Cum poti REDUCE cantitatea de zahar din alimentatia copilului tau. 10 solutii la indemana oricui

/ / Modificat: 2020-02-03
Cum poti REDUCE cantitatea de zahar din alimentatia copilului tau. 10 solutii la indemana oricui

Obezitatea infantila este un fenomen la nivel mondial si are repercusiuni grave asupra sanatatii. Astfel, reducerea zaharului din dieta zilnica a unui copil ar trebui sa reprezinte o prioritate pentru parinti.

Este clar ca industria alimentara nu usureaza deloc munca tatilor si a mamelor, dar exista cateva recomandari de care ar trebui sa tii cont pentru a reduce drastic cantitatea de zahar din alimentatia copilului. Este complicat da, dar nu imposibil.

OMS recomanda limitarea aportului de zahar la cel mult 10% din caloriile zilnice, dar ideal ar fi sa nu depaseasca 5%. Adultii nu trebuie sa consume mai mult de 50 de grame de zahar pe zi (pentru o dieta de 2.000 de calorii), iar la copiii nu trebuie sa depaseasca 37 de grame de zaharuri adaugate (pentru o dieta de 1.750 de calorii).

10 solutii pentru a reduce cantitatea de zahar din dieta copilului

1. Educa copilul inca din pantec

Alimentatia mamei in timpul sarcinii, precum si in timpul alaptarii vor influenta preferintele culinare ale bebelusului atunci cand va incepe sa manance singur. De aceea, este important ca mama sa urmeze o dieta echilibrata si sa elimine din meniu alimentele bogate in zaharuri adaugate.

2. Alege alimentele naturale la inceputul diversificarii

Introducerea alimentelor sanatoase la inceputul diversificarii este esentiala pentru ca bebelusul sa inceapa sa aiba preferinte pentru acestea. Primul an de viata este important pentru alimentatia bebelusului si pentru dezvoltarea sistemului sau imunitar. El manca ceea ce ii oferi, asa ca alege alimente naturale fara zahar si elimina-le pe cele procesate, cu foarte mult zahar adaugat. 

3. Hidratarea este foarte importanta

Apa trebuie sa fie nelipsita de pe masa noastra si din rutina zilnica cand vine vorba despre hidratare. Foarte multi copii isi potolesc setea cu sucuri sau bauturi racoritoare, crescand nu numai riscul de obezitate, ci si pe cel al aparitiei cariilor.

4. Mai bine fructul, decat sucul

Nu trebuie sa inlocuiesti un fruct cu un suc, nici macar cu un suc natural. Sucul il va metaboliza mult mai repede, corpul lui va consuma mult mai putina energie pentru acest proces, il va satisface mult mai putin, va avea mai multe calorii decat o bucata de fruct si il va depozita sub forma de zahar.

5. Evita sucurile imbuteliate si bauturile racoritoare

Indiferent ca sunt preparate in casa sau sunt cumparate, sucurile de fructe au un continut ridicat de zahar, care favorizeaza obezitatea infantila si promoveaza aparitia diabetului de tip 2. Chiar si atunci cand pe eticheta scrie "fara zaharuri adaugate," trebuie sa stii ca acesta contine aproape la fel de mult zahar ca orice alt suc.

6. Mareste cantitatea de fructe

Niciodata nu trebuie sa-ti lipseasca din casa fructele pentru cel mic. Ofera-i la gustare, intregi sau taiate cubulete. Ca sa-l atraga mai mult pregateste-i o salata mica de fructe sau fa-i frigarui cu mai multe fructe.

7. Evita produsele de patiserie si prajiturile 

Nu sunt produse sanatoase si contin o cantitate mare de grasimi si zaharuri, calorii care nu aduc niciun aport organismului. Dar poti prepara ocazional biscuiti sau fursecuri de casa.

8. Evita iaurturile din magazine 

Contin aproximativ 15-18 grame de zahar 125 ml. Nimeni nu ar da 4 linguri de zahar unui copil! Dar ii poti pregati si tu acasa. Alegi iaurturi naturale fara zaharuri adaugate in care sa adaugi fructe sau le poti inlocui cu alte alimente care acopera necesitatile de calciu si proteine, cum ar fi laptele.

9. Fructe pentru a indulci deserturile

Poti indulci deserturile cu fructe, si nu cu zahar. Poti folosi fructe uscate in iaurt, condimente precum scortisoara, anason sau vanilie, lamaie sau lime in shake. 

10. Mic dejun mai sanatos

La micul dejun se mananca, de obicei, produse pline de zahar, dar "deghizate." Cerealele pentru pentru copii sunt oferite ca sursa de energie de calitate, fibre si alti nutrienti buni. In realitate, cele mai multe contin o cantitate imensa de zahar, care depaseste 15%.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Zahar Alimentatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre