Etapele dezvoltarii limbajului bebelusului, pe grupe de varsta

/ / Modificat: 2018-06-06
Etapele dezvoltarii limbajului bebelusului, pe grupe de varsta

Desigur, esti nerabdatoare sa iti auzi bebelusul spunand primele lui cuvinte, sa afli care sunt acestea, sa incepi sa comunici verbal cu el. Trebuie sa stii ca bebelusii scot primele sunete incepand cu varsta de 2 luni, iar aceste sunete reprezinta fundatia dezvoltarii limbajului pentru urmatorii trei ani; vei putea conversa cu copilul tau in apropierea aniversarii sale de 3 ani, dar pana atunci, iata care sunt etapele acestei dezvoltari a limbajului bebelusului, pe grupe de varsta, ca sa stii la ce trebuie sa te astepti de acum inainte:

Etapa piatra de hotar

Prima etapa, pana la trei luni: scoate tot felul de gangureli pe diferite tonalitati

A doua etapa, pana la sase luni: banguie, mimand sunete, pune vocale impreuna, spune consoane simple de genul "p", "m", si "b"

A treia etapa, pana la 12 luni: spune primele lui cuvinte, cum ar fi "mama", "tata", si "papa", poate exclama expresii ca "oh" si "uh-oh"

A patra etapa, pana la 18 luni: vorbeste cel putin zece cuvinte, poate forma propozitii simple si spune "Nu"

A cincea etapa, pana la 24 de luni: spune propozitii cu trei pana la patru cuvinte, face fraze simple cum ar fi "vreau mai mult" , foloseste cuvinte precum "buna". "pa", "pleaca" si poate spune aproximativ 50 de cuvinte.

A sasea etapa, pana la 36 de luni: spune denumirile obiectelor cotidiene, isi poate spune numele, daca este baiat sau fata, ce varsta are si poate sa foloseasca pronume cum ar fi "eu", "el", "ea"; poate sustine conversatii simple.

Prima etapa, pana la trei luni

Gangurelile sunt prima forma de verbalizare; bebelusul isi exerseaza corzile vocale, folosind sunetele ca pe o metoda de a atrage atentia parintilor, sau a celor care au grija de el.

Sunete de baza care alina – este posibil sa iti auzi bebelusul destul de des scotand sunete cum ar fi "mmm" sau "ah"; astfel de sunete il ajuta sa isi ofere o forma de auto alinare.

A doua etapa, pana la sase luni

Banguielile si mimarea: banguielile inseamna de fapt sa spuna anumite cuvinte sau consoane prin imitarea a ceea ce aude; tot mimarea este si modalitatea prin care bebelusii invata cuvinte noi.

Vocalele si consoanele simple: vocalele sunt usor de pronuntat, pentru ca nu implica o miscare complicata a limbii. Anumite consoane, cum sunt "p" si "b", implica o miscare a limbii mai comoda, de aceea astfel de consoane sunt printre primele rostite de bebelusi.

A treia etapa, pana la 12 luni

Primele cuvinte: la 12 luni, bebelusul ar trebui sa spuna primele sale cuvinte, folosind consoane usor de pronuntat. Asa ca vei auzi o gramada de "mama", "tata", "papa". Bebelusul va spune initial aceste cuvinte fara a le asocia un inteles; pe parcurs, vor invata si cum sa le asocieze cu parintele corspunzator.

Exclamatiile: "un-oh" va deveni un sunet obisnuit atunci cand bebelusul scapa o jucarie pe jos, de exemplu. Frazele exclamante sunt o parte a vocabularului standard pe care un bebelus va invata sa le foloseasca pana la varsta de 12 luni.

A patra etapa, pana la 18 luni

Vorbeste cateva cuvinte de baza: primele cuvinte ale bebelusului vor fi cuvinte banale, cum ar fi denumirea jucariilor lui, a biberonului, a pantofiorilor. Un bebelus va folosi in aceste cuvinte in asa fel incat sa comunice, de exemplu, va spune "biberon" atunci cand ii este foame.

Bebelusul spune "nu": un bebelus in jurul acestei varste va da din cap si va spune "nu" in timp ce o face; abilitatea de a folosi un singur cuvant, cum este "nu", semnifica o corelare mai buna intre cognitivitate si limbaj.

A cincea etapa, la 24 de luni

Copiaza cuvinte: la doi ani, un copil va mima cuvinte si conversatii auzite la cei din jur, in timp ce pana la aceasta varsta, doar mimau si banguiau, de acum fac un efort in a pronunta corect cuvintele.

Vorbesc pana la 50 de cuvinte: pot spune saluturi, si cuvinte cum sunt "la revedere" sau "pleaca"; mai multe cuvinte inseamna ca pot forma propozitii cu inteles, compuse din patru pana la 6 cuvinte.

A sasea etapa, la 36 de luni

Folosesc pronume: copilul se refera la el insusi si la altii, folosind pronume cum sunt "eu", "el" sau "ea", ceea ce inseamna ca invata regulile persoanei I si a III a.

Poarta conversatii: De acum, poti purta conversatii cu insemnatate, cu copilul tau; se descurca foarte bine in a dialoga si dezvoltarea limbajului este completa pentru aceasta perioada din viata sa.

Ce este important de retinut, este faptul ca cea mai buna dezvoltare a limbajului bebelusului tau se produce atunci cand copilul este incurajat si sustinut de parintii sai.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Limbaj Limbaj bebelusi Limbaj copil 1-2 ani

Articole recomandate

Citeste si despre