Primele 1000 de zile sunt cele mai importante din viata copilului tau

/ / Modificat: 2019-09-16
Primele 1000 de zile sunt cele mai importante din viata copilului tau

Primele luni dupa nastere sunt obositoare, extenuante de-a dreptul, si nu numai din cauza refacerii fizice sau a schimbarilor cu care trebuie sa te obisnuiesti.

In primele luni traiesti literalmente pentru copilul tau, atat in ceea ce priveste alimentatia, cat si in privinta ingrijirilor de baza.

Te daruiesti lui complet, pentru ca instinctul iti spune ca asta trebuie sa faci in aceasta perioada. Concret, vorbim despre primele 1000 de zile din viata unui bebelus.

Un studiu realizat de UNICEF arata ca aceste zile sunt cruciale si marcheaza intreaga viata a copilului. 40% dintre abilitatile mentale ale viitorului adult se formeaza in acesti primi trei ani la finele carora copilul tau nu va mai fi bebelus. Acesti ani sunt etalonul care determina cresterea si maturizarea sa pe viitor, care il influenteaza la nivel cognitiv si de dezvoltare personala.

Sa detaliem.

Dezvoltarea cognitiva in primele 1000 de zile

In aceasta perioada marimea creierului se dubleaza. Este perioada cu cea mai intensa activitate si dezvoltare cerebrala din toata viata omului, in care se recunosc si se fac legaturi intre concepte elementare. Alimentatia este foarte importanta, la fel ca mediul in care traieste copilul si experientele pe care le traieste.

Dezvoltarea vorbirii in primele 1000 de zile

In primii ani copilul asimileaza si decodifica limbajul. Tu ai fi capabil sa inveti la perfectie o limba in trei ani? Dificil, nu? Dar bebelusul are aceasta capacitate de a invata nu una, ci chiar mai multe limbi in primi trei ani de viata. Ii este mult mai usor sa o faca, mai ales daca le va auzi in mod constant.

Pentru ca un copil sa invete sa vorbeasca trebuie sa ii vorbesti mult, dar si sa te vada pentru ca el observa cu atentie gura si buzele si va incerca sa te imite pentru a articula cuvinte. La varsta de 6 luni bebelusul recunoaste o multime de cuvinte din limba sa materna, chiar daca inca nu le poate rosti.

La inceput va incerca sa repete silabe, cu timpul va incepe sa pronunte cuvinte. Vocabularulsau se imbogateste progresiv si incepe sa formeze propozitii, iar pana la varsta de 3 ani va putea sa poarte un dialog cu ceilalti. Limbajul va continua sa se perfectioneze pana pe la 5-6 ani.

Dezvoltarea motorie in primele 1000 de zile

La acest capitol, copilul parcurge un adevarat maraton. Reuseste sa-si sustina singur capul, sa focalizeze privirea asupra obiectelor, sa miste bratele, sa isi coordoneze miscarile, sa se intoarca, sa se tarasca, sa isi coordoneze bratele, picioarele si capul pentru a merge de-a busilea, sa se ridice in picioare, sa apuce obiectele, sa mearga, sa sara, sa se balanseze, sa isi mentina echilibrul... Obositor, nu? Dar e ceva incredibil!

Dezvoltarea emotionala in primele 1000 de zile

Legatura cu familia si cu persoanele apropiate de bebelus este foarte importanta pentru sanatatea emotionala, care il ajuta sa isi construiasca o personalitate puternica, stima de sine si increderea. Este, de fapt, perioada in care personalitatea incepe sa se formeze. Bebelusul devine constient cine este si cat de important este pentru cei din jur datorita legaturii emotionale cu parintii.

dezvoltare

Dezvoltarea abilitatilor sociale in primele 1000 de zile

Televizorul, tableta sau telefonul mobil distreaza copilul, dar nu il ajuta sa dezvolte abilitati sociale. Pe acestea le deprinde doar relationand cu altii. Interactiunea este vitala in primii ani de viata si va determina felul in care va relationa pe viitor.

Potrivit UNICEF, cel mai important capitol si care merita cea mai mare atentie il reprezinta legaturile afective.

Bebelusii care sunt inconjurati de multa dragoste in aceasta etapa a vietii lor au, pe masura ce cresc, mult mai putine probleme decat cei care au avut parte de mai putina afectiune. Studiile au demonstrat, de fapt, ca acei copii care au trait primele 1000 de zile din viata intr-un camin destramat, inconjurat de violenta si agresiune au dezvoltat probleme severe de sanatate si comportament. Tocmai de aceea dragostea este probabil cel mai important "aliment" pentru copil in primele 1000 de zile din viata si continua sa fie si in restul vietii sale.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dezvoltare comportament copii Dezvoltarea copiilor

Articole recomandate

Citeste si despre