Obiecte din casa, fascinante pentru joaca copiilor

/ / Modificat: 2014-06-10
Obiecte din casa, fascinante pentru joaca copiilor

Atunci cand copilul tau se joaca cu cosul de rufe, ziarele, mopul, telecomanda, matura, banda adeziva sau pungile de hartie, nu inseamna ca face doar murdarie si atat. Transformarea obiectelor banale din casa in jucarii contribuie la dezvoltarea abilitatilor motrice fine, a imaginatiei, gandirii si creativitatii copilului si il stimuleaza sa fie activ. Parintii ar trebui sa manifeste mai multa indulgenta fata de haosul pe care cei mici il lasa in urma jocului cu aceste obiecte.

Cutii de carton sau cosuri de depozitare

Daca o cutie de carton sau un cos pentru depozitarea jucariilor intra in atentia copilului tau, trebuie sa stii ca este compromis din start. Nu va trece mult timp pana cand lucrurile din el vor fi imprastiate in toata casa, iar cutia sau cosul va fi transformat in palarie sau ascunzatoare pentru copil. Micutii ingeniosi si creativi din fire transforma aceste cutii si in casute pentru papusi sau robotei.  

Carlige de rufe

Pe cat de banale sunt, pe atat de multe transformari si sensuri pot capata daca intra pe mana copilului tau. Iti poate demonstra ca pot fi folosite ca piese lego si ca se pot transforma in robotei, casute, trenulete etc. Atunci cand se joaca cu carligele, copilul isi dezvolta imaginatia si creativitatea.  

Cuva de la masina de spalat

Copilul e fascinat de modul in care se invartesc rufele in cuva de la masina automata de spalat. Nu se rezuma doar la a sta minute in sir in fata cuvei pentru a-si da seama cum reusesc acele hainute sa se invarteasca in ambele directii. Cum prinde masina goala si cuva desfacuta (sau nu), cum incepe sa inspecteze tot ce se intampla inauntru, in ideea de a descoperi butonul magic care o face sa se invarteasca.

Fie ajunge sa intre cu totul in cuva, fie renunta la idee si trece la planul B. O transforma intr-o piscina pentru papusi sau animalute de plus. Oricare idee merita incurajata, intrucat prima stimuleaza copilul sa faca miscare si sa gandeasca, iar a doua, ii antreneaza imaginatia.  

Servetele de hartie si reviste

Cosmarul tau de a vedea copilul cum rupe si imprastie servetelele de hartie sau cum "macelareste" revista ta preferata reprezinta o oportunitate grozava pentru dezvoltarea abilitatilor fine motorii ale celui mic.

In ciuda dezastrului lasat in urma, copilul invata sa-si miste si manuiasca degetele si incheieturile pentru a rupe bucati de hartie sau desprinde pagini de revista, pentru a le mototoli si a le transforma in mingiute sau bile.  

Role de hartie igienica

Hartia este unul dintre obiectele preferate de joaca ale copilului. Nu este atras doar de ziare si servetele, ci si de rolele de hartie igienica, adica de modul in care se desfac. Cu toate acestea, el nu se multumeste doar sa le insire prin toata casa, ci incearca sa le ruleze si la loc, ceea ce contribuie la dezvoltarea abilitatilor motrice fine.

Pantofi

Lasa-i copilului cale libera la dulapul cu pantofi si va avea o ocupatie ore in sir. Pe langa faptul ca probeaza toate perechile, indiferent de marime, incearca sa lege si sireturile unora, asa cum a vazut la tine. Cand se plictiseste de incercarile esuate de a forma funditele, transforma pantofii in barcute pentru papusi, tancuri pentru roboti sau masini pentru supereroi.

Oglinzi

Oglinzile prezinta un interes aparte pentru bebelusi, care sunt fascinati de propria lor reflexie, chiar daca, la inceput, nu sunt capabili sa se recunoasca in ea. Copilul reuseste sa-si identifice propria imagine in oglinda undeva intre 5 si 7 luni. Ulterior, cand creste, te poti folosi de joaca micutului in oglinda pentru a-l ajuta sa inteleaga mai bine diferenta intre real si imaginar.

Valize si geamantane

  Observi ca micutul da tarcoale pe langa valize si geamantane ori de cate ori te pregatesti sa pleci intr-o calatorie? Acestea fac parte din suita de obiecte care il fascineaza si pe care le transforma cu usurinta in jucarii. Fie incearca sa se inchida in ele, fie scoate toate hainele, se asaza acolo cu cateva masinute sau papusi si-si face de treaba.  

Oale si linguri

Oalele din inox si lingurile se transforma rapid in instrumente muzicale, atunci cand cel mic descopera ca scot sunete interesante atunci cand se lovesc intre ele. Din acel moment, concertele la tobele improvizate din obiecte de bucatarie se vor tine lant in casa ta.

Copilul va oferi si alte sensuri distractive acestor obiecte: isi va pune castronul in cap, pe post de palarie, va incerca sa faca baie papusii intr-o cratita cu apa etc. Pe masura ce creste, deschide-i apetitul pentru gatit si arata-i la ce folosesc, cu adevarat, acele ustensile in bucatarie.  

Matura si faras

Matura si farasul vor deveni rapid o atractie pentru copil, inca din primul moment in care merge singur. Pe langa faptul ca te va imita maturand si strangand gunoiul laolalta pe faras, va transforma matura si intr-un vehicul de transport, asa cum a vazut el in desene ca zboara vrajitoarele.

Telecomanda si telefon mobil

Doua dintre obiectele pe care le folosesti cel mai mult cand stai acasa vor deveni o atractie pentru cel mic, inca de dinainte de a incepe sa mearga sau sa vorbeasca. De la varsta de bebelus, cel mic se va intinde dupa telecomanda asezata in apropierea lui si va incerca sa mearga de-a busilea ori sa se tarasca pana la telefonul mobil pe care l-a luat in vizor.

Desi prima intentie este sa il opresti, este mai indicat sa il lasi sa o faca (daca este in siguranta), pentru a-l stimula sa mearga mai repede. In plus, in momentul in care va pune mana pe telefon sau telecomanda, nu va ezita sa apese toate butoanele acesteia pentru a descoperi ce se intampla, antrenandu-si astfel indemanarea si perspicacitatea.

Sosete

Sosetele sunt o alta oportunitate de joaca pentru copilul tau. Cu cat sunt mai colorate si au modele amuzante imprimate pe ele, cu atat sunt mai fascinante pentru cel mic. Va incerca sa le bage pe mana, sa si le puna in cap ori sa inghesuie jucarii in ele. Pe masura ce creste, il poti invata sa faca tot soiul de crafturi din acestea - papusi, figurine, fructe, decoratiuni etc. - pentru a-i stimula dezvoltarea abilitatilor motrice fine, dar si imaginatia si creativitatea.  

Ce alte obiecte din casa s-au mai transformat, vrand-nevrand, in jucariile preferate ale copilului tau? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Jucarii copii

Articole recomandate

Citeste si despre