Vorbirea si limbajul la copilul de 2-3 ani

/ / Modificat: 2013-11-13
Vorbirea si limbajul la copilul de 2-3 ani

Vorbirea si limbajul sunt parti ale comunicarii care la varsta de 2-3 ani se dezvolta cu o repeziciune uimitoare. Vocabularul se imbogateste cu o multime de cuvinte noi, copilul incepe sa formeze propozitii din ce in ce mai complexe, dar cu toate acestea, specialistii sustin ca inca intelege mai multi termeni decat poate exprima verbal. Descopera si alte particularitati ale vorbirii si limbajului la copilul mic, dar si cum poti ajuta la dezvoltarea lor!

Dezvoltarea limbajului si a vorbirii la copilul de 2-3 ani

Intre 2 si 3 ani, limbajul copilului cunoaste o dezvoltare uimitoare. La aceasta varsta, este mai dornic ca niciodata sa vorbeasca si sa testeze cum suna anumite cuvinte, sa ii imite pe ceilalti si absoarbe ca un burete in vocabular tot ce aude in jur. Este varsta curiozitatii, presarata cu intrebarea care te va exaspera: "De ce?".

Copilul mic este capabil sa foloseasca in vorbire in jur de 50 de cuvinte din vocabular, pe care le poate imbina in propozitii scurte. Insa vocabularul lui cuprinde mult mai multe cuvinte, peste 200, spun specialistii. Este apt sa formeze propozitii din maximum 4 cuvinte. Insa chiar daca vorbeste mai putin, este capabil sa inteleaga mult mai multe cuvinte.

Pana la varsta de 3 anisori, limbajul copilului ar trebui sa intre in stadiul frazei gramaticale, ceea ce inseamna ca ar trebui sa fie capabil sa se exprime cat mai corect. Pana la intrarea in etapa prescolara, atat tu, cat si cei din jur ar trebui sa intelegeti peste 70% din lucrurile pe care le spune.

Cum stimulezi dezvoltarea limbajului si a vorbirii la copilul de 2-3 ani?

In aceasta etapa, copilul ar trebui sa foloseasca liber limbajul si sa fie incurajat sa vorbeasca cat mai mult. Dezvoltarea limbajului si a vorbirii celui mic depinde foarte mult si de mediul in care este crescut. Comunicarea constanta cu copilul este cea care ajuta cel mai mult la dezvoltarea limbajului si vorbirii la aceasta varsta.

Incurajeaza-l constant sa foloseasca cuvintele pentru a solicita diverse lucruri, nu doar sa le arate cu degetelul. Pune-i intrebari deschise, care sa-l provoace sa formuleze raspunsuri mai complexe decat un simplu "da" sau "nu". Este perioada in care este important sa il inveti cum sa se foloseasca de cuvinte si limbaj pentru a rezolva probleme si a intelege anumite lucruri din jurul lui.

Stimuleaza copilul sa isi exprime trairile prin intermediul cuvintelor, inca de la aceasta varsta. Chiar daca abia la varsta prescolara va fi capabil sa retina si sa asocieze stari cu termeni si cuvinte, este important sa incepi sa ii faci cunostinta cu ele de pe acum.

Incepe cu cele mai simple dintre emotii si trairi. Explica-i ca atunci cand rade si este vesel, se spune ca este bucuros sau fericit, iar ca atunci cand plange si este morocanos se spune ca este trist. Daca pana acum, isi manifesta aceste trairi comportamental, prin gesturi si reactii, este important sa il incurajezi sa le inlocuiasca cu termeni si cuvinte.

Lectura zilnica ramane unul dintre cele mai bune instrumente pentru stimularea dezvoltarii limbajului si vorbirii la 2-3 ani. Prin cititul cartilor, copilul este expus la termeni si cuvinte noi, pe care le invata si le absoarbe in vocabular. Totodata, este stimulat si sa puna intrebari, sa afle ce se intampla, de ce au loc unele evenimente etc.

Incurajeaza-l sa participe activ la lectura si sa-si spuna parerea in legatura cu intamplarile care au loc in povestea pe care i-o citesti! De asemenea, expune copilul la un mediu lingvistic cat mai corect si adecvat varstei lui, astfel incat sa fiti un model de vorbire si limbaj pentru el.

Nu uita ca la aceasta varsta, cel mic absoarbe in vocabular tot ce aude si nu se sfieste sa foloseasca in vorbirea curenta cuvintele noi pe care le asimileaza, chiar daca nu intelege ce inseamna ele. Daca este expus unui limbaj neadecvat, adica se folosesc cuvinte triviale, copilul le va prelua in vorbire si le va folosi, fara a sti ca ele sunt nepotrivite.

Copilul tau ce progrese a facut in vorbire pana la varsta de 3 ani? Cum l-ai ajutat sa isi dezvolte limbajul si vorbirea? Spune-ne trucurile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dezvoltare limbaj copii Dezvoltare vorbire copii Comunicare copii Abilitati vorbire Activitati dezvoltare vorbire

Articole recomandate

Citeste si despre