregatirea copilului pentru gradinita

gradinita_copii_1

Inceperea gradinitei este un moment important pentru copil si un pas hotarator in educatia lui. Pregatirea lui pentru intrarea la gradinita consta in incurajarea si dezvoltarea unor abilitati ce-l vor ajuta atat in noul an scolar, cat si la maturitate: coopoerarea, sociabilitatea, capacitatea de a respecta ordine si a asculta de ceilalti.

Inainte de a-l invata pe copil sa scrie, sa citeasca sau sa socoteasca trebuie sa il ajuti sa se adapteze si sa faca fata noului mediu.

Ajuta-l sa-si dezvolte viata sociala

Odata cu pasirea in gradinita, micutul tau va interactiona cu o multime de copii de varste apropiate lui. De aceea este important sa lucrezi la abilitatea sociala a copilului inainte de venirea marelui moment.

Invata-l cum sa coopereze si colaboreze cu alti copii, dar si sa imparta jucarii si lucruri cu ei. Aceste capacitati sunt dezvoltate cu ajutorul integrarii copilului in diverse jocuri, sporturi sau cursuri de grup.

Ajuta-l sa memoreze informatii esentiale despre el (nume, adresa, numar de telefon)

Inainte de a intra in contact cu oricine altcineva, copilul tau trebuie sa fie constient de cine e el, de unde provine si cum il cheama. Invata-l notiuni de baza pentru identificarea lui si pentru a-l ajuta sa faca mai usor cunostinta cu ceilalti.

Lucrati impreuna la invatarea si memorarea numelui, varstei, adresei si a numarului de telefon de acasa. Foloseste-te de cantecele si poezii pentru a le putea retine mai usor.

Ajuta-l sa-si dezvolte abilitatile motorii fine

art_limbaj_gradinita_Inainte ca micutul tau sa inceapa sa scrie are nevoie de o dezvoltare suficienta a abilitatilor motorii fine. Pentru a-l ajuta sa isi intareasca musculatura mainilor si degetelor - implicate in actul scrisului - pune-l pe micut sa faca tot soiul de activitati simple de indemanare prin casa. Printre cele mai eficiente in acest sens se numara deschiderea scrisorilor, sortarea veselei, amestecarea aluatului sau legarea siretului de la pantofiori.

Invata-l sa numere si sa citeasca

Chiar daca micutul tau va invata o multime de lucruri legate de citit, socotit si limbi straine, nu strica sa il ajuti sa porneasca cu dreptul in aceasta calatorie educationala. Il poti ajuta pe cel mic sa descopere lumea numerelor sau cititului prin intermediul activitatilor cotidiene la care participa. Il poti pune sa numere cate creioane sunt pe birou, cate ferestre are casa si il poti ajuta sa descopere literele si cuvintele pornind de la numele lui, al catelului sau ale celor apropiati.

Inconjoara-l de cuvinte si litere si ajuta-l sa le combine si sa le citeasca. Cartile pentru copii mici, cu multe imagini si cuvinte scrise cu litere foarte mari, sunt utile invatarii rapide a cititului, fara a suprasolicita copilul. In prima faza citeste-i tu povestile din carti, iar apoi ajuta-l sa descopere singurel misterul si magia literelor din ele.

Vizitati gradinita inainte de inceperea noului an scolar

Gandeste-te ca pentru micutul tau este o schimbare foarte mare si ca nu trebuie sa il ia pe nepregatite. Are nevoie de o perioada de adaptare cu locatia si mediul din care va face parte ceva ani buni de acum incolo. Cu cateva saptamani inainte de a merge la gradinita mergi cu el in plimbare prin curtea si holurile institutiei si povesteste-i pe scurt ce se va intampla acolo.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Pregatire copii gradinita Gradinita copii Educatie copii Achizitii gradinita copii

Articole recomandate

Citeste si despre