Sfaturi de siguranta si prim ajutor pentru 9 situatii de urgenta la copii

/ / Modificat: 2016-08-02
Sfaturi de siguranta si prim ajutor pentru 9 situatii de urgenta la copii

Accidentele reprezinta prima cauza a leziunilor sau ranilor pe care le sufera copiii si motivul principal pentru care se prezinta la spital, de-a lungul copilariei. Potrivit specialistilor, aproximativ 90% dintre decesele in randul acestora sunt provocate accidental. In aceste conditii, sporirea masurilor de siguranta in ingrijirea copilului si cunoasterea masurilor de prim ajutor in cazul diverselor accidente sunt esentiale pentru sanatatea celor mici. Iata 9 situatii de urgenta frecvent intalnite in copilarie si ce masuri rapide sa iei!

Accidentele de masina

Accidentele de masina sunt printre primele cauze ale deceselor in randul copiilor si motivul pentru care cei mai multi prichindei ajung sa viziteze spitalul sau sa fie internati. Acestea pot fi prevenite prin cateva masuri de siguranta obligatorii, prevazute de lege:

  • asigurarea si purtarea unor centuri de siguranta adecvate greutatii si inaltimii sunt obligatorii la copiii sub 12 ani.

In cazul unui accident de masina, suna imediat la numarul de urgenta 112 si cheama salvarea. Pana atunci, examineaza cu atentie starea copilului - daca este constient sau nu, daca are hemoragii, oase rupte sau prezinta alte particularitati medicale speciale si ia masurile necesare - apasa cu o haina pe hemoragie pentru a se opri, imobilizeaza osul rupt cu atele improvizate, fa-i resuscitare cardiopulmonara etc. Un curs de prim ajutor poate fi salvator in aceste conditii!  

Accidentele oculare

Copilul tau a fost lovit accidental in ochi cu un obiect contondent? Ori i-a intrat in ochi o solutie toxica? Analizeaza cu atentie starea ochiului afectat si urmareste semne de hemoragie interna sau externa.

Prima masura pe care trebuie sa o iei este sa umezesti un tifon sau pansament steril si sa acoperi cu el ochiul afectat. In cazul in care a fost doar lovit in zona ochilor, poti aplica si gheata invelita in prosop. Apoi, mergi cu el la spital pentru un control amanuntit si pentru a te asigura ca ochiul lui nu a suferit traume semnificative.  

Arsurile

Arsurile pielii difera in severitate sau gravitate in functie de profunzime si de suprafata pe care sunt extinse. Cele superficiale au o culoare rozaliu-rosiatica, pe cand cele profunde au o culoare albicioasa-galbuie sau maronie.

In cazul arsurilor usoare si pe suprafete mici, aplica pe zona afectata un prosop curat, umezit cu apa rece. In cazul in care arsurile sunt extinse pe suprafete mari din corp, nu aplica comprese, ci inveleste copilul intr-un cearsaf curat, pentru prevenirea hipotermiei si du-l la spital.

Mergi cu copilul la medic daca arsurile sunt localizate pe fata, in zona genitala sau pe maini ori se intind pe cativa centimetri de piele.

Plagile - taieturi, rani deschise etc.

In cazul in care copilul nu are doar o simpla julitura, ci rana este destul de adanca si sangereaza, este important sa apesi rapid cu o bucata de prosop sau tifon curat pentru a stopa hemoragia. Daca nu este adanca si este localizata pe o suprafata mica, o poti curata usor, cu ser fiziologic si o poti bandaja acasa.

In cazul in care este adanca, apar semne de infectie, iar hemoragia nu da semne sa se opreasca, mergi de urgenta cu el spital.

Loviturile la cap si pierderea cunostintei

Cazaturile si loviturile la cap sunt unele dintre accidentele frecvente ale copilariei. Desi cele mai multe sunt inofensive, exista si cazaturi periculoase, mai ales cele in care copiii isi pierd cunostinta.

In cazul in care sufera o sincopa (lesin), cheama de urgenta salvarea sau mergi cu el la cel mai apropiat spital. Daca lovitura la cap a fost puternica, nu si-a pierdut cunostinta, dar prezinta ameteli, varsaturi si stare de confuzie, la scurt timp dupa accident, du-l la medic pentru mai multe investigatii.  

Fracturile

Alergatura de colo pana colo, implicarea in jocuri energice si escaladarea diverselor echipamente de joaca ori a mobilei din casa se pot sfarsi cu o fractura de toata frumusetea. Cel mai des intalnite fracturi la copii sunt cele ale membrelor inferioare si superioare sau ale degetelor.

Prima masura de ajutor pe care trebuie sa o acorzi copilului consta in stabilizarea osului, la cat mai scurt timp dupa accident. I se scot rapid hainutele si se pun comprese cu apa rece sau gheata pe zona afectata, pentru a ameliora durerea si a se evita edemul. Se pun si atele improvizate pentru imobilizarea osului pana la venirea ambulantei.

Ratacirea copilului in magazin

Exista multi parinti care se confrunta cu situatia in care isi pierd prichindelul printr-un magazin sau hypermarket. Nu te invinovati! Este nevoie doar de o clipa de neatentie pentru ca cel mic sa se piarda in multimea care se afla in magazin.

In prima faza, cauta-l singura in zona in care l-ai pierdut. Apoi, mergi la o casa de marcat sau la o persoana care lucreaza in magazin si anunta ca ti s-a pierdut copilul. Acesta va da un anunt si va transmite mesajul prin statie, in toata incinta.

In afara numelui, ofera detalii legate de cum era imbracat, semne din nastere si alte particularitati, pentru a putea fi identificat mai usor.  

Alunecarea si caderea in piscina sau apa adanca

Inecul este una dintre cele mai frecvente cauze de deces in randul copiilor. In situatia in care copilul aluneca in piscina sau ajunge la fundul unei ape adanci, nu intra in panica! Sari imediat in apa si scoate-l la mal, apoi solicita ajutor medical de urgenta, la 112.

In masura in care stii, aplica tehnici de prim ajutor copilului (respiratie gura la gura sau resuscitare cardiopulmonara), pana la venirea ambulantei.

Otravirea accidentala

Otravirea accidentala a copilului este destul de frecventa la copii mici. Apare atunci cand nu sunt luate masurile de precautie privind siguranta copilului in casa si cand copilul este lasat in preajma unor produse de risc (cosmetice, vopsele, produse de curatenie, medicamente, plante, pesticide etc.).

In cazul in care ai vazut ca a inghitit astfel de produse sau suspectezi ca ar fi facut-o, suna de urgenta la 112! Ca masura de prim ajutor, poti da copilului sa bea rapid apa sau lapte, pentru a dilua substanta toxica si a preveni reactiile adverse imediate.

Tu te simti pregatita sa acorzi copilului primului ajutor in caz de accidente? Ai trecut prin vreun astfel de eveniment? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Accidente copii Accidente comune copii Prim ajutor copii Tehnici prim ajutor copii

Articole recomandate

Citeste si despre