Alimente indicate pentru un somn usor. Ce sa-i dai copilului la cina ca sa doarma bine

/ / Modificat: 2019-04-01
Alimente indicate pentru un somn usor. Ce sa-i dai copilului la cina ca sa doarma bine

Alimentatia influenteaza felul in care ne odihnim. Ca adult stii deja ca daca mananci seara ceva greu de digerat, somnul iti va fi agitat.

Ei bine, este valabil si pentru cei mici. O alimentatie sanatoasa este importanta pentru evitarea obezitatii infantile si a altor probleme, dar poate fi si un aliat in combaterea stresului, a schimbarilor de dispozitie si a tulburarilor de somn.

Este foarte important ce ii dai copilului sa manance seara daca vrei sa se odihneasca.

In ziua de azi noi, adultii, dar si ei, copiii, avem zile pline, care se incheie de multe ori aproape de ora cinei. Pentru ca nu avem timp sa mai si gatim, preparam ceva rapid sau poate comandam ceva de mancare fara sa ne gandim ca alimentele ne-ar putea influenta calitatea somnului.

Un copil nu trebuie sa fie doar obosit pentru a dormi bine noaptea. Il poti ajuta sa se odihneasca mai bine daca la ultima masa a zilei ai grija sa ii dai alimente care il vor face sa se relaxeze. Si avem pentru tine o intreaga lista.

Carbohidratii complecsi - orezul, pastele integrale, cartofii - sunt alimente care elibereaza energia treptat pentru ca nu cresc nivelul de zahar din sange la inceputul digestiei, nici nu genereaza o secretie mai mare de insulina. Prin urmare sunt ideale la cina, mai ales ca potenteaza absorbtia de triptofan, un aminoacid strans legat de relaxare.

Mancarea calduta este, de asemenea, indicata pentru cina. Supele si piureurile fac corpul sa intre in acea stare de relaxare atat de importanta inainte de a merge la culcare.

Laptele este o sursa importanta de triptofan, care are nevoie, la randul lui, de magneziu si vitamina B6 pentru a provoca eliberarea de serotonina, un precursor al melatoninei. Melatonina este hormonul implicat direct in mecanismul de relaxare a corpului. Prin urmare, alimentele bogate in triptofan, magneziu si vitamina B6 sunt cocktailul ideal pentru o odihna perfecta.

Ouale sunt si ele bogate in triptofan, dincolo de faptul ca sunt un aliment complet. Puteti da copilului sa manance un ou fiert inainte de culcare inca de la varsta de 6 luni, in cazul in care pediatrul nu v-a recomandat altceva.

Seleniul ajuta la reducerea stresului si a anxietatii, iar magneziul, pe langa faptul ca ajuta la eliberarea melatoninei, previne crampele musculare si este un excelent calmant.

Carnea macra este o importanta sursa de vitamina B6, la fel ca pestele, dar si de fier si zinc, doua minerale care, atunci cand scad, pot influenta in mod negativ somnul copilului.

Bananele contin si triptofan, si vitamina B6, si magneziu, si seleniu, care, ati retinut deja, sunt foarte importante pentru a ajuta corpul sa se relaxeze si sa se odihneasca.

Mierea contine substante cu proprietati antiinflamatorii, care ajuta creierul sa se relaxeze. Tocmai de aceea un pahar de lapte cu putina miere este o idee excelenta inainte de a te culca.

Apa nu este un aliment, insa o punem pe lista pentru ca este important ca un copil sa fie hidratat corespunzator inainte de somn. Nu cedati la insistentele celui mic de a inlocui apa cu alta bautura seara. Daca are vreo pofta, puteti sa i-o faceti a doua zi.

Alimente care pot provoca insomnie la copii

  • Evitati produsele care contin cafeina (cacao, cafea, anumite racoritoare).
  • Branza contine tiramina, un aminoacid care stimuleaza activitatea cerebrala.
  • Carnatii si, in general, carnea procesata sunt dificil de digerat.
  • Ciocolata este un foarte bun energizant, prin urmare seara trebuie sa uitam de ea.
  • Mancarurile picante sunt prea grele pentru stomacul celui mic, iar digestia va fi mult mai greoaie.
  • Diureticele, adica alimentele bogate in apa, sunt si ele contraindicate, pentru ca pustiul tau se va trezi cu siguranta peste noapte, cel putin o data, pentru a folosi toaleta.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimente Alimente somn linistit

Articole recomandate

Citeste si despre