Importanta gustarilor pentru copii

/ / Modificat: 2013-10-01
Importanta gustarilor pentru copii

Gustarile sunt o parte importanta din meniul zilnic al oricarui copil, intrucat ii completeaza si asigura necesarul zilnic de nutrienti si calorii pentru a face fata activitatilor solicitante si previn obezitatea si alte boli grave. Descopera si alte beneficii ale gustarilor in alimentatia copilului, dar si de ce reguli trebuie sa tii cont in alegerea lor!

Gustarile contribuie la necesarul nutritional zilnic al copilului

Aflat in plin proces de crestere, copilul are nevoie de un aport consistent de nutrienti esentiali zilnici, care sa il ajute sa se dezvolte armonios si sa faca fata activitatilor uzuale: scoala, teme, joaca, plimbari, alergari prin parc etc. Un meniu cu doar 3 mese pe zi nu este recomandat copilului din 2 motive esentiale:

  • stomacul copilului este prea mic pentru a consuma aportul alimentar necesar dintr-o zi in cadrul a doar 3 mese;
  • caloriile trebuie repartizate de-a lungul intregii zile, pentru a avea un organism energic si in putere.

Cele doua gustari zilnice fac "plinul" de energie al organismului intre mese si ofera acestuia un aport important de calorii, pentru a rezista pana la mesele principale.

Gustarile sanatoase previn obezitatea, diabetul si bolile digestive

Gustarile au rolul de a preveni bolile, cea mai grava dintre ele fiind obezitatea. Daca sunt alese cu grija, gustarile ofera copilului energie, fara un aport mare de calorii, care sa-i dea greutatea peste cap. In plus, gustarile dintre mese umplu constant stomacul copilului, evitand aparitia senzatiei de foame ori supraalimentarea, care conduce adesea la obezitate.

Servirea unor gustari intre mese asigura o functionare adecvata a sistemului digestiv. Copilul consuma cantitati echilibrate de mancare, care nu suprasolicita stomacul sau functiile digestive. Nu sta infometat mult timp, intre doua mese principale, si nu permite sucurilor gastrice sa-si faca de cap si sa determine aparitia crampelor abdominale si a altor dureri deranjante.

Pe langa obezitate si afectiuni digestive, gustarile dintre mese previn si aparitia hipertensiunii arteriale si a diabetului. Specialistii au demonstrat ca imbunatatesc si functiile cognitive ale copilului - memoria, concentrarea etc.  

Alegerea gustarilor pentru copii, de ce trebuie sa tii cont?

Gustarile sunt benefice pentru copil si ii asigura o dezvoltare si crestere armonioase doar in masura in care sunt alese cu grija, astfel incat sa nu ii dea alimentatia si sanatatea peste cap.

Principala regula pe care trebuie sa o ai in minte atunci cand alegi gustarile este ca acestea trebuie sa ofere mai multi nutrienti decat calorii. Cu alte cuvinte, opteaza pentru categorii alimentare care-i procura celui mic energia si substantele hranitoare necesare cu un aport caloric cat mai mic, astfel incat sa nu ii dai greutatea peste cap.

Printre gustarile recomandate pentru cel mic, se numara:

  • fructele proaspete;
  • legumele proaspete;
  • lactatele;
  • oleaginoasele;
  • fructele uscate;
  • produse din cereale integrale: biscuiti, paine prajita;
  • ouale etc.

Copilul tau are gustari in alimentatia zilnica? Crezi in importanta acestora pentru cresterea si dezvoltarea lui sau esti de parere ca trebuie sa ii dai sa manance doar atunci cand cere si cand ii este foame? Spune-ne parerea ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Gustari copii Alimentatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre