Cum pregatim copilul pentru gradinita. 7 trucuri si idei pe care sa le pui in aplicare inca de acum

/ / Modificat: 2017-08-08
Cum pregatim copilul pentru gradinita. 7 trucuri si idei pe care sa le pui in aplicare inca de acum

Parca ieri venea pe lume micutul tau, iar singurele sale ocupatii erau somnul si mesele, iar acum mai e putin si va incepe gradinita. Te intrebi cu teama si cu emotie oare cum o sa se acomodeze, daca ii va placea sau nu in colectivitate.

Primele zile de gradinita pot fi intimidante pentru cel mic, pentru ca se va trezi dintr-o data langa alti copii de aceeasi varsta, insa fara sa ii aiba pe parintii sai alaturi. El va pleca din micul vostru univers unde totul este pentru el cunoscut, sigur, unde se simte in largul sau catre o lume total noua, necunoscuta, unde va pasi alaturi de educatoare si de ceilalti prichindei.

Gradinita inseamna prima plecare de acasa a prichindelului tau, asa ca va fi un test nu numai pentru el, ci si pentru tine. Iar ca la orice test, ca sa il treceti cu bine, este musai sa te pregatesti din timp pentru acest moment special.

Cum il pregatesti pe cel mic pentru gradinita? Iata 7 trucuri si idei pe care sa le pui in aplicare inca de acum: 

Invata-l de mic sa socializeze

Ca sa ii fie mai usor sa se acomodeze in colecivitate, copilul trebuie invatat de mic sa socializeze. Cand iesi cu el in parc este important sa nu stea doar langa tine si sa va jucati doar impreuna, ci lasa-l sa intre in contact si cu alti copii.

Obisnuieste-l sa mearga cu tine in vizite pe la rude sau prieteni ori in concedii alaturi de alte familii. Astfel, atunci cand se va vedea intre alti copii, fara ca mami sa fie langa el, nu i se va parea un teritoriu totla nesigur, caci ii va fi mai usor sa socializeze cu ceilalti micuti, spre deosebire de un copilas care a stat exclusiv cu mami, tati si cu bunicii sai. Socializarea ii invata pe cei mici sa fie mai siguri pe ei, mai increzatori si mai optimisti.

Un copil prietenos va sti sa isi faca repede noi prieteni la gradinita, nu se va simti abandonat de catre parinti.

Vorbeste-i despre gradinita

Cu cateva luni inainte de marele eveniment din viata lui - prima zi de gradinita - ar trebui sa incepi sa ii vorbesti despre asta. El va trebui sa stie din timp ca va veni un moment in care isi va petrece cateva ore pe zi alaturi de alti copii.

Vorbeste-i despre ceea ce inseamna gradinita, spune-i ca este un loc frumos, in care va invata lucruri noi despre viata. Daca il vezi ca nu pare prea incantat de idee, ii poti da exemplul vostru, al parintilor: ii poti spune ca asa cum mami si tati merg la serviciu, asa va merge si el la gradinita, este un loc in care va invata o sumedenie de lucruri noi si folositoare, dar si un loc in care se va juca si isi va face noi prieteni de varsat lui.

Faceti impreuna o plimbare pana la gradinita, astfel incat cel mic sa se obisnuiasca din timp cu drumul, dar si cu locul in care urmeaza sa isi petreaca timpul peste cateva saptamani. 

Trebuie sa stie sa respecte reguli

Chiar daca varsta la care cei mici incep gradinita este una frageda, la care principala activitate a prichindeilor este joaca, ei trebuie totusi sa fie familiarizati cu regulile in momentul in care ajung la gradinita. Este important sa stie ca ora mesei este ora mesei, ca nu are voie sa faca anumite lucruri. Cand micutul tau stie cate ceva despre disciplina, ca nu tot Universul se invarte in jurul sau, atunci gradinita nu i se va parea chiar asa de grea.

Mult mai usoara i se va parea gradinita unui copil care este obisnuit de acasa cu un program de somn si de mese, pentru ca nu i se va parea nimic neobisnuit. In schimb, un copil care nu este invata cu programul si care face numai ce vrea el si atunci cand doreste el ar putea sa aiba de furca la gradinita.

Invata-l sa daruiasca

Un alt truc care ii va prinde bine in colectivitate este sa il inveti sa imparta din jucariile lui cu ceilalti copii. La gradinita va fi implicat in tot felul de activitati si de jocuri in care vor fi alaturi de alti prichindei, iar micutului tau nu ii va fi dificil daca este deja invatat cu astfel de activitati.

Motiveaza-l, de asemenea, sa vorbeasca mai mult. Pune-i intrebari si asteapta un raspuns de la el. Cand el te intreba ceva, nu ii raspunde rapid, ci incearca sa ii explici cat mai mult. Sunt lucruri care ii vor prinde tare bine in noua lui viata de prescolar.

Poti sa ai impreuna cu micutul activitati pe care le va face si la gradinita, precum coloratul sau invatarea unor poezii.

Mergeti impreuna la cumparaturi pentru gradinita

Prima zi de gradinita este un moment de neuitat pentru el, asa ca ii va trebui o tinuta pe masura. Nu ii alege singura vestimentatia, ci implica-ti si copilul. Lasa-l pe el sa aleaga ceea ce ii place si ai garantia ca va purta cu mare palcere hainutele si se va simti special, stiind ca el le-a ales.

La fel poti proceda si cu ghiozdanelul, cu creioanele colorate sau cu alte accesorii pe care trebuie sa le cumperi. Ia-l cu tine la magazin, explica-i cu rabdare, dar si cu bucurie, care sunt lucrurile de care are nevoie si lasa-l pe el sa le aleaga. Fii entuziasmata, pentru ca este o stare pe care o vei transmite si prichindelului tau.

Sfat: Mergi la cumparaturi cu cateva saptamani inainte, nu lasa totul pe ultima suta de metri, cand magazinele vor deveni un adevarat furnicar.

Citeste-i

Cum copiii de varsta gradinitei nu stiu sa citeasca, este important ca tu sa ii citesti in fiecare seara. Asa ii dezvolti capacitatea de atentie, el va sti atunci cand ajunge la gradinita sa asculte ceea ce i se spune.

Discuta despre noul program

Gradinita este un nou stil de viata pentru cel mic, pentru ca presupune un program nou. Asta inseamna trezit de dimineata, parcurgerea unui drum catre scoala, mese luate alaturi de ceilalti copii. Este bine sa-l pregatesti din timp pentru asta. Vorbeste-i despre tot ceea ce inseamna noua rutina care se va crea in viata lui.

Pregateste un ritual pentru prima zi de gradinita

In prima zi de prescolar, micutul tau poate sa planga ori sa simta teama atunci cand se va vedea fara tine, intr-un loc necunoscut, alaturi de multe fete necunoscute. Asa ca pregateste-te din timp, ca sa faci aceasta zi una usoara pentu el.

Poti inventa tu un ritual de despartire sau puteti concepe unul impreuna. Inainte sa pleci de la gradinta, spune-i cat de mult il iubesti si asigura-l ca la termianrea programului vei fi acolo ca sa il iei acasa. Pentru primele zile de gradinita ar fi bine sa va treziti un pic mai devreme, ca pregatirile sa se desfasoare in taina, fara agitatie.

Cu cat micutul pleaca mai linistit de acasa, cu atat sunt mai mici sansele ca el sa faca o scena la gradinita.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Gradinita Adaptare gradinita copii Prima zi gradinita

Articole recomandate

Citeste si despre