Lasa copilul sa se murdareasca! Nu e nimic gresit in asta

/ / Modificat: 2019-05-27
Lasa copilul sa se murdareasca! Nu e nimic gresit in asta

Murdarirea pare a fi activitatea preferata a copiilor. E formidabil cum reusesc cei mici sa ruineze in cateva clipe o tinuta perfecta.

Ce trebuie retinut, insa, este ca acest “sport” este extrem de necesar pentru sanatatea si dezvoltarea copiilor.

Copiii au inca de la o varsta frageda o abilitate aparte de a se murdari. Este o etapa normala a cresterii lor, pentru ca trebuie sa exploreze mediul inconjurator si sa interactioneze cu el. Iar pentru a face acest lucru, ei trebuie sa se murdareasca. Una fara cealalta nu prea exista!

Chiar daca majoritatea parintilor prefera sa aiba copii imbracati curat, in special pentru a evita contaminarea cu microbi care i-ar putea imbolnavi, murdarirea nu este numai naturala, ci si necesara. Parintii obsedati de curatenie care nu le permit copiilor sa se murdareasca vor obtine tocmai efectul contrar, adica un copil cu imunitate slaba, vulnerabil la boli.

Sa te murdaresti inseamna sa explorezi lumea

La varsta de doi ani, un copil este un adevarat explorator, dornic de cunoastere, curios sa descopere lumea din jurul sau. Lasandu-l liber sa exploreze nu faci decat sa il ajuti sa se dezvolte sanatos atat din punct de vedere fizic, cat si psihic.

Un copil atat de mic trebuie sa fie in permanenta supravegheat, insa ca parinte nu trebuie sa fii obsedat de murdarie sau de germeni. Singura ta grija trebuie sa fie ca cel mic sa nu bage nimic murdar in gura.

Atunci cand se joaca si exploreaza lumea, copiii nu fac altceva decat sa isi intareasca sistemul imunitar. Copiii mici, care sunt lasati liberi sa exploreze, sa se simta legati de natura, se vor simti fericiti si legati de ei insisi. Joaca afara si inclusiv murdarirea ii va face, pe de o parte, sa se simta fericiti, pe de alta, ii va ajuta sa devina mai sanatosi.

Multe studii au aratat faptul ca atunci cand un copil nu intra in contact cu mediul natural, prezinta un risc mai mare de a suferi alergii si astm, in comparatie cu un copil care este lasat liber sa se murdareasca in mediul lui natural (in parc, in natura sau la tara, inconjurat de animale).

Calea de mijloc: nici prea murdar, nici prea curat

Niciodata extremele nu au fost bune. De aceea, sa-ti lasi copilul murdar mereu poate fi daunator sanatatii sale, dar la fel de nociv este si sa il protejezi mereu tinandu-l sub un clopot de sticla. Grija pentru un mediu aseptic in care cel mic sa traiasca este gresita.

In schimb, permite-i copilui sa se distreze in parc cat mai mult, insa nu il lasa sa bage in gura lucruri de pe jos. Spala-l bine pe maini si pe fata cand va intoarceti acasa, schimba-i hainele si vei avea un copil sanatos tun.

Este important ca parinte sa fii constient de faptul ca copiii sunt copii si trebuie sa se murdareasca! Si nu e vorba de a nu-i face baie si a-l lasa murdar mereu. Ci de a nu deveni obsedat de curatenie, de spalatul mainilor la fiecare 5 minute sau de curatarea zilnica a camerei lui.

Este important ca rutina zilnica sa includa obiceiurile bune de igiena personala, insa cel mic trebuie sa stie ca poate sa se murdareasca pentru ca poate apoi la fel de bine sa se spele si sa indeparteze murdaria sau sa isi schimbe hainele cu unele curate pentru ca starea de curatenie este cea normala, iar murdaria este doar o exceptie admisa.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Murdarie copii Copil murdarie

Articole recomandate

Citeste si despre