Teribila varsta de 2 ani, intre mit si adevar

/ / Modificat: 2017-08-25
Teribila varsta de 2 ani, intre mit si adevar

Considerata a fi o perioada a egocentrismului, in care copilul incepe sa-si scoata coltii personalitatii, sa devina din ce in ce mai independent si sa dea nastere primelor accese de furie, varsta de 2 ani oscileaza adesea intre mituri si adevaruri care pun o presiune alarmanta pe umerii tai. In realitate, nu este o varsta atat de "teribila" pe cat pare si, daca intelegi schimbarile care au loc in dezvoltarea lui, poti trece cu brio peste aceasta perioada delicata a copilariei.

Varsta de 2 ani, la ce sa te astepti cu adevarat?

Varsta de 2 ani face tranzitia intre perioada de bebelus sau copil mic si cea de prescolar. In aceasta etapa, dezvoltarea copilului cunoaste o multime de schimbari importante, nu intotdeauna foarte usor de tolerat de catre parinti.

Majoritatea refuzurilor, tipetelor si comportamentelor de opozitie ale acestuia apar in special pe fondul schimbarilor emotionale care au loc in aceasta etapa a copilariei. Principalele caracteristici ale varstei de 2 ani, catalogata de multi psihologi drept un "montagne-russe emotional", dar si tipuri de comportamente de care te poti lovi in cresterea copilului sunt:

• egocentrismul (crede ca i se cuvine tot, nu stie sa imparta lucruri sau jucarii cu ceilalti - de unde apar si sentimentele de frustrare, pe care nu le tolereaza prea usor si care se manifesta adesea prin accese constante de furie);

• negativismul (spune NU la aproape orice, dar nu ii place sa fie el cel refuzat; este varsta in care il ia in brate pe "NU" ori de cate ori vii catre el cu o solicitare sau rugaminte; sunt comportamente de opozitie care apar firesc in dezvoltarea lui si care fac parte din procesul de adaptare la urmatoarea etapa a copilariei);

• irascibilitatea (pe fondul schimbarilor emotionale pe care le resimte, a trairilor noi si din ce in ce mai puternice pe care le experimenteaza - temeri, frici, anxietate -, care fac aproape imposibila comunicarea cu el);

• independenta (este si varsta in care incepe lupta pentru castigarea independentei - multe dintre refuzurile sau comportamentele de opozitie pe care le manifesta sunt menite sa-ti transmita faptul ca acum a crescut si ca este si el capabil sa faca diverse lucruri de unul singur; iti va testa adesea limitele rabdarii, tolerantei, bunavointei, dar nu o face pentru ca este obraznic sau incapatanat);

• crizele de isterie si scandalurile in public - desi sunt mai frecvente la prescolaritate, incep sa apara inca de pe acum, pe fondul incapacitatii de a tolera refuzuri din partea ta, dar si de a-si exprima emotiile negative in cuvinte.

Obraznicia la varsta de 2 ani este un mit

Probabil ca ai auzit multi parinti care-si catalogheaza copilul de 2 ani drept obraznic, incapatanat, rau sau chiar o "pacoste" in viata lor. Sunt apelative pe care niciun copil de aceasta varsta nu le merita.

Comportamentele care duc la disperare parintii - tipete, refuzuri, scandaluri etc. - nu sunt facute de copil din rea-vointa. Apar firesc in dezvoltarea de la aceasta varsta si izvorasc cel mai adesea din neputinta de a-si exprima nevoile sau emotiile pe cale verbala.

Vocabularul lui este limitat la aceasta varsta pentru a-ti putea spune in cuvinte ca este furios ca nu ii cumperi jucaria dorita. Din acest motiv, iti transmite mesajul printr-un acces de furie de toata "frumusetea". 

Cresterea unui copil de 2 ani poate fi o placere. Este o realitate!

Doar atunci cand nu intelegi ce schimbari au loc in viata copilului tau la varsta de 2 ani, vei cataloga aceasta etapa ca fiind una teribila, grea, problematica etc. Daca vrei sa te bucuri de aceasta perioada din copilaria micutului tau, tine cont de cateva sfaturi si trucuri in modul in care abordezi disciplina lui:  

Controleaza-ti impulsurile si stapaneste-ti furia

Este greu sa te controlezi cand copilul nu te asculta, cand distruge tot prin casa sau se tavaleste pe jos in magazin pentru ca nu vrei sa-i cumperi jucaria preferata. Cu toate acestea, nu este recomandat sa intri in conflict cu el ori sa abuzezi de putere si sa-l pedepsesti.

Copilul nu va invata nimic din pedepse, intrucat este dominat de emotii pe care nu le cunoaste si nu le poate controla si nu va intelege de ce este pedepsit. Metodele punitive trebuie aplicate doar dupa ce incalca reguli pe care i le repeti constant si i le formulezi intr-un limbaj adaptat nivelului lui de intelegere.

Doar in astfel de cazuri, pedepsele vor avea un efect disciplinar. Pana atunci, lucreaza cu emotiile tale si invata sa-ti stapanesti furia care te domina atunci cand copilul te scoate din sarite.  

Descopera cauzele reactiilor negative ale copilului

Incearca sa identifici emotiile care se ascund in spatele comportamentelor negative ale copilului, pentru a-l putea ajuta sa nu le mai repete in viitor - teama, frustrare, anxietate, tristete, plictiseala etc.

In momentul in care intuiesti care este cauza reactiei lui, intreaba-l ce simte si de ce se comporta astfel. Vorbiti calm pe seama acestor emotii si a modului corect prin care trebuie sa-si exprime nemultumirile.

Invata-l sa-si exprime emotiile prin cuvinte

Inca nu stapaneste foarte bine limbajul, iar vocabularul lui este destul de sarac in cuvinte, dar nu este prea devreme pentru a incepe sa-l inveti cum sa-si exprime verbal emotiile. Este cel mai simplu mod prin care poti atenua si combate crizele de isterie si alte comportamente negative specifice acestei varste.

Fii un model de urmat pentru el

Nu uita ca, la aceasta varsta, copilul inmagazineaza in vocabular tot ce aude in jur si adopta comportamentele pe care le vede la tine. Daca observa ca esti calma in situatii tensionate, ca folosesti un ton bland si ca vorbesti frumos si iti exprimi mereu emotiile, pe masura ce trece timpul, iti va urma exemplul. In plus, manifestandu-ti frecvent starile prin care treci cu voce tare, il vei ajuta sa invete mai usor termenii asociati acestora cu situatii si factori declansatori si sa ii foloseasca in contextele potrivite.  

Tie cum ti s-a parut varsta de 2 ani copilului? Care au fost principalele probleme cu care te-ai confruntat? Crezi ca este cu adevarat o varsta "teribila"? Spune-ne sfaturile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copil 2 ani Comportament copil 2 ani Accese furie copii

Articole recomandate

Citeste si despre