Bebelusul tau este mai istet decat crezi

/ / Modificat: 2018-09-28
Bebelusul tau este mai istet decat crezi

Te-ai uitat vreodata in ochii bebelusului tau intrebandu-te oare ce ganduri ii trec prin cap? Ei bine, s-ar putea ca raspunsul sa te surprinda.

Creierul copilului tau se dezvolta cu o repeziciune uimitoare, de fapt se dubleaza ca si marime de la nastere si pana la aniversarea de 1 an. Creierul bebelusului are aproximativ 1000 de trilioane de sinapse, adica de doua ori mai mult decat un adult.

Ca sa iti dai seama cat de istet este bebelusul tau, iata cateva exemple:

1. Stie cand cineva vorbeste o limba straina

Te intrebi cum poate stii un bebelus ca cineva vorbeste o limba straina? Stie dupa expresia faciala a celui care vorbeste! Un studiu al Universitatii din Columbia Britanica, Canada, a descoperit ca la doar 4 luni, bebelusii invata indicii vizuale legate de forma gurii vorbitorului si miscarile sale faciale; mai mult decat atat, bebelusii pana in 6 luni pot diferentia sunetele diferitelor limbi straine mai bine decat o pot face adultii, insa acest lucru se intampla doar in primele 6 luni de viata.

2. Cedeaza in fata presiunii semenilor

Un alt studiu a relevat ca toddlerii de 2 ani sunt mai predispusi la a imita un comportament daca trei sau mai multi semeni de-ai sai il manifesta, decat daca doar unul dintre ei ar manifesta comportamentul. Adica daca vrei ca cel mic sa manance toate legumele din farfurie, sa doarma la pranz si sa fie bun si bland, atunci inconjoara-l cu copii de aceiasi varsta care sunt bine crescuti.

3. Copilul tau istet empatizeaza cu sentimentele altora

Bebelusii se pare sunt capabili sa detecteze schimbarile de temperament din muzica lui Beethoven. Si mai pot sa identifice poze ale unor caini amenintatori doar daca aud latratul lor furios.

4. Intelege ce inseamna fiecare cuvant

Intelepciunea conventionala sustine ca bebelusii nu fac conexiunea dintre obiecte si denumirea acestora inainte de varsta de 1 an. Dar se pare ca ei incep sa inteleaga incepand cu 6 luni , cu mult inainte de a incepe sa vorbeasca.

Cercetatorii universitatii din Pennsylvania au aratat unor bebelusi poze cu parti ale corpului in timp ce parintii lor le punea intrebari cum ar fi ''unde este nasul?'' Bebelusii s-au uitat la nasul din poza mai mult timp decat la restul partilor corpului, ceea ce i-a determinat pe cercetatori sa concluzioneze ca stiau intelesul cuvantului. Iar acesta este un motiv in plus sa ii vorbesti inteligent bebelusului tau!

5. Este generos pana in adancul sufletului

Un studiu recent a descoperit ca bebelusii sunt cu atat mai fericiti cu cat sunt mai generosi; cercetatorii le-au dat bebelusilor un singur biscuite si i-au rugat sa il dea unei papusi, apoi le-au dat doi biscuiti si i-au rugat sa le dea doar unul papusii.

Dupa ce au masurat raspunsul bebelusilor au descoperit ca bebelusii erau mai fericiti cand au dat unicul biscuite, decat atunci cand au impartit egal doi biscuiti. Ei considera ca aceasta placere in a-i ajuta pe ceilalti este o emotie inascuta a omului.

6. Bebelusul tau istet stie ce este drept si ce nu

In jurul varstei de 1 an, bebelusii stiu cand cineva este mai putin norocos. Cercetarile efectuate de specialistii de la Universitatea din Washington au pus bebelusi sa priveasca videoclipuri in care un grup de oameni primea lapte si biscuiti in proportii egale si inegale.

Micutii toddleri au fost mai atenti la persoanele care primeau proportii inegale, ceea ce sugereaza ca erau constienti si surprinsi de discrepanta. Ca fapt divers, aceiasi bebelusii care au reactionat la nedreptatea distributiei de lapte si biscuiti erau in acelasi timp si cei care imparteau cu altii jucariile mai usor in cadrul unui alt studiu.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copii 2-3 ani Copii isteti Copii inteligenti

Articole recomandate

Citeste si despre