Cum protejam copilul de tantari?

/ / Modificat: 2016-08-01
Cum protejam copilul de tantari?

Muscaturile de tantar pot pune in pericol sanatatea copilului. Pe langa faptul ca sunt foarte neplacute si sacaitoare, ele pot transmite boli foarte grave acestuia - febra galbena, malarie, encefalita etc. Sugarii si copiii sunt cele mai sigure victime ale tantarilor. Afla cum ii protejezi! 

Imbraca-l corect!

Chiar daca afara este foarte cald si avem tendinta sa dam cat mai multe haine jos, cel mai indicat este sa acoperim cat mai mult din pielea copiilor. De aceea, este esential sa alegi hainute lejere, in culori deschise care sa le asigure confortul in ciuda manecilor lungi.

Culorile trebuie sa fie deschise, dar nu puternice, tipatoare. Trebuie sa fie cat mai neutre - bejul, kaki-ul sau culoarea maslinei nu sunt o atractie pentru tantari. Culorile tari, electrice atrag insectele.

Nu folosi parfumuri sau produse de ingrijire parfumate!

Tantarii sunt atrasi de anumite mirosuri ale corpului uman. Ei aleg in special copiii si sugarii care miros placut si sunt dati cu parfum sau cu lotiuni de ingrijire care contin arome. Cumpara pentru copii sapunuri, sampoane sau lotiuni care nu sunt parfumate si care nu contin arome.

Nu iesiti afara noaptea!

Tantarii prefera caldura si umezeala. In zilele caniculare acestia ies la iveala pe inserate. Evita sa scoti copilul afara cand este foarte intuneric. Daca iesi pe la 17:00-18:00 (cand trece perioada de varf a caniculei), nu exista riscul sa apara tantarii. Insa de pe la 20:00 incolo, acestia vor roi in jurul copilului.

Evita sa tii copilul in jurul apelor!

Tantarilor le place umezeala, iar apele sunt preferatele lor. Preferatele lor sunt baltile sau lacurile. Chiar daca iesi in parc, ai grija sa eviti sa duci copilul prea aproape de lacuri, mai ales pe inserate. Acolo se aduna cei mai multi, iar copilul este victima sigura.

Foloseste produse repelente pentru protectia impotriva tantarilor

Sunt mai multe tipuri de produse repelente pe piata. Nu toate sunt potrivite pentru copii. Bebelusii sub 2 luni nu au voie sa foloseasca deloc aceste produse. In orice caz este bine sa ceri sfatul pediatrului inainte de a le folosi chiar daca pe eticheta scrie ca sunt destinate acestora.

Exista pericolul reactiilor alergice si al intoxicatiilor. In plus, acestea nu se aplica pe manutele celui mic pentru ca exista riscul sa bage degetelele in gura si sa apara reactii neplacute.

Substanta chimica esentiala care se foloseste in astfel de produse este DEET (N, N-Dethyl- M- Toluamide). Aceasta substanta trebuie sa existe in produsele pentru copii doar in proportie de 30%. Tot ce depaseste acest procent poate pune in pericol sanatatea lor.

Foloseste repelente naturale!

Poti opta si produse naturiste cu efect de protectie pe baza de ulei de eucalipt si de lamaie. Mai pot fi folosite si uleiuri de rozmarin sau lemongras.

Pune plase de tantari la geamuri!

Sa nu crezi ca daca tii copilul in casa este protejat de tantari. Daca nu montezi plase de tantari la geamuri exista riscul ca acestia sa intre in casa. Cel mai neplacut pentru bebelusi este in timpul noptii, cand dorm. De aceea, este important sa iei patut cu protectie, care are o plasa speciala sau cu baldachin. Acestea tin tantarii la distanta de pielea sensibila a copiilor.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Protejare copii tantari Muscaturi tantari copii Pericole vara copii Sanatate copii

Articole recomandate

Citeste si despre