Virusul scintial respirator, un pericol pentru copiii mai mici de 2 ani. Cum recunosti infectiile provocate de VSR

/ / Modificat: 2022-09-22
Virusul scintial respirator, un pericol pentru copiii mai mici de 2 ani. Cum recunosti infectiile provocate de VSR

Sugarii, bebelusii si copiii mici sunt foarte vulnerabili in fata virusurilor, sistemul lor imunitar fiind in curs de dezvoltare. Infectiile sunt mult mai dificil de gestionat la varste atat de fragede, asa ca o informare corecta poate face diferenta intre o boala severa si una care trece cu usurinta in cateva zile. Iar virusul scintial respirator (VSR) este un virus care poate da mari batai de cap, daca nu este dianosticat corect.

AstraZeneca a demarat, sub egida Asociatiei Romane de Neonatologie, o campanie de constientizare a riscurilor infectiilor cu VSR, pentru o mai buna informare a parintilor si pentru a ajunge la o mai buna cunoastere a incidentei si impactului acestui virus la nivel national.

Din pacate, din cauza lipsei de informatii si a unor teste tintite, diagnosticul poate fi deseori gresit si, prin urmare, si tratamentul. Si desi, de cele mai multe ori se trateaza ca o gripa, este, de fapt, o infectie cu VSR, ce poate determina forme severe de boala, in functie de starea generala de sanatate a copilului.

Ce este virusul scintial respirator (VSR)

VSR este unul dintre cele mai contagioase virusuri si reprezinta principala cauza a infectiilor tractului respirator la sugari si copii mici.

VSR poate determina infectii atat la nivelul tractului respirator superior (rinite, rinofaringite), dar si pe tractul respirator inferior (bronsiolita, bronhopneumonie).

Cum se transmite VSR

Printre cei mai vulnerabili la infectiile cu VSR sunt sugarii, mai ales cei veniti pe lume inainte de termen. O treime dintre copiii cu bronsiolita (inflamatie a cailor respiratorii mici, care sunt obstructionate de dopuri de mucus) sunt infectati cu VSR, potrivit statisticilor existente, iar bebelusii pana la 7 luni pot dezvolta bronhopneumonie dupa contractarea virusului.

VSR se transmite pe calea aerului sau prin contact cu obiecte si suprafete contaminate, patrunzand in organism prin ochi, gura sau nas.. Nivelul cel mai mare de transmitere este in sezonul rece, pana spre inceputul primaverii.

Cel mai puternic afectati pot fi prematurii si copiii cu deficit imunitar, cu patologii cardiace, pulmonare sau neuromusculare; in cazul lor, formele de boala pot fi severe, chiar si dupa varsta de 2 ani, cand teoretic scade incidenta infectiilor cu VSR.

Perioada de contagiozitate a VSR este de 3-8 zile, in general, dar poate ajunge si la 4 saptamani, in cazul pacientilor cu sistem imunitar slabit.

Care sunt simptomele infectiei cu VSR

La copiii mici, orice infectie incepe sa se manifeste destul de rapid. VSR are o perioada de incubatie de 3-6 zile, iar primele semne de infectie sunt, in general, nasul care curge si tusea, urmate uneori de febra scazuta si de respiratie suieratoare.

In general, simptomele sunt asemanatoare cu ale unei raceli, insa pot genera forme severe de boala la nou nascuti.

Infectia poate ajunge in cateva zile de la caile aeriene superioare la cele inferioare, caz in care se instaleaza simptome precum: febra mai ridicata, nasul congestionat, respiratia accelerata sau oprirea temporara a respiratiei si lipsa poftei de mancare.

In cazul dificultatilor de respiratie, bebelusii pot ajunge in stare grava, din cauza oxigenarii reduse a creierului si a tesuturilor. Daca observati la copil o piele care devine albastruie (cianoza), luati imediat masuri pentru eliberarea cailor respiratorii superioare si mergeti la medic, pentru a pune un diagnostic si a recomanda un tratament.

Multi dintre copiii cu VSR ar putea avea nevoie de spitalizare, cand forma de boala este severa.

Posibile complicatii ale infectiilor cu VSR

La copiii cu o stare generala de sanatate buna, o infecte cu VSR va trece in 5-10 zile, chiar daca tusea poate dura si 2 saptamani. Complicatii pot aparea, insa, la acei micuti, cu o imunitate mai scazuta: suprainfectie bacteriana la nivelul urechii, in special, insuficiente respiratorii, deshidratare sau chiar afectare neurologica; daca febra creste prea mult, pot aparea convulsiile si  nici edemele cerebrale acute nu sunt excluse.

O bronsiolita netratata la timp poate afecta, pe termen lung, caile aeriene mici si poate conduce la astm bronsic sau la wheezing (respiratie suieratoare) recurent.

Cum prevenim infectiile cu VSR

Preventia este foarte importanta, la fel ca in cazul tuturor virusurilor si bacteriilor, mai ales in lipsa unul vaccin.Oricine atinge copilul trebuie sa se spele bine pe maini cu apa calda si sapun. Mainile trebuie dezinfectate atunci cand nu exista posibilitatea sa va spalati.

Suprafetele cu care intra in contact micutul, dar si adultii din jurul sau ori alti membri ai familei, trebuie dezinfectate frecvent, mai ales in perioadele de incidenta mai mare a VSR.Copilul, dar si parintii sau alti membri ai familiei, trebuie sa evite sa intre in contact cu persoane vizibil bolnave; la primele semne de infectie, copilul nu trebuie dus in colectivitate.

Alaptarea si suplimentele de vitamina D pot scadea riscul de infectii ale tractului respirator inferior la sugar.Jucariile copiilor trebuie igienizate si dezinfectate pe cat de des posibil.

In familiile in care un copil merge deja la gradinita sau la scoala si in care vine pe lume un bebelus , fratii mai mari trebuie sa respecte toate normele de preventie; la cel mai mic semn de raceala la copilul mai mare, limitati timpul pe care acesta il petrece cu mezinul familiei. Pentru infectiile cu VSR nu exista un tratament specific, ci doar  tratamente simptomatice. Este, insa, important ca micutul sa primeasca un diagnostic din partea pediatrului, nu doar pentru ameliorarea bolii, ci si pentru statistici, pentru a avea o imagine mai aproape de realitate a incidentei VSR in randul copiilor.

Mai multe informații despre infecția cu virusul sincițial respirator, găsiți pe https://desprevsr.ro/.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Virus Copii 2 ani Infectii respiratorii copii

Articole recomandate

Citeste si despre