Copilul meu musca pe toata lumea. Ce trebuie sa fac?

/ / Modificat: 2019-08-27
Copilul meu musca pe toata lumea. Ce trebuie sa fac?

Adesea, pe la varsta de 2 ani, copiii incep sa muste. Chiar daca este o gluma, o joaca sau are loc intr-un acces de furie e acelasi lucru. Trebuie sa ii oprim in mod ferm!

Aproape dintr-o data, cel mic care musca mai intai doar jucariile sale sau obiectele din jurul sau pentru a explora lumea, incepe sa-si muste fratele, prietenul de joaca, varul mai mic si chiar parintele. Ce ar trebui sa faca parintii vizavi de un copil care dupa ce a muscat pe cineva zambeste nevinovat fiindca nici macar nu-si da seama ca a provocat o rana?

Daca un copil musca, adultul trebuie sa intervina pe loc si sa-l opreasca! Desi poate parea amuzant la inceput, copilul le va crea un disconfort fizic celor din jur, iar acest lucru nu trebuie acceptat.

Parintele trebuie sa-i explice copilului ca poate musca un obiect, dar nu o persoana, intrucat pe aceasta o doare. Copilul trebuie facut sa inteleaga ca exista diferente intre jucarie si o persoana vie. Parintele trebuie sa ii spuna pe un ton ferm: Ai gresit muscandu-l pe acel copil. Nu trebuie sa faci asta, nu este deloc bine!

Ori de cate ori copilul musca, parintele trebuie sa-i spuna ca este gresit ceea ce face. Repetarea este esentiala in comportamentul de invatare. Daca copilul nu se confrunta cu un raspuns ferm din partea mamei sau a tatalui si in egala masura consecvent, adica de fiecare data cand apare o astfel de situatie, acesta nu va inceta niciodata sa muste.

Cand vorbeste cu cel mic trebuie sa il priveasca in ochi, asa incat interdictia de a mai musca sa fie foarte clara. Vorbele nu sunt suficiente, mai ales daca copilul are 2 ani sau e un pic mai mare. E nevoie sa fie tinut ferm de mana si sa i se comunice interdictia vorbindu-i-se de la acelasi nivel in timp ce este privit direct in ochi. Reprosul nu trebuie facut de la distanta, fara contact vizual.

Cand copilul musca de furie, parintele trebuie sa intervina prin calmarea acestuia, luandu-l in brate si vorbind cu el. In unele situatii, tendinta de a musca exprima si mania, o emotie naturala pe care copilul o manifesta prin gesturi, deoarece nu stapaneste bine limbajul. De asemenea, o frustrare vizavi de faptul ca nu a obtinut ceea ce si-a dorit se poate exprima printr-o muscatura. In oricare dintre aceste situatii, sarcina parintelui este de a-i transmite copilului ca nu este bine ceea ce face. Feedback-ul trebuie sa fie mereu acelasi.

Trebuie sa inteleaga care pot fi efectele. Daca musca un alt copil, iar acela reactioneaza, parintele e bine sa nu intervina pentru ca fiul sau sa inteleaga ca muscatura poate avea si consecinte. Daca persoana care a suferit muscatura ii da o palma sau il trage de par, feedback-ul neplacut vine imediat.

Copilul trebuie oprit chiar si atunci cand isi musca mama pentru distractie. Adultul trebuie sa puna intotdeauna frane atunci cand copilul trece granita jocului. El poate pierde controlul si sa isi muste puternic parintele. Copilul trebuie facut sa inteleaga ca nu este permisa muscatura de niciun fel.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Muscat copil Muscatul comportament agresiv Muscatura copil

Articole recomandate

Citeste si despre