"Caca, fund, pipi." De ce sunt copiii fascinati de aceste cuvinte

/ / Modificat: 2019-01-31

Cand un copil spune aceste cuvinte, o face pentru ca simte ca asa va primi atentie, mai ales din partea adultilor. Le exprima in orice moment si in orice loc, deorece vede ca produc reactii si semne de rusine.

Acest lucru se intampla cel mai des intre 3 si 5 ani, cand incep sa descopere cuvinte si expresii noi. Si, de obicei, in aceasta perioada invata si primele injuraturi. Cei mici manifesta un interes deosebit fata de cuvintele care au de-a face cu organele genitale si cu fundul.

Sunt aceste cuvinte amuzante

Micutii experimenteaza placerea de a repeta atat cu voce tare, cat si incet: "caca, fund, pipi". Dincolo de faptul ca vor sa atarga atentia, spun aceste cuvinte pentru ca le considera amuzante. De fapt, este suficient sa-l privesti cand le pronunta pentru a vedea daca incep sa rada, fie singuri, fie in compania altor copii.

Dar trebuie sa retii ca aceasta este o alta etapa a dezvoltarii normale a copilariei, caracterizata printr-un ras generalizat. In plus, acel ras este uneori insotit de momente de exhibitionism spontan cu organele genitale.

Ce pot face parintii

Fiind o etapa normala in dezvoltarea micutului, parintii trebuie sa-i ajute oferind alternative fara cearta si reprosuri.

Iata cateva sfaturi de care te poti folosi in aceasta situatie:

  • adopta o atitudine empatica cu copilul si incerca sa intelegi perioada prin care trece
  • pastreaza-ti calmul si fii perseverent. Se va rezolva, dar toate la timpul lor
  • reactioneaza normal. Cand copilul trece prin aceasta faza, cel mai bine este sa te relaxezi si uneori sa razi si tu cu el. Lasa supararea si citeste cu cel mic cateva povesti care astazi vorbesc despre subiect in mod natural
  • fii constient de faptul ca este un subiect caruia parintii nu ar trebui sa-i acorde prea mare importanta, dar nici nu ar trebui ignorat intotdeauna. Aceasta va depinde de situatia si de criteriile adultului. Copilul va fi plasat in limitele pe care parintii le considera acceptabile. Astfel, micutului i se ofera un mod sanatos de a-si satisface propriile nevoi, in functie de varsta, acceptand in acelasi timp o regula: "acum, in acest moment nu poti".

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copii Copii 2-3 ani Limbaj

Articole recomandate

Citeste si despre