Dermatita atopica la copii

/ / Modificat: 2020-02-24
Dermatita atopica la copii

Dermatita atopica este o afectiune cronica a pielii, frecventa in randul copiilor mici si al bebelusilor, care se manifesta prin uscaciunea pielii si prin mancarime. Debutul apare, de cele mai multe ori, intre 3 si 6 luni de viata. Evolueaza cu alternanta intre episoade de activitate de intensitate variabila si episoade de remisiune. 

 

Care sunt cauzele dermatitei atopice la copil?

Nu se cunoaste cauza exacta a dermatitei atopice, dar exista anumite lucruri asociate cu debutul acesteia, precum: factorii genetici, sistemul imunitar, sau factorii externi.

Incidenta este mai mare la copiii care provin din parinti cu dermatita atopica. Un sistem imunitar incomplet dezvoltat poate afecta nivelul de protectie oferita pielii copilului. Sunt responsabili si factorii de mediu: vremea rece din perioada iernii, utilizarea apei mult prea calde pentru dus, ultilizarea unor sapunuri prea agresive pentru pielea sensibila a bebelusului, sau expunerea la medii calde si uscate.

Cum se manifesta demartita atopica la copii?

Simptomele evolueaza in pusee, perioadele de activitate alterneaza cu cele de remisiune. Orice zona a pielii poate fi implicata. La bebelusi, simptomele implica de obicei fata, gatul, scalpul, coatele si genunchii. La copii mici, cele mai adesea zonele implicate sunt coatele sau regiunea din spatele genunchilor, fetele laterale ale gatului, peribucal, la nivelul incheieturilor, gleznelor sau mainilor.

Simptomele difera intre copii si pot include xeroza cutanata, prurit (mancarime), roseata, piele ingrosata, culoarea palida a pielii, mici umflaturi, care pot fi acoperite de cruste si pot determina scurgere de lichid, hiperpigmentarea cutanata a pleoapelor sau periocular.

Simptomele dermatitei atopice pot fi similare cu alte afectiuni cutanate. In cazul aparitiei modificarilor cutanate se recomanda sa va prezentati cu copilul dvs la medicul pediartru sau dermatolog.

Cum este diagnosticata dermatita atopica la copii?

Medicul va analiza simptomele si istoricul medical al copilului. Se vor afla si antecedentele familiale legate de: atopie, dermatite, astm, rinita alergica sau simptome de alergie ale copilului.  Nu exista teste specifice pentru dermatita atopica. Testele nu sunt necesare de cele mai multe ori, dar pot fi realizate. Acestea  pot include: analize de sange, cum ar fi nivelul seric de imunoglobulina E (se vor gasi niveluri foarte crescute la pacientii cu alergii sau dermatita atopica), sau analize de sange uzuale. Testarea cutanata in vederea alergiilor sunt alta metoda de diagnostic ce ne arata daca pacientul asociaza sau nu teren atopic.

Cum se trateaza dermatita atopica la copii?

Tratamentul indicat depinde de simptomele copilului, varsta si starea generala de sanatate a acestuia. Nu exista un remediu pentru dermatita atopica, insa exista multiple tratamente pentru a ameliora simptomatologia asociata. Obiectivele tratamentului sunt reducerea mancarimii si a inflamatiei asociate, hidratarea corespunzatoare a pielii si prevenirea suprainfectiilor cutanate la nivelul leziunilor de dermatita atopica.

Se recomanda urmatoarele metode de preventie: spalarea cu un produs de curatare blanda, mentinerea unghiilor taiate scurt, pentru a ajuta la prevenirea zgarieturilor care pot conduce la iritatii si suprainfectii ale pielii; folosirea de lotiuni hidratante pentru a ajuta bariera cutanata deja afectata, purtarea de haine moi, evitarea stresului.

Tratamentul recomandat pentru dermatita atopica la copil poate include urmatoarele in terapie unica sau asocieri terapeutice:

-  Crema sau unguent cu corticosteroizi - conduce la diminuarea mancarimii si edemul asociat

-  Antibiotice topice sau sistemice

-  Antihistaminice sistemice - reduc mancarimea si imbunatatesc somnul

-  Crema sau unguent cu inhibitor de calcineurina - conduce la diminuarea mancarimii si edemul asociat

-  Fototerapie pentru formele usoare de dermatita atopica

-  Medicatie imunomodulatoare

-  Medicatie de tip biologice

Care sunt posibilele complicatii ale dermatitei atopice la copii?

Dermatita atopica poate provoca ingrosarea cutanata, infectii bacteriene ale pielii, sau alte inflamatii cutanate asociate cu alergii (dermatita alergica). Se poate asocia cu modificari psihiatrice cum este depresia. Utilizarea excesiva de dermartocorticoizi poate conduce la subtierea pielii si a tesutului subcutanat.

Cum pot ajuta la prevenirea dermatitei atopice la copil?

Dermatita nu poate fi prevenita, dar poate fi descoperita inca din stadii incipiente si mentinuta sub control.

Puncte cheie despre dermatita atopica la copii

Dermatita atopica este o afectiune cronica a pielii, care apare frecvent la copii mici si bebelusi. Un copil cu alergii sau care are membrii ai familiei lor cu istoric de dermatita atopica are sanse mai mari de a dezvolta dermatita atopica. Mancarimea, pielea aspra si uscata si eritemul sunt simptomele cele mai frecvente ale dermatitei atopice. Obiectivele tratamentului sunt reducerea mancarimii si a inflamatiei asociate, cresterea nivelului de hidratare si prevenirea infectiei.

Evitarea factorilor declansatori este importanta pentru a gestiona evolutia dermatitei atopice. De obicei, simptomele se amelioreaza pe masura ce copilul inainteaza in varsta.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre