Avertisment: Sucul de fructe nu este bun pentru bebelusi. "Merge dupa o pizza, sa pape micutul si vitamine"

/ / Modificat: 2019-05-27
Avertisment: Sucul de fructe nu este bun pentru bebelusi.

Sucul de fructe pentru bebelusi este o tema care a starnit multe dezbateri in randul mamicilor si al pediatrilor. Sunt medici care recomanda sucul de la 4-5 luni, iar altii care il interzic pana la varsta de un an.

Sucul se obtine prin stoarcerea fructului, adica separarea lichidului de pulpa. Astfel, 90% din fibre sunt indepartate, iar lichidul obtinut mai contine doar o cantitate mica de vitamine si antioxidanti fata de fructul intreg.

Simona Tivadar, medic primar de diabet, nutritie si boli metabolice, este de parere ca sucurile ar trebui date copiilor doar atunci cand au febra sau nu pot manca mancare din cauza unei afectiuni. Asociatia America de Pediatrie recomanda si ea sa nu se dea copiilor sucuri, nici atuni cand sunt sugari. 

"Stimati parinti, sunteți singurii responsabili de felul in care va hraniti copiii"

Piureuri de fructe la 5-6 luni cu lingurita, nu in biberon, iar suc din fructe proaspat stoarse doar in completarea unei mese pana la 1an. Eu, una, nu as recomanda nicio picatura de suc decat atunci cand copiii au febra sau nu pot manca mancare din cauza unei afecțiuni intercurente (ca sursa de glucoza/fructoza si pentru hidratare).

Abuzul de sucuri--chiar naturale-- e ingrasator din cauza zaharurilor continute in mod natural de fructe. Un fresh de portocale inseamna echivalentul a 4 felii de paine (40 gr de glucide). Sigur, alfel de glucide, dar merita comparatia. Merge perfect dupa o pizza, sa pape micutul si vitamine, asta e conceptia.

Abuzul de fructoza din sucuri determina aparitia steatozei hepatice nonalcoolice, adica a ficatului gras.

Sucurile nu dau satietate fiindca creierul nu le inregistreaza ca mancare (din cauza ca nu mestecam), alterandu-se mecanismul foame-satietate cu care fiinta umana se naste. Urmeaza tulburarile inerente de comportament alimentar la adolescenta.

Se evacueaza rapid din stomac, suprasolicitand anumite enzime digestive. Noroc ca la gradinita exista o "experta" in nutritie pescuita de la televizor care o sa-i puna diagnosticul de intoleranta la gluten si la lactoza si o sa-i compromita definitiv alimentatia.

Stimati parinti, sunteti singurii responsabili de felul in care va hraniti copiii. Facebook-ul nu e un kibutz in care sa cresteti copilul si sa impartiti responsabilitatea. Obezitatea copilului vi se datoreaza, la fel toate complicatiile hranirii gresite. Faptul ca solicitati consultatii de nutritie pentru copii de 2 -5 -7 ani ma face vesnic sa-mi pierd cumpatul de enervare, exasperare, ciuda. Voi sunteti responsabili, voi aveti nevoie de educatie, nu copilul. El mananca exact ceea ce ii cumparati si oferiti. A da vina pe bunici, pe gradinita, pe oricine altcineva decat pe voi e grav: inseamna ca nici nu vreti sa faceti minimum de efort pentru a schimba situatia.

1 din 3 copii in Romania este supraponderal. Si 40% dintre adulti sunt analfabeti functional, nu inteleg ce li se spune sau ceea ce citesc", a scris medicul Simona Tivadar pe pagina sa de Facebook.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Suc de fructe

Articole recomandate

Citeste si despre