10 semne ca cel mic nu este pregatit pentru gradinita. Cum il pregatim?

/ / Modificat: 2017-09-01
10 semne ca cel mic nu este pregatit pentru gradinita. Cum il pregatim?

Vine o vreme in viata copilului cand incepem sa ne gandim serios daca este momentul sau nu ca acesta sa intre in colectivitate. Atunci cand abia vin pe lume ni se pare ca acel moment este foarte departe, insa cu fiecare zi ce trece, copilasul se dezvolta armonios si iata ca la usa bate… gradinita!

Pentru inceput, sa stabilim faptul ca fiecare copil are ritmul sau, care ar trebui respectat si dupa care ar trebui sa ne ghidam pentru ca lucrurile sa iasa cum trebuie. Daca unii copii par a fi pregatiti pentru gradinita inca de la varsta de 2 ani, altii nu ajung in acest punct nici in jurul varstei de 3-4 ani. De aceea putem spune ca nu exista o varsta anume la care copilul ar trebui inscris la gradinita, ci mai degraba ca difera de la copil la copil.

In perioada premergatoare inscrierii copilului la gradinita, viata parintilor pare sa se invarta in jurul unei singure intrebari: "Este copilul meu pregatit pentru a merge la gradinita"?

Pana la varsta de 2-3 ani, copilul ar trebui sa bifeze cateva achizitii importante, care ii vor inlesni integrarea in colectivitate si il vor ajuta sa se descurce singurel.

S-ar putea ca acesta sa nu fie pregatit pentru gradinita, daca inca nu face urmatoarele lucruri:

1. Nu este obisnuit cu absenta parintilor si nu reactioneaza prea bine in preajma necunoscutilor;

2. Nu a renuntat la scutece si nu stie sa foloseasca olita atunci cand are nevoie sa mearga la toaleta;

3. Nu si-a insusit cuvintele de baza (apa, caca, pipi, papa, da, nu) si nu poate comunica foarte bine cu un adult in legatura cu nevoile sale;

4. Nu se descurca cu elementele de la imbracaminte (arici, nasturi sau fermoar) si are nevoie de ajutorul unui adult;

5. Nu se poate hrani singur, nu reuseste sa tina lingurita in mana si sa bage in gurita;

6. Nu poate urma instructiunile unui adult (sa aduca un lucru cerut, sa arate unde il doare);

7. Nu reuseste sa stea locului nici pret de 5 minute pentru a participa la diverse activitati;

8. Rutina de somn nu este pusa la punct si nu este obisnuit sa respecte un program;

9. Nu ii place sa socializeze cu alti copii si are dificultati de adaptare;

10. Nu reactioneaza prea bine in fata stimulilor senzoriali (galagie, tipete, ras zgomotos, harmalaie).

Nu te nelinisti daca citind randurile de mai sus il recunosti pe micutul tau! Fiecare copil isi insuseste aceste notiuni in ritmul propriu, conteaza foarte mult suportul primit din partea adultilor. Inarmati cu rabdare, reusim sa le dam incredere in fortele proprii, mult mai repede decat daca ne asteptam sa se incadreze intr-un tipar anume. Astfel, poate este de preferat sa mai amani un pic inscrierea la gradinita, si sa urmaresti indeaproape evolutia lui, pana la achizitia unui minim din aceste notiuni.

Ce presupune mersul la gradinita si ce avantaje sau dezavantaje exista

Inscrierea la gradinita este o etapa noua in viata copilului si aduce cu sine emotii, noi provocari, dar si temeri, atat din partea copilului cat si din a parintilor. Specialistii sunt de parere ca etapa gradinitei este vitala in dezvoltarea armonioasa a copilului, si ca acesta nu ar trebui privat de aceasta experienta.

Ce invata copiii care merg la gradinita:

sa interactioneze cu ceilalti copii, dar si cu alti adulti;

sa imparta jucariile;

sa urmeze un program fix;

isi insusesc aptitudini de comunicare si de exprimare;

isi imbogateasc bagajul de cunostiinte.

Daca cel mic nu este pregatit emotional sau fizic pentru a fi inscris la gradinita, si totusi parintii decid sa aiba in vedere doar ca este la varsta potrivita, aceasta experienta se poate transforma foarte usor intr-un calvar, atat pentru acestia cat si pentru copil. Fiind stresat, copilul nu se va deschide in fata acestei provocari si avantajele gradinitei nu isi vor mai produce efectul.

Cand copilul nu este pregatit sa mearga la gradinita, acesta:

refuza sa se trezeasca dimineata sau sa mearga la gradinita;

plange si se impotriveste cand ajunge la poarta gradinitei;

odata lasat acolo ramane trist si este retras, nu socializeaza cu alti copii;

se bucura excesiv cand parintele vine sa il ia de la gradinita si il roaga sa ii promita ca nu il va mai aduce si maine;

are cosmaruri noaptea si se trezeste tipand sau plangand.

Cum ne pregatim de gradinita:

In momentul in care gandul inscrierii la gradinita incolteste in mintea parintilor, incepe o cursa contra-cronometru in gasirea celei mai potrivite gradinite. Cantareste toate argumentele pro si contra inainte de a lua o decizie finala. Pe cat posibil stai de vorba cu directoarea si personalul aferent, viziteaza gradinita si salile de curs si ai in vedere si dotarile existente pentru a preintampina nevoile ce vor aparea pe parcurs.

Indiferent ca vorbim de un copil pregatit de gradinita, sau de unul nepregatit inca, ar trebui sa avem in vedere partea emotionala, inainte de a il inscrie la gradinita. Exista cateva metode prin care sa il obisnuim pe micut cu ceea ce presupune aceasta etapa, si astfel sa facem tranzitia sa decurga lin:

copiii reactioneaza mai bine cand stiu la ce sa se astepte, incercati sa vorbiti cu micutul, sa ii povestiti ce urmeaza sa se intample si sa il entuziasmati in acest sens

vizitati impreuna gradinita unde urmeaza sa fie inscris, sala de curs, poate chiar este o idee buna sa interactioneze cu viitoarea educatoare si cu copiii din alte grupe, vazandu-i pe acestia ca se simt bine, se va simti la randu-i in siguranta;

implica-l pe copil in alegerea unui ghiozdanel in functie de preferinte. Permite-i sa isi aleaga o jucarie preferata si sa o ia cu el, sporindu-i astfel zona de confort;

incurajeaza-l sa inceapa sa fie mai independent: sa se imbrace, sa se pieptene, sa isi impatureasca pijamaua, sa se inchida singur la pantofi, ii vei da senzatia ca a realizat ceva si ii veti spori increderea in sine;

obisnuieste copilul cu separarea de parinti. Cand pleci din casa spune-i la revedere, imbratiseaza-l si iesi pe usa. Nu este bine sa dispari pur si simplu din casa, din simplul fapt ca atunci cand te va cauta si nu te va gasi, izvoraste teama ca nu te vei mai intoarce. In acest fel, cand il vei lasa la gradinita si iti vei lua la revedere, va sti ca te vei intoarce dupa el.

Perioada gradinitei este o perioada magica. Este momentul lui de a imbina placutul cu utilul, de a socializa cu alti copii, in acelasi timp invatand multe lucruri noi si traind experiente care mai de care mai felurite. Cel mai important lucru de avut in vedere este ca acesta sa fie pregatit din punct de vedere fizic si emotional pentru integrarea in colectiv.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Gradinita Adaptare gradinita copil Gradinita copii

Articole recomandate

Citeste si despre