Ce trebuie sa faci urgent daca bebelusul a cazut din pat

/ / Modificat: 2019-08-27
Ce trebuie sa faci urgent daca bebelusul a cazut din pat

Chiar daca esti in camera langa cel mic, intr-un moment de neatentie copilul se poate rostogoli si poate cadea din pat.

I se poate intampla oricui. Totul este sa nu intri in panica, sa te gandesti calm la ceea ce ai de facut.

Oasele bebelusilor sunt foarte fragile, dar cu toate acestea fracturile nu sunt foarte comune in randul lor. Daca copilul a cazut din pat, mai intai, trebuie sa stai calma. Gandesti mai bine si actionezi mai rational daca ai mintea limpede. Astfel, poti stabili daca trebuie sa duci copilul la Urgenta sau daca e doar o cazatura usoara.

Ca sa iei cele mai bune masuri trebuie sa faci o evaluare corecta a catorva lucuri. In primul rand, de la ce inaltime a cazut copilul? Era pe un scaun, pe pat sau pe canapea?

Cu sau fara sange

Loviturile la cap sau la spate sunt cele mai delicate. Verifica rapid daca are vreo rana deschisa. Daca ii curge sange, acopera rana cu un tifon si efectueaza o presiune usoara. Daca sangerarea nu se opreste si rana este mare, atunci trebuie sa mergi de urgenta la Camera de garda a celui mai apropiat spital.

Daca rana este mica, iar sangerarea se opreste la aplicarea de presiune, poti astepta sa vezi cum se vindeca. Totusi, tine cont ca poate curge mult sange dintr-o rana la cap, chiar daca aceasta nu este periculoasa.

Daca nu vezi pete de sange, cauta cu varful degetelor un cucui sau o adancitura pentru a stabili astfel locul unde s-a lovit. De cele mai multe ori este suficient sa aplici gheata. Cu toate acestea, ar trebui sa fii atenta si la alte simptome.

Varsaturi si durere

Daca copilul vomita imediat dupa ce a cazut, este cazul sa-l duci la spital. Cu toate acestea, daca copilul varsa abia dupa ce a plans cateva minute nu e cazul sa-ti faci griji.

Este normal ca gatul bebelusului sa se irite atunci cand plange, apoi sa inceapa sa tuseasca si chiar sa vomite. Totusi, daca acest lucru se intampla repetitiv si cu putere, trebuie sa soliciti ajutor medical.

Durerea este si ea un bun indicator. Din nou, daca va disparea repede, nu ai de ce sa iti faci griji. Pe de alta parte, daca durerea nu dispare si copilul plange si tipa necontenit, cel mai bine este sa mergi cu el la Urgente.

Confuz si dezorientat

Daca copilul este confuz, dezorientat sau inconstient, mergi la spital. Daca este foarte adormit si iti este greu sa-l trezesti, ar trebui sa te duci, de asemenea, cu el la Camera de garda.

Ametelile reprezinta un motiv pentru a merge imediat sa ceri ingrijiri specializate. La fel si in cazul in care dupa o cazatura apar dificultati de deplasare, de vedere sau de vorbit. Daca copilul sangereaza din urechi sau din nas trebuie sa soliciti ajutor imediat.

De asemenea, daca observi deformari oriunde pe corp, cum ar fi pe brate sau pe picioarele, precum si inflamatii la nivelul scalpului, mergi la medic. Marirea in volum a pupilei sau miscarile neobisnuite ale ochilor sunt motive intemeiate pentru a merge de urgenta la spital.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre