De ce au copiii cosmaruri si cum ii poti ajuta

/ / Modificat: 2013-08-13
De ce au copiii cosmaruri si cum ii poti ajuta

Cosmarurile, spre deosebire de terorile nocturne, apar in a doua parte a noptii si se caracterizeaza printr-o trezire brusca a copilului, care este speriat, tipa si plange foarte tare. Copiii intre 2 si 4 ani sunt mai predispusi la cosmaruri, in special fetitele. Afla care sunt principalele cauze pentru care copilul viseaza urat si cum il poti ajuta sa scape de cosmaruri!

Cauze ale cosmarurilor la copii

Desi nu se cunosc cauzele exacte ale cosmarurilor la copii, exista mai multi factori care le influenteaza aparitia. Potrivit specialistilor, visele - si implicit cosmarurile - reprezinta un mod prin care copilul proceseaza ganduri si informatii cu care vine in contact zilnic. Prin intermediul lor, isi exprima adesea suferinta, anxietatea si, uneori, invata sa infrunte temerile.

La varsta de 2-4 ani, cand cosmarurile sunt mai frecvente, se dezvolta temerile si imaginatia copilului, care il predispun la aparitia acestor vise urate. Copilul poate visa urat atunci cand trece prin evenimente traumatizante si este modul lui prin care transmite ca este anxios si ca sufera:

  • exista conflicte in familie;
  • parintii divorteaza;
  • moare un parinte sau o persoana apropiata lui etc.;
  • va mutati;
  • este tachinat de colegi;
  • este abuzat fizic sau verbal de colegi, profesori sau alte persoane etc.

De asemenea, situatiile stresante, care consuma psihic copilul, sunt alti factori declansatori ai cosmarurilor. In cazul in care in viata lui se apropie un examen important sau o competitie sportiva ori are pe umeri o presiune din partea parintilor legata de notele de la scoala si invatat, exista riscul sa viseze urat.

Alteori, aparitia cosmarurilor este influentata de informatiile, activitatile sau lucrurile la care este expus. De exemplu, daca cel mic vede un film de groaza, urmareste un documentar tragic sau asista la o stire tulburatoare, exista riscul sa viseze urat in serile urmatoare.

Cum ajuti copilul care viseaza urat?

Mergi la el si ia-l in brate!

Imediat dupa ce auzi copilul ca plange, tipa sau se zvorcoleste in pat, mergi la el in camera si incearca sa il calmezi. Nu il zdruncina in incercarea de a-l trezi, deoarece il poti speria. Recomandat este sa il iei in brate, sa il mangai si sa ii vorbesti cat mai aproape de ureche. Spune-i ca esti acolo, ca este in siguranta, pana cand se trezeste!

Pastreaza-ti calmul!

Nu te agita mai tare decat o face copilul. Daca te simte anxioasa, nervoasa si iritata, starea de disconfort i se va accentua dupa ce se trezeste din cosmar. Important este sa fii cat mai calma, sa ai o voce blanda atunci cand ii vorbesti, astfel incat atunci cand isi revine, sa se calmeze mai usor.  

Spune-i ca a avut un cosmar!

Imediat dupa ce deschide ochii, este important sa ii spui copilului ce s-a intamplat, dar, mai presus de orice, sa accentuezi faptul ca s-a trezit si ca este in siguranta langa tine.  

Nu ii subestima trairile si nu face glume pe seama lui!

Multi parinti gresesc atunci cand cred ca detensioneaza atmosfera si fac copilul sa se simta mai bine daca ii spun ca este un bleg, ca nu s-a intamplat nimic, ca a fost DOAR un cosmar si ca numai copiii mici se sperie asa usor. Important este sa arati copilului ca ii intelegi si accepti trairile. Spune-i ca stii cat de infricosator poate fi un cosmar. Aminteste-i ca multi copii viseaza urat si ca nu inseamna ca este ceva in neregula cu el.

Este important sa nu creada ca doar lui i se intampla acest lucru. De asemenea, asigura-l ca este cat se poate de normal sa ii fie teama atunci cand viseaza urat. Nu trebuie sa aiba impresia ca este un fricos din fire si ca se face de ras, doar pentru ca visul lui nu are corespondent in realitate.

Fa monstrii din vis sa dispara cu superputerile tale!

Nu uita ca, pana una alta, copilul tau prescolar este la varsta la care gandirea lui e magica. Chiar crede ca ai superputeri si ca, din trei pocniri din degete, faci ca toti monstrii din vis sa se evapore si el sa fie, brusc, in siguranta. Apeleaza la aceste trucuri copilaresti, atat timp cat il ajuti sa se simta mai bine si in siguranta dupa ce viseaza urat.  

Tu cum reactionezi cand copilul are un cosmar si cum il ajuti sa se linisteasca? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Cosmaruri copii Cauze cosmaruri copii Tulburari somn copii Somn copii

Articole recomandate

Citeste si despre