Cum ajuti copilul sa invete sa scrie

/ / Modificat: 2014-01-11
Cum ajuti copilul sa invete sa scrie

De cand pune prima oara creionul in manuta si pana la a scrie cursiv primele litere, cuvinte si chiar propozitii, este o cale lunga pentru micutul tau. Pentru unii copii, manuirea instrumentelor de scris se dovedeste o sarcina mai usoara decat pentru altii. Cu sau fara prea multa perspicacitate in descifrarea misterului folosirii instrumentelor de scris, micutul tau are nevoie de ajutorul tau si de cateva lucruri esentiale care il ajuta sa invete mai repede sa creioneze primele litere.

Pune-i creionul sau pixul in manuta de cand e bebelus

Cercetatorii au descoperit ca daca micutul tau face cunostinta de mic cu creionul sau pixul, chiar si fara sens, doar cu niste mazgalituri, invata sa scrie mai repede decat alti copii. Lasa copilul sa dea frau liber imaginatiei si sa mazgaleasca hartie, hainute si ceva pereti. Abia se mai obisnuieste cu instrumentele de scris si le descopera intrebuintarea. Trebuie sa ai multa rabdare cu el si sa fii pregatita sa cureti in urma lui.

Cumpara-i si lasa-i in preajma creioane colorate, hartie si carti de colorat inca de dinainte de a implini 1 anisor. Chiar daca in prima faza nu le va folosi pentru scopul pentru care sunt create, cu ajutorul tau, va descoperi la ce sunt bune si cum functioneaza. Nu ii lasa la indemnana pix sau stilou la aceasta varsta, deoarece sunt ascutite si se poate rani usor.

Ajuta-l sa-si dezvolte limbajul

Limbajul este in stransa legatura cu scrisul. Dezvoltarea vocabularului reprezinta fundamentul invatarii scrisului. Asadar, ajuta-l sa invete cuvinte noi, sa-si imbogateasca vocabularul si sa pronunte corect cuvintele cu ajutorul jocurilor si activitatilor educative in acest.

Cunoasterea cat mai multor cuvinte il ajuta pe copil sa aiba de unde alege atunci cand va dori sa scrie primul cuvantel.

Ofera-i instrumentele potrivite de scris

Instrumentele de scris trebuie sa fie adaptate varstei si abilitatilor pe care le are dezvoltate copilul. Nu ii poti pune in manuta un stilou sofisticat de adult, daca are doar vreo 2-4 anisori, deoarece nu se va descurca cu el.

In primul rand, instrumentele de scris trebuie sa fie amuzante si sa aiba desene si multe culori pe ele. Opteaza pentru acele creioane sau pixulete ergonomice, care se modeleaza dupa mana micutului, astfel incat copilul sa le poata manui mai usor. Asigura-te ca au si dispozitive speciale de tinere care asigura aderenta manutei pe ele, pentru a nu-i aluneca din manuta.

Asigura-i un mediu propice pentru scris!

Nu lasa copilul sa scrie pe jos, pe scaun sau tinand hartia pe picioare. Este important sa isi dezvolte obiceiuri sanatoase in acest sens, pentru a putea invata sa scrie corect si frumos.

Incurajeaza-l sa scrie la birou, pe un scaun suficient de inalt si cu mainile pozitionate corect pe birou. Asigura-te ca are suficienta lumina si ca nu exista televizor aprins sau alte surse de zgomot, care sa -i distraga atentia.

Nu il forta sa scrie!

Invatarea scrisului la copii presupune rabdare si mult timp acordat copilului. Probabil ca vei crea un mic program in care sa aloci ceva timp pentru "lectiile" de scris (care, apropo, ar trebui sa fie cat mai amuzante). Insa nu face din aceste momente o sursa de stres si presiune.

Asigura-te ca aceste lectii au loc in perioada din zi in care micutul este odihnit si mancat si nu il forta niciodata daca nu vrea sa scrie, mai ales la inceput. Va dobandi o repulsie fata de aceasta activitate si cu greu il vei mai apropia iar de instrumentele de scris.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Invatare scris copii Instrumente scris copii Dezvoltare limbaj copii Scris de mana copii Scris copii

Articole recomandate

Citeste si despre