Rear facing, i-Size si testele de siguranta - 3 lucruri de care sa tii cont cand cumperi un scaun auto pentru copil

/ / Modificat: 2017-09-08
Rear facing, i-Size si testele de siguranta - 3 lucruri de care sa tii cont cand cumperi un scaun auto pentru copil

Alegerea scaunului auto pentru copii este una dintre cele mai importante decizii pe care trebuie sa o ia parintii. Un scaun auto trebuie sa fie ales respectand toate criteriile de siguranta, astfel incat copilul sa aiba parte de cea mai buna protectie in timpul deplasarilor cu masina.

scaun-auto

i-Size, standardul european pentru siguranta copiilor in masina

Standardul i-Size a fost introdus in luna iulie 2013, fiind standardul european pentru siguranta copiilor in masina. Inainte sa te decizi asupra unui model de scaun auto pentru copil, este important sa te informezi foarte bine si sa vezi daca tine cont de prevederile i-Size. Acestea spun ca scaunul trebuie sa utilizeze sistemul de montare Isofix, care scade riscul unei instalari incorecte, oferind astfel mai multa siguranta.

i-Size ofera protectie sporita capului, organelor vitale si gatului, in cazul unui eveniment rutier nefericit. Conform regulilor i-Size, pentru copiii in varsta de pana la 15 luni este obligatorie folosirea scaunelor auto rear facing, care sunt montate astfel incat copilasul sa stea cu spatele spre directia de mers.

De asemenea, i-Size foloseste mai degraba inaltimea copilului ca reper, decat greutatea, pentru a determina ce scaun este potrivit pentru copil.

De ce sa alegi scaune auto rear facing?

Scaunele rear-facing sunt mult mai sigure si ofera mai multa protectie copilului in cazul unui accident rutier. Potrivit Asociatiei Americane de Pediatrie, aceste scaune in care copilul sta cu spatele la directia de mers ar trebui sa fie obligatorii pana cand micutul implineste doi ani, ideal fiind ca parintii sa le foloseasca pana cand copilul implineste varsta de 4 ani.

Sistemul a fost conceput tinandu-se cont de anatomia copilului mic. S-a constatat ca, in cazul unui impact frontal, scaunul rear-facing ofera o mai buna protectie gatului si capului, in comparatie cu scaunele in care copilul sta cu fata la directia de mers a masinii. Copiii care stau in astfel de scaune au sanse de 5 ori mai mari sa supravietuiasca si sa evite leziuni grave in urma unui accident, in comparatie cu scaunele in care copilul sta cu fata indreptata spre sensul de mers, potrivit testului de siguranta suedez.

Daca un copil sta cu spatele la directia de mers, si sansele de a se rani la maini si la picioare sunt mult mai mici, mai exact de 1 la 10.000, dupa cum sustine expertul Ben Hoffman de la Universitatea din Oregon, SUA.

Parintii pot fi putin sceptici in ceea ce priveste alegerea unui astfel de scaun fiindca se ingrijoreaza ca micutul lor ar putea suferi de rau de masina. Cei de la Volvo au facut un studiu si au constatat ca nu exista diferente intre mersul cu fata si mersul cu spatele in ceea ce priveste raul de masina. Daca micutul tau are rau de masina, este ideal sa aiba vizibilitate numai catre luneta, geamurile din lateral sa fie acoperite cu jaluzele. Nu ii da jucarii si nici carti, pentru ca il vor face sa se uite in jos, amplificand senzatia de rau.

Testele de siguranta pentru scaunele auto

Un alt criteriu de care sa tii cont atunci cand alegi scaunul de masina pentru copil, sunt certificarile obtinute in urma unor teste de siguranta. Testele de siguranta sunt facute de experti in domeniu, fiecare model de scaun fiind testat in urma simularii unui accident rutier. Se folosesc manechine care imita foarte bine corpul unui copil, pentru ca rezultatele sa fie cat mai concludente.

Unul dintre aceste teste de siguranta este ADAC, efectuat de catre clubul auto german, club care reprezinta interesele proprietarilor de masini din Germania. Testul simuleaza atat coliziuni frontale, cat si coliziuni laterale. In cadrul testarii, se pune accentul nu numai pe rezultatele obtinute in caz de coliziune, ci si pe gradul de confort. Sunt evaluate si alte aspecte precum calitatea husei, spatiul pe care il ocupa in vehicul, gradul de dificultate cu care se monteaza, modul in care este elaborat manualul de utilizare. Testarea ADAC se efectueaza an de an.

In cazul scaunelor rear-facing, unul dintre cele mai elocvente teste este Plus Test, testul de siguranta suedez, fiind unic in lume datorita faptului ca foloseste manechine care au senzori si in zona cervicala. Adica este singurul test care masoara si efectele unui accident asupra gatului copilului. Scaunele care trec acest test primesc un marcaj de calitate de inalta siguranta.

scaun-auto-bebe

Un brand care tine la toate aceste lucruri legate de siguranta copiilor in scaunele de masina este Britax-Romer. Cu scaune auto care promoveaza rear-facing-ul prelungit, cu teste de siguranta trecute cu brio de mai multe dintre scaunele din portofoliu si cu standardul i-Size introdus de curand, Britax-Romer este un nume care trebuie sa ramana in mintea parintilor in cautare de scaune auto pentru copii, de aceea va prezentam cateva ganduri din partea echipei Britax-Romer:

"Noi stim ca adevarata libertate vine din a fi tu insuti si nu din a fi fortat sa te incadrezi intr-o forma, fel sau stil, care nu este pe gustul tau sau nu te reprezinta. Atunci cand vine vorba despre plimbarile cu cei mici, stim ca lucrurile marunte poti fi extrem de importante, iar daca un sistem face ca ziua ta sa fie mai usoara sau mai sigura, scopul nostru este de a face ca si cele mai mici detalii sa faca diferenta. Plimba-te pe strazi, urca-te pe dealuri, ia viteza pe drum drept, pentru ca indiferent cum alegi sa mergi, fiecare zi in familie se poate transforma intr-o mini aventura.

Poti descoperi lucruri noi, poti explora locuri noi, poti iesi din obisnuit pentru ca uneori calatoria inseamna mai putin destinatia finala si mai mult ceea ce se intampla de-a lungul intregului drum.

De aceea noi iti oferim una dintre cele mai diversificate game de carucioare si scaune de masina pe care le-ai putea gasi. Inovam in mod constant pentru a raspunde nevoilor tale in continua schimbare, cu carucioare pentru strabaterea strazilor sau explorarea spatiului exterior, cu scaune de masina care ofera acces facil, orientare extinsa spre inapoi si instalare adaptabila oricarui tip de vehicul. Toate acestea sunt proiectate sa se adapteze cu usurinta oricarei situatii de viata. Singurul lucru asupra caruia nu suntem deloc flexibili, este abordarea noastra fara compromisuri cand vine vorba de siguranta."

Pe site-ul britax-romer.ro/scaune-de-masina poti cauta scaunul de masina potrivit pentru copilul tau si varianta care se potriveste masinii pe care o conduci si nevoilor voastre, ca familie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Scaun auto rear-facing Calatorii masina copii Cu copilul in masina

Articole recomandate

Citeste si despre