Tu ii citesti povesti bebelusului tau? Daca nu, este timpul sa o faci

/ / Modificat: 2018-10-02
Tu ii citesti povesti bebelusului tau? Daca nu, este timpul sa o faci

Este posibil sa te intrebi care sunt beneficiile cititului de povesti pentru copiii mai mici si pentru bebelusi. In definitiv, un nou nascut nu va intelege mare lucru din ele, nu?

Si totusi, daca ii citesti cu voce tare bebelusului tau, inca de cand acesta este foarte mic, vei pune bazele unei traditii pe care sa o impartasiti impreuna mult timp de acum inainte.

Iata care sunt cateva dintre beneficiile pe care i le aduci copilului tau atunci cand ii citesti povesti de la o varsta frageda:

Atunci cand ii citesti povesti celui mic il inveti sa comunice, il obisnuiesti cu concepte precum numerele, literele, culorile si formele in mod placut, il ajuti sa deprinda abilitati de ascultare si memorare, ii imbogatesti vocabularul si nu in ultimul rand ii oferi informatii pretioase legate de lumea inconjuratoare.

Poate ca nu iti vine sa crezi, dar pana cand ajung la varsta de 1 an, bebelusii invata toate sunetele de care au nevoie pentru a putea sa vorbeasca in limba lor materna, asa ca daca il expui la cat mai multe cuvinte prin povestile pe care i le citesti, cel mic va vorbi mai repede si mai corect.

Cand ii citesti copilului, acesta te aude folosind multe emotii si sunete expresive, care ii vor incuraja dezvoltarea sociala si emotionala. In plus, abilitatile sale lingvistice vor evolua prin imitarea sunetelor, recunoasterea pozelor si invatarea de noi cuvinte.

Poate cel mai important beneficiu atunci cand vorbim de cititul povestilor pentru copii mici este ca stabileste o legatura intre lucrurile cele mai dragi lui – vocea si prezenta ta - si carti. Daca petreci timp citindu-i celui mic ii arati ca lectura este ceva placut in care merita sa investesti timp si il vei invata si pe el sa iubeasca cartile.

Cand si cum sa ii citesti povesti celui mic

Cel mai minunant lucru cand vine vorba de cititul cu voce tare al povestilor, este ca nu necesita abilitati speciale sau echipamente complicate, ai nevoie doar de o carte si de disponibilitatea de a o citi bebelusului. Citeste cu voce tare cateva minute pe zi si fa acest lucru cat mai des. Nu trebuie sa termini de citit cartea ci sa te concentrezi pe paginile care iti plac tie si copilului tau.

Fa-ti timp sa ii citesti zilnic, poate seara inainte de culcare; nu numai ca te vei bucura de apropierea de copilul tau, pe care cititul ti-o confera, dar vei stabili astfel si o rutina care iti va face viata mai usoara. Si in plus il va linisti pe bebe inainte sa adoarma.

Poti sa ii citesti celui mic si in alte momente ale zilei, de preferat cand este satul, schimbat si alert.

Uite cateva sfaturi care te pot ajuta atunci cand ii citesti toddlerului tau o poveste:

  • daca il tii in brate, il vei face sa se simta in siguranta si legat de tine, oferindu-i confort
  • citeste-i expresiv, modulandu-ti vocea mai sus sau mai jos in functie de poveste, sau schimbandu-ti vocea pentru fiecare personaj in parte
  • nu iti face griji, nu trebuie sa urmezi textul cartii foarte indeaproape, opreste-te din cand in cand si pune-i intrebari sau comenteaza asupra pozelor. Chiar daca cel mic nu poate inca sa iti raspunda, facand asta stabilesti regulile pentru toate lecturile cu voce tare din viitor
  • canta cantecele, scoate sunete haioase de animale, joaca-te cu cel mic, fa orice crezi necesar pentru a-i arata ca cititul este amuzant si distractiv
  • bebelusilor nu numai ca le place repetitia, dar si invata din ea, asa ca nu iti fie teama sa citesti aceeasi carte de povesti de mai multe ori
  • pe masura ce copilul tau creste, incurajeaza-l sa tina chiar el cartea de povesti, sa identifice elemente din poze.

Alege carti adecvate varstei celui mi, tine cont de faptul ca in primele luni de viata tot ce isi doreste bebelusul este sa iti auda vocea, asa ca ii poti citi orice, iar pe masura ce creste foloseste carti de povesti colorate, interactive, cu diferite texturi si care sa ii stimuleze fiecare abilitate deja dobandita.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Citit Citit bebelusi Citit poveste bebelusi Beneficii citit bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre