Regresul copiilor cand vine un fratior mai mic

/ / Modificat: 2013-01-09
Regresul copiilor cand vine un fratior mai mic

Rivalitatea fraternala incepe sa isi faca simtita prezenta in comportamentul fratiorului mai mare inca de dinainte de venirea pe lume a noului bebelus al familiei. Dincolo de gelozia caracteristica dintre frati, unul dintre efectele secundare ale aparitiei unui nou membru in familie este regresia in dezvoltarea copilului mai mare. Iata cum se manifesta comportamentul regresiv, dar si ce masuri poti lua pentru a ajuta copilul sa se adapteze la noua situatie!

Semne de regresie la fratiorul mai mare

Comportamentul regresiv apare la fratior in momentul in care se naste noul membru al familiei. Copilul mai mare incepe sa adopte manifestari specifice varstei de bebelus:

  • isi suge degetelul;
  • vrea biberonul;
  • vrea sa fie leganat;
  • face pipi pe el si vrea sa poarte scutece;
  • vorbeste ca un bebelus etc.

Sunt manifestari temporare care apar pe fondul nepregatirii copilului pentru venirea pe lume a noului fratior. Este confuz si nu se poate adapta singur noului context familial. Este modul lui de a transmite ca nu intelege ce se intampla, iar parintii, de multe ori, interpreteaza gresit aceste reactii. Au tendinta de a-l certa si pedepsi, in loc de a intelege contextul in care apar si ce pot face pentru a preveni sau combate aceasta situatie.

Ce faci cand copilul manifesta un comportament regresiv?

Specialistii atrag atentia asupra importantei pregatirii copilului pentru venirea pe lume a noului fratior, inca de dinainte de nasterea lui. Numai o perioada prelungita de acomodare cu noul context familial, presarata cu explicatii si multa rabdare din partea ta, ajuta la prevenirea acestor manifestari regresive in comportamentul lui.

In cazul in care copilul trece printr-o regresie in dezvoltare, este important sa nu dai curs solicitarilor lui. In momentul in care iti cere biberonul, desi el are 4-5, poate chiar 6 ani sau mai mult, este important sa stai si sa ii explici, cu rabdare, ca el a trecut de etapa in care papa cu biberonul. Insoteste vorbele tale de poze cu el de cand era bebelus.

Il ajuta sa isi dea seama ca si el a fost in trecut de varsta fratiorului lui mai mic si ca a trecut prin aceleasi experiente, dar ca acum este mare si ca poate face o multime de alte lucruri, mult mai interesante.

Vorbeste-i si despre momentul nasterii lui, depaneaza amintiri cu el si sustine-le cu ajutorul unor fotografii sau filmulete. Poti sa te mai joci uneori cu el "de-a bebelusul", sa il legeni sau sa il tii in brate, dar nu exagera.

In niciun caz, nu ii permite sau nu ii da de inteles ca este in regula sa manance cu biberonul sau sa poarte scutece la varsta lui.

Este important ca fiecare parinte sa inteleaga ca aceasta situatie este destul de comuna in familiile cu mai multi copii si ca nu este vina copilului ca se comporta astfel. Pe fondul constientizarii acestor lucruri, este important ca parintele sa isi modeleze si comportamentul sau reactiile in fata celui mic.

Criticile si pedepsele nu isi au locul in aceasta situatie si sunt inutile pentru rezolvarea situatiei. Chiar daca aparent sunt de ajutor in determinarea copilului de a nu se mai comporta astfel - a nu mai suge degetelul, a nu mai bea din biberon etc. - ele nu rezolva problema. Frustrarea copilului de a nu intelege ce se intampla ramane.

In acest fel, este incurajata rivalitatea fraternala si problemele care pot aparea intre cei doi frati. Cel mai important este sa faci copilul sa inteleaga ca noul bebelus al familiei nu este o amenintare pentru el si pentru dragostea si afectiunea pe care i-o porti.

Poate fi de ajutor in acest sens implicarea lui in ingrijirea noului membru al familiei. Intermediaza si apropierea lui de bebelus si intarirea relatiei dintre ei, in vederea combaterii rivalitatii de mai tarziu.

Foarte multe familii trec printr-o situatie delicata atunci cand isi maresc familia si trebuie sa pregateasca copilul mai mare pentru venirea pe lume a noului fratior. La tine cum a fost tranzitia? Ai simtit semne de rivalitate sau regresie in comportamentul copilului mai mare? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Pregatire copil fratior Rivalitate frati

Articole recomandate

Citeste si despre