Intarzierea dezvoltarii limbajului

Intrebare:

- Buna ziua! Am un baietel de 2 ani si 7 luni si nu vorbeste, decat mama, tata, apa, papa, pa, si arata cu degetelul cand vrea ceva, prin capsor ii trec tot felul de prostioare, ii plac reclamele, danseaza, "scrie", intelege numai atunci cand vrea el, este agitat-nu are stare, si nu este atent atunci cand vorbesc cu el, ma ingrijoreaza starea lui de agitatie si mai ales faptul ca nu vorbeste. Este ceva normal? Va multumesc O zi buna, o mamica.

Raspuns:

Chiar daca la varsta de 2 ani si 7 luni  baietelul dvs. ar fi trebuit sa depaseasca nivelul celor cateva cuvinte si sa-si imbogateasca vocabularul; exista si  situatii de intarziere a dezvoltarii limbajului, fara a exista nereguli pe plan psihic sau fizic.

Intr-o prima instanta verificati daca el dvs. va intelege, puneti-l sa aduca obiecte familiare lui, sa le numeasca, inclusiv persoane, sa repete dupa dvs. cuvinte deja stiute si noi. Incurajati-l sa verbalizeze ceea ce isi doreste si apelati la jocuri ce presupun implicarea verbala. Descrieti cu ajutorul cuvintelor actiunile pe care le faceti impreuna cu copilul si provocati-l pe acesta sa faca la fel sau sa va raspunda.


Cu ajutorul jocurilor, carticelelor ii puteti cere sa repete dupa dvs.

cuvintele, sa numeasca ceea ce vede in poze, obiecte, invatand asa si noi cuvinte. Folosindu-va imaginatia ganditi-va la diverse modalitati de a implica punctele sale de interes (reclamele, dansul, "scrisul") in demersul dvs. de a-i stimula comportamentul verbal.

Pentru siguranta si sanatatea copilului, demersul dvs. nu trebuie sa se opreasca la intrebarile prin intermediul site-urilor, ci recomandat ar fi sa mergeti la un pediatru sau la un psiholog specializat in psihologie infantila pentru a va elucida asupra problemei cu care va confruntati.

Numai dupa o evaluare directa a copilului specialistul isi poate forma cu adevarat o opinie despre situatia reala a copilului.

Mult succes!

Clara Monica Craciun,

psiholog
Clinica Psihosolutions.

www.psihosolutions.ro

Cauti un raspuns la problemele copilului tau?  Adreseaza si tu o intrebare!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul