Ce jucarii trebuie sa cumparam in functie de varsta copilului nostru?

/ / Modificat: 2020-02-20
Ce jucarii trebuie sa cumparam in functie de varsta copilului nostru?

Cel mai complet ghid pentru alegerea jucariilor distractive, utile, sigure si potrivite varstei pe care le-ati vazut vreodata este aici - pe Kidso.ro – cu grija pentru copii!

 

Poate ca unii dintre voi isi amintesc ca copiii din ultimele decenii se jucau de obicei cu betisoare, crengute, pietricele si greierasi, iar in momentele de plictiseala, unii se ocupau de dezasamblatea diferitor obiecte tehnice sau bagau ceva in priza. Din fericire, aceste timpuri au trecut, iar astazi jucariile pentru bebelusi, copii si adolescenti sunt o lume complet separata, vasta si foarte variata. 

Deseori, multi parinti fara experienta (si chiar cu experienta) nu sunt tocmai informati despre ce fel de jucarii este potrivit sa cumpere copiilor sai in functie de varsta si de ce. Mai degraba, sunt ghidati de intuitia lor si de metoda de „incercare-eroare“, care nu este chiar cea mai impecabila strategie.  

Noi,  cei din echipa Kidso.ro, am decis sa pregatim un articol complet, detaliat si motivat cu privire la alegerea jucariilor pentru bebelusi si copii in functie de varsta acestora, care va fi de folos pentru parinti. De la copiii nou-nascuti pana la adolescenti - ce este sigur, ce este potrivit, ce este util si cum se dezvolta abilitatile unui copil? Ce standarde indeplinesc jucariile, dupa ce criterii putem alege si cum sa gasim jucariile potrivite din varietatea imensa oferita de piata? In urmatoarele randuri veti gasi informatii utile la acest subiect.  

Jucarii pentru nou-nascuti

Foarte des, parintii subestima capacitatea nou-nascutilor de a invata, dezvolta si perfectiona practic pe parcursul a catorva ore. Potrivit unui studiu realizat de oamenii de stiinta de la Academia Nationala de Stiinte a Statelor Unite, realizat de oamenii de stiinta de la Academia Nationala de Stiinte a Statelor Unite, creierul nou-nascutilor reactioneaza puternic la cuvinte sau tonuri care au fost auzite frecvent pe cand erau in burtica mamei in ultimele luni de sarcina. Aceste descoperiri vorbesc despre capacitatea bebelusilor de a asimila informatiile si de a face cunostinta, chiar si la aceasta varsta frageda.  

Modalitatea in care comunicam cu nou-nascutul, felul in care vorbim si ne jucam cu el si jucariile pe care le oferim, stau la baza proceselor si perceptiilor sale mentale. Prin urmare, este important, pe langa faptul ca sunt sigure, ca jucariile nou-nascutului sa fie, de asemenea, selectate in mod corespunzator si informat, astfel incat sa stimuleze procesele de pornire a explorarii lumii inconjuratoare.

Mai intai de toate, la aceasta varsta, ar trebui sa acordam o atentie deosebita sigurantei. Iata cateva reguli de baza pe care ar fi bine sa le urmati atunci cand alegeti o jucarie pentru un nou-nascut:

  • Alegerea jucariilor din materiale potrivite. Jucariile nou-nascutilor trebuie sa fie moi, dar nu pufoase; colorate, dar colorate cu vopsele sigure; cu textura, dar fara particule detasabile. Cele mai potrivite jucarii pentru nou-nascuti sunt confectionate din tesatura, cauciuc sau silicon, plus pentru copii sau plastic de inalta calitate, fara Bisphenol-A.
  • Hipoalergice. Aceasta se aplica tuturor accesoriilor pentru copii – incepand cu vopseaua cu care este acoperit patutul pentru copii pana la materialele din care sunt fabricate  jucariile pentru dentitie pentru bebelusi, accesoriile pentru alimentatie si suzetele. Cumparati numai jucariile din materiale si coloranti hipoalergenici. Evitati plusul traditional, care pastreaza o cantitate mare de praf fin.
  • Lipsa pieselor si a detaliilor mici, detasabile. Cel mai des astfel de detalii mici se intalnesc la jucariile din plus, care au ochisori mici din plastic sau nasturi lipiti, pentru siguranta copilului alegeti jucarii care au aceste detalii brodate. Multe ori parintii ofera copiilor mici carti, zornaitoare, jucarii muzicale si alte obiecte care nu se potrivesc cu manutele mici si sunt foarte grei de apucat. Intotdeauna tineti cont de aceste lucruri si verificati obiectele inainte de a le oferi copiilor. 
  • Jucariile care vor fi pipaite in permanenta de copil nu trebuie sa contina  baterii, sireturi sau sa aiba umplutura grea. 

Tinand cont de aceste criterii de baza, puteti oferi jucarii in atentia copilului nou-nascut intotdeauna cand copilul este linistit. Linistea copilului este una din criteriile de baza care va spori explorarea lumii inconjuratoare. Bineanteles, jucaria principala a copilului in primele luni de viata este mama si tatal – vorbiti cu el, cantati-i cantece, mangaiati-l si imbratisati bebelusul in orice moment favorabil. Acest tip de apropiere nu numai ca il va face sa se simta calm, sigur si fericit, dar va stimula si cele mai importante procese in creierul sau, stimuland abilitatile cognitive si toate simturile esentiale.

Totusi, pe langa mama si tata, puteti folosi destul de multe jucarii potrivite varstei. Este important sa stiti nu numai ce fel de jucarii sa-i oferiti, dar si cum sa-l ajutati sa le foloseasca fara a-si pune in pericol sanatatea. Aici (inca o data) am dori sa va reamintim ca Asociatia Americana de Pediatrie va recomanda sa nu pastrati tot felul de jucarii in cosul de dormit al bebelusului. Somnul cu un ursulet de plus  amanati pentru o perioada mai tarzie, cand va fi mai mare, pentru a evita riscul de sufocare si alte incidente.

Cu toate acestea, care sunt unele tipuri de jucarii care sunt potrivite pentru copilul dumneavoastra in primele luni de viata si cum sa le folositi corect? Acestea sunt.

  • Leagan si sezlong. 

In unele situatii, acestea pot fi folosite pentru adormire si somn usor, dar sunt destinate in general ca loc de joaca, care este sigur pentru cei mai mici. Leaganul si sezlongul  pot fi echipate cu jucarii si clopotei suspendati, pot fi cu melodii line si vobratii, ce au un efect calmant asupra bebelusilor.

Combinatia acestor componente contribuie la dezvoltarea diferitelor simturi ale bebelusului, precum si la primele sale incercari de activitate motorie coordonata. Fiecrae leagan sau sezlong  au specificatie cu varsta si kilogramele recomandate, precum si diferite pozitii ale spatarului, pe care-l puteti regla in conformitate cu crestrea si dezvoltarea copilului. Este important sa folositi intotdeauna centura de siguranta a leganului sau a sezlongului pentru a evita accidentele nedorite.

  • Jucarii muzicale si carusel muzical pentru patut. Potrivit multor psihologi, muzica si limbajul sunt fenomene legate cognitiv - atat la adulti, cat si la copii. Un studiu universitar din anul 2012,  arata ca activitatile si jocurile muzicale active ajuta bebelusii sa comunice mai bine, sa zambeasca mai mult si sa creasca mai repede.

In aceasta ordine de idei, nu este niciodata prea devreme sa-i faceti cunostita bebelusului cu  muzica, prin propria voce sau cu ajutorul jucariilor muzicale pentru copii. Caruselele muzicale pentru patut sunt cele mai potrivite pentru nou-nascuti. Acestea trebuie sa fie la o distanta sigura de copil, sa emita sunete blande si calme si sa fie colorate. Bebelusul nu va vedea bine caruselul in primele doua luni dupa nastere, dar va auzi si va percepe sunetele muzicale.

  • Lampa de veghe muzicala. Pe langa efectele benefice a jucariilor muzicale mentionate mai sus, lampile de veghe muzicale au inca un avantaj important. Deseori faciliteaza crearea asa numitului ”obicei de culcare” – procesul in care bebelusul incepe sa asocieze sunetele si atmosfera cu timpul sau de somn. In acest fel, bebelusii mici pot invata sa se calmeze si sa asculte sunetele delicate ale lampii preferate – fie cu sunete line fi cu sunete ale naturii. 
  • Jucarii pentru dentitie si zornaitoarele. Unii parinti considera ca bebelusul incepe sa foloseasca jucariile pentru dentitie numai atunci cand incepe procesul de eruptie dentara. Dar aceasta nu este intocmai asa. Multi bebelusi incep mai intai sa puna in gurita diferite obiecte in mod inconstient, inainte sa apara primii dintisori. Miscarile bebelusilor sunt foarte bruste si necoordonate, din acest motiv este foarte important ca jucariile pentru dentitie si zornaitoarele sa fie fabricate din materiale moi si inofensive – cauciuc, silicon sau plus pentru bebelusi. Niciodata nu lasati copilul micut nesupravegheat si nu-l lasati sa puna in gurita diferite obiecte pentru a evita o multime de incidente neplacute.
  • Jucarii din cauciuc si din silicon. Dupa cum am mentionat anterior, acestea sunt unicile jucarii sigure cu care bebelusii si copiii nu-si vor face un cucui in frunte in procesul de explorare a functiilor membrelor proprii. Faceti alegerea in folosul jucariilor din silicon si din cauciuc cu coloranti inofensivi, deoarece in curand veti stabili ca 90% din timpul ”jocului” bebelusul va pune in gurita toate aceste jucarii ca sa le muste si sa le mestece. 
  • Jucarii pentru patus, tarc, scaun auto si pentru baita. O parte mare a zilei bebelusul o va petrece in tarc, carucior, scaun auto si in cadita. Din nefericire toate aceste momente nu intotdeauna trec lin si fara probleme. Multe ori aceste momente sunt plictisitoare si nelinistite pentru bebelusi.

    O varianta rationala ar fi sa transformati aceste momente in joaca cu ajutorul jucariilor potrivite pentru varsta copilului si sa le atasati la aceste obiecte in care copilul isi petrece o perioada  indelungata de timp. Aceste jucarii pot fi colorate, muzicale, zornaitoare sau alte functii atractive pentru cei mai mici. Cu cat mai bine vor fi ”amenajate” caruciorul pentru copii, scaunul auto, tarcul sau cadita, cu atat mai bine si vesel isi va petrece timpul copilasul si vor interveni mai putine probleme neplacute. 
  • Gimnastica acvatica. In procesul de dezvoltare a copilului vine momentul in care va putea sa priveasca si sa se joace mai activ folosind mainile si picioarele. In aceste cateva luni, gimnastica activa este o experienta indispensabila pentru intreaga familie – bebelusul se distreaza si oboseste in acelasi timp, iar parintii vor avea posibilitate sa se odihneasca patru minute si jumatate, la care au visat atatt de mult. 

Gimnastica activa este un covoras micut cu jucarii suspendate - zornaitoare, oglinzi sigure pentru bebelusi, jucarii cu sunete, care sunt o adevarata descoperire pentru cei mai mici. In functie de bugetul de care dispuneti, puteti alege cel mai simplu model, precum si optiuni mai luxoase, cu piese interactive si mobile, care pot fi detasate.

Jucarii pentru bebelusii cu varsta de la sase luni pana la doi anisori

Odata cu cresterea copilului, criteriile pentru alegerea jucariilor usor se schimba. Desigur, siguranta ramane intotdeauna in primul rand, dar trebuie sa luati in considerare alegerea jucariilor in conformitate cu abilitatile si interesele schimbatoare ale bebelusului. 

Pana la varsta de sase luni, cei mai multi bebelusi pot petrece cel putin cateva secunde intr-o pozitie de sedere, sa diferentieze tipurile de jucarii si chiar sa incerce sa se joace diferit cu fiecare dintre ele. Coordonarea miscarilor nu este inca perfecta, dar este mult mai pronuntata decat in lunile anterioare. Aceste abilitati devin din ce in ce mai bune odata cu timpul, iar unul dintre motivele principale este utilizarea jucariilor potrivite varstei. La varsta de sase luni, probabil deja doriti sa adaugati modele noi de jucarii, cum ar:

  • Bungee. Multi bebelusi de aceasta varsta gasesc o noua pasiune in viata - sa impinga suprafata cu picioarele. Acest lucru se poate intampla intr-o pozitie supina sau in timp ce tineti copilul in pozitie verticala. Bungee-ul este o modalitate foarte buna pentru bebelusul dvs. sa se distreze singur si in siguranta. Este important sa respectati limite rezonabile si sa nu-l lasati sa stea in bungee ore intregi, chiar daca bebelusul doreste aceasta. Folosit in mod corespunzator, bungee-ul stimuleaza dezvoltarea musculara si osoasa, oferind in acelasi timp o placere incomparabila.  
  • Leagane de casa sau gradina pentru bebelusi. Leaganele speciale potrivite pentru aceasta varsta au o pozitie de retinere intre picioarele bebelusului, precum si suporturi stabile pentru toate partile ale corpului. Leaganele destinate pentru uz in incaperi pot fi cu tapiterie moale pentru un confort sporit.  pentru uz interior pot avea si tapiterie moale, care creste confortul. Puteti folosi un astfel de leagan din momentul in care copilul este capabil sa stea nemiscat aproximativ un minut fara ajutorul vostru. Puteti folosi un astfel de leagan din momentul in care copilul este capabil sa stea in fundulet nemiscat aproximativ un minut fara ajutorul dvs.
  • Beanbag cu sau fara masuta montata pentru joaca. Acesta este, de asemenea, un loc confortabil  pentru un bebelus care deja sta asezat desinestatator. Beanbag-ul este moale, sigur si foarte confortabil. Acesta protejeaza copilul de cadere si ii ofera un anumit sentiment de independenta pe care cu siguranta deja si-o doreste. 
  • Jucarii moi de diferite forme si culori. Acestea pot fi diferite bile moi sau cuburi pe care bebelusul le poate ghemui, explora sau arunca in euforie. Este important sa nu uitati niciodata sa supravegheati procesul de joaca, deoarece in aceasta perioada primii dinti nu mai sunt o iluzie si copilul ar putea musca cu usurinta o bucata dintr-o jucarie moale.
  • Jucarii moi sigure. In aceasta perioada, bebelusul va incepe sa-si deosebeasca jucariile de plus una de cealalta, sa le examineze si (desigur) sa le guste. Din acest motiv este important ca jucariile sa fie realizate din plus special pentru bebelusi, cu fire scurte care nu vor ramane in gurita copilului. Firisoarele de plus pot provoca alergii. Nu lipsiti copilul de jucarii moi de plus, este suficient sa alegeti jucariile din plus special pentru bebelusi care este de inalta calitate si foarte moale. 

Fiecare copil urmeaza ritmul sau individual de dezvoltare, intre primul si al doilea an de viata, apoi recomandarile pentru jucariile potrivite incep sa varieze usor. Unii copii au o dezvoltare motorie mai rapida si chiar inainte de a implini varsta de un anisor liberi se plimba prin casa. Alti copii au abilitati si talente diferite - se bucura de carti, incep sa manance singuri, folosesc olita sau rostesc primele cuvinte. 

Este foarte important sa nu grabiti copilul, deoarece copiii se dezvolta diferit si informatia din internet nu se refera la toti bebelusii. Tineti cont de personalitatea copilului care este unicat, pe care o cunoasteti numai dvs. cel mai bine. In orice caz, un lucru este clar - intre primul si al doilea an de viata bebelusul se transforma treptat intr-un copil mic. Va incepe sa inteleaga cuvintele, sa reactioneze la starile de spirit al membrilor familiei. Abilitatile motrice fine se vor imbunatati semnificativ, impreuna cu abilitatile sale de exlorare si a vocabularului care sunt in permanenta dezvoltare. Petru indrumari puteti consulta  Standardele UNICEF pentru dezvoltarea timpurie a copiilor, conform carora un copil in varsta de 18 luni ar trebui sa poata urmatoarele: 

  • Sa poata sa apuce obiecte marunte, sa aseze obiecte unul peste altul sau sa unul in altul; 
  • Sa puna si sa scoata jucariile din cutie;
  • Sa rasfoiasca paginile sa sa arate imaginile cunoscute;
  • Sa tina un creion si sa incerce sa deseneze necoordonat;
  • Sa-si manifeste interesul pentru anumite jucarii si altele.

Urmand nevoile sale individuale, puteti imbogati lumea copilului cu jucarii extrem de distractive si utile. Iata cateva dintre jucariile preferatele ale copiilor intre primul si al doilea anisor:

  • Cuburi si sortatoare, puzzle din lemn. Conform Standardelor UNICEF, diferite tipuri de cuburi pentru stivuirea unul peste celalalt sau unul in altul, precum si sortatoarele, sunt jucarii extrem de potrivite pentru aceasta varsta. Ele ajuta la dezvoltarea coordonarii dintre ochi si maini, dezvolta conceptul despre marimile, formele si culorile obiectelor. 
  • Labirinturile si cuburile distractive la fel sunt pe cat de interesante, atat si utile pentru bebelusi. Acest tip de jucarii stimuleaza abilitatile motorii fine, care sunt dovedite stiintific ca fiind direct legate de dezvoltarea cognitiva a activitatii creierului. Numeroase studii indica legatura directa dintre imbunatatirea abilitatilor motorii si imbunatatirea abilitatilor analitice ale copilului, ceea ce il face parte integranta a majoritatii tipurilor de tratament si a masurilor preventive pentru copiii cu nevoi educationale speciale.
  • Jucariile interactive sunt, fara indoiala, favoritul absolut in randul bebelusilor de aceasta varsta. Acestea sunt un exemplu perfect al modului in care tehnologiile moderne pot fi utilizate cu succes pentru stimularea proceselor importante in dezvoltarea copilului si sunt unul dintre motivele pentru o generatie cu totul noua sa creasca ca si cum s-ar fi nascut „competenta” din punct de vedere tehnic.

Jucariile interactive se bazeaza pe modele care se repeta - cauza si efect. Aceasta poate fi o papusa care face pipi dupa ce a baut apa; un catel care raspunde intr-un anumit mod la o anumita comanda vocala sau un alt fel de jucarie, care inregistreaza si reda sunete. Joaca bebelusilor cu acest tip de jucarii nu este doar distractiva, ci si extrem de valoroasa pentru formarea ideilor, cunostintelor si abilitatilor.

  • Cartile pentru bebelusi nu vor imbatrani niciodata, nu vor iesi niciodata din moda si nu vor gasi niciodata un inlocuitor demn atunci cand vine vorba de dezvoltarea vorbirii si a imaginatiei. Este important sa stiti ca un copil in varsta de 18 luni se va aseza rar pentru a auzi o poveste de la inceput pana la sfarsit - nu va asteptati si nu va dezamagiti atunci cand nu se va intampla. Important este sa gasiti o abordare potrivita pentru a capta interesul copilului si sa-i aratati - cartea este ceva interesant, distractiv si maret. Alegeti carti potrivite, cu ilustratii mari, colorate; aratati-i copilului diferite desene ca sa-i atrageti atentia si sa faceti acest lucru in fiecare zi. Rezultatele pozitive va vor bucura toata viata.
  • Carti educative, magnete, sikere si alte si alte jucarii similare sunt, de asemenea, o parte necesara a artileriei bebelusului intreprimul si al doilea an de viata. Pot fi pe diferite subiecte - animale, fructe si legume, forme si culori - orice ati crede ca ar capta atentia unui copil. In functie de ritmul sau de dezvoltare, se poate juca cu aceste jucarii intr-un mod diferit - explorandu-le, examinandu-le si aranjandu-le, imitand sunetele animalului pe care il vede, sau joaca direct, inmanandu-va cartea pe care ati solicitat-o. Implicarea dvs. in acest proces este esentiala. Copilul nu va avea nici o idee ce vede si ce sa faca cu ele decat daca o sa-i spuneti si o sa-i aratati de cel putin cateva sute de ori. 
  • Jucariile de calarit sunt, de asemenea, recomandate de catre profesionistii in dezvoltarea timpurie a copiilor cu varste cuprinse intre unul si doi ani. Este bine sa incepeti sa utilizati din ce in ce mai putin caruciorul pentru copii, deoarece de acum incolo va impiedica doar dezvoltarea fizica a copilului in crestere. Jucaria de calarit selectata cu grija, tricicleta pentru bebelusi sau trotinetele pentru copii stimuleaza activitatea senzorial-motorie, ajuta la coordonarea miscarilor si pun bazele pentru o manevrare mai usoara a primei biciclete cu doua roti pentru copii. 
  • Mobilier pentru copii cum ar fi bucatariile pentru copii, casele de joaca pentru copii, atelierele, trusele de gratar si multe altele, sunt o alta modalitate de a va invata copilul sa faca diferite  lucruri noi. Recomandarile UNICEF pentru aceasta varsta sunt ca parintii sa-si ajute copilul sa se ocupe de obiecte de uz casnic - pahare, perii, linguri si furculite, accesorii de curatare, articole de toaleta. Fiecare parinte este bine constient, ca acest lucru nu este intotdeauna aplicabil si in siguranta atunci cand vorbim despre un bebelus. Din fericire, in bucataria copilului dumneavoastra, el poate taia cu siguranta o leguma cu un cutit, sa o spele, o poate pune intr-o cratita si va va hrani. ☺ 
  • Jucarii in dependenta de interesele copilului - masinuse, camioane, papusi si altele, trebuie sa fie, de asemenea, prezente in casa dumneavoastra. Nu este bine ca un copil sa fie inconjurat de foarte multe jucarii, deoarece se va plictisi rapid si nu se va bucura pe deplin nici de una. Cu toate acestea, dezvoltarea este bazata pe diversitate - forme, culori, dimensiuni, functii si moduri de joc. Aratati-i copilului scopul fiecarei jucarii si explicati-i cu atentie cum se poate juca cu ele. Daca nu se descurca ajutati-l. In curand veti afla mai multe despre dorintele si interesele sale si probabil (voluntar sau involuntar) cu participarea dvs. o sa-i ajutati sa le descopere. 

Odata cu cresterea si dezvoltarea proprie, in jurul celui de-al doilea anisor de viata, bebelusii o sa se joace cu jucarii tot mai complicate, cu mai multe detalii si functii. Aceasta dezvoltare poate decurge lent si treptat sau pur si simplu sau va fi brusca si va va soca ca o avalansa. Cel mai important pentru dezvoltarea copilului este implicarea cointeresata a parintilor

Participand la orice fel de joc cu copiii, incercati sa gasiti un echilibru intre a ajuta si a incuraja, pe de o parte, si a oferi copilului dumneavoastra timp pentru „explorare desinestatatoare“ pe de alta parte. Ambele parti ale monedei sunt la fel de importante - trebuie sa fiti alaturi de copil pentru a-l indruma, arata, ajuta si a explica in mod repetat, dar trebuie sa-i oferiti si posibilitatea sa incerce singur sa inteleaga adevaratul.

Jucarii pentru copiii mai mari de doi ani

Perioada cuprinsa intre al doilea an de viata si perioada prescolara de pregatire ofera o gama tot mai variata de activitati pentru copii. Indiferent daca copilul se va pregati acasa sau va frecventa o gradinita, cunostintele si abilitatile sale vor incepe sa cuprinda urmatoarele:

  • Afisarea obiectelor si a fenomenelor pe o foaie de hartie;
  • Jocuri, care vor necesita imaginatie si creativitate;
  • Jocuri analitice mai indelungate cu diferite jucarii
  • Memorarea de cantece si poezii;
  • Dezvoltarea activa a vocabularului si comunicarea prin propozitii;.

Pentru a asigura invatarea prin joc, care s-a dovedit a fi cel mai eficient mod de a invata o varietate de cunostinte si abilitati, puteti incepe sa oferiti copilului dumneavoastra jucarii noi, care se potrivesc cu noile sale interese. Le putem mentiona pe cele mai potrivite:

  • Rechizite – cum sunt creioanele, pastelurile, cariocile, vopselele, plastilina si stikere colorate. Copiii nu numai isi vor imbunatati legatura dintre maina si ochi, dar vor primi o posibilitate noua ca sa-si exprime gandurile si impresiile. Desenul, adesea este o modalitate cea mai simpla pentru ca un copil sa-si exprime lumea sa interioara si sa o faca accesibila pentru adulti. 
  • Puzzle-urile elementare – copiii in aceasta perioada isi vor manifesta un interesdeosebit fata de acest tip de jucarii. Acestea pot fi puzzle-uri din mai multe piese din lemn, puzzle-uri cu cuburi sau doar un constructor mai sofisticat, care vor stimula creativitatea si gandirea. Puzzle-urile sunt o modalitate excelenta nu numai pentru gandirea spatiala abstracta, ci si pentru exercitarea altor cunostinte - parti ale corpului, plante din padure, animale de ferma etc.
  • Jucariile - profesii deja capata un sens nou, mai complet. Copilul la acesata varsta va juca rolul de – medic, mester, bucatar sau chiar parinte. Copilul va putea explora si emite diferite modele de comportament, sa experimenteze cu ele pentru a le intelege mai bine. Jocurile - profesii sunt o modalitate perfecta pentru a invata copilul unor lucruri importante – cum decurge o vizita la medic, cum cresc bebelusii mici, cum se pregateste mancarea sau cum functioneaza diferite tipuri de dispozitive. 
  • Jucariile cu personaje preferate din carti sau desene animate sunt acum inteligibile pentru copii. In felul acesta, copilul nu va primi doar o „minge”, ci o minge cu imaginea  „catel Chase Patrula”. Poate pentru dumneavoastra aceasta nu are o mare importanta, dar pentru copil poate fi o adevarata mandrie si o bucurie incomensurabila.
  • Jocuri de poveste si jocuri de rol, potrivite, sunt, de asemenea, deosebit de utile si interesante in aceasta varsta. Ele ajuta copilul sa gandeasca in ipoteze si situatii imaginare, sa empatizeze mai bine si sa urmareasca si sa creeze situatii variate. Conform ghidurilor pentru dezvoltarea copilariei timpurii, formulate de UNICEF, copiii cu varste cuprinse intre 31 si 36 de luni incep sa adopte mai pe deplin optiunile de solutionare constructiva a conflictelor, precum si ideea de respect. Jocurile de rol sunt foarte potivite pentru a arata copilului cum se simt diferite persoane in situatii variate.

Daca vom folosi cliseul ”sapte ani de acasa” aceasta perioada poate fi usor definita drept una dintre cele mai importante in dezvoltarea copilariei timpurii. Copilul dvs. nu mai este un copil, dar inca nu este scolar. El invata, bea, gusta, intelege. Cu ajutorul parintilor, prin jucarii, prin mediul inconjurator, va incepe incet sa-si formeze personalitatea.

Jucarii pentru prescolari

Prescolarii au deja create interese de baza, personaje preferate, isi exprima talentele si preferintele. Astfel problema jucariilor deja nu mai este atat de colosala. Adesea, copilul va putea sa va orienteze catre ceea ce doreste, ce ii este interesat si distractiv. 

Varsta prescolara este o perioada importanta de tranzitie - de la familie la scoala. Copiilor li se cere sa cunoasca cunostintele si abilitatile de baza, necesare pentru o adaptare perfecta in clasa intai. Care sunt cateva jucarii pe care le puteti oferi copiilor dvs. pentru a-i ajuta sa treaca prin aceasta perioada usor si distractiv?

  • Jucarii de masa pentru copii – teme diverse, care sunt foarte interesante, distractive sau combinate. 
  • Planse de colorat cu detalii mai complicate, potrivite varstei si abilitatilor copilului. Daca copilul este interesat in special de desen, de colorat si de combinarea culorilor, puteti alege sa-i cumparati o carte de colorat pentru adulti, astfel va trece la un nivel mai inalt prin care isi va  exprima creativitatea.
  • Manuale potrivite. Referitor la manualele pentru prescolari veti primi instructiuni detaliate pentru invatamantul prescolar de la locul unde va frecventa copilul dumneavoastra. Parintii la randul sau au posibilitatea sa completeze lista de manuale potrivite pentru prescolari, care descriu realitatea scolara si detaliile specifice al noului colectiv, in care va nimeri copilul. 
  • Obiecte de baza pentru a scrie si numara cum ar fi като numaratoare din lemn, table magnetice cu litere si cifre. O alta solutie globala, pe termen indelungat si foarte practic, este sa-i cumparati o tabla alba micuta pentru ca copilul dumneavoastra, sa scrie si sa numere acasa sub forma de joc distractiv.
  • Ghicitori si trucuri sunt o distractie pwrfecta pentru copiii prescolari. Aceste jocuri incurajeaza gandirea analitica, fiind in acelasi timp captivant, placut si distractiv pentru copii. 
  • Jucarii pentru joaca in aer liber. Incercati sa-i explicati copilului – copilaria nu va sfyrsi odata cu inceperea scolii. Joaca si activitatile in aer livber vor ramane la fel de importante si dvs. le veti putea oferi sa aleaga diferite jucarii atractive cum ar fi – piscine, frisbee, coarda pentru sarit, mingi, badminton, zmeu zburator, bicicleta cu sau fara roti ajutatoare, tramboline sau o motocicleta cu motor pentru aventuri de neuitat. 

Jucarii pentru scolarii mici

Faptul ca deja trebuie sa va ganditi la cumpararea de manuale, deloc nu inseamna ca deja nu veti mai cumpara jucarii. Dimpotriva – scolarii mici devin din ce in ce mai isteti si creativi in preferintele sale. Iata cateva jucarii favorite:

  • Jucarii din reclame TV. Lego, constructoare, slime sau set de joaca cu extraterestri – in aceasta perioada (si nu numai) de multe ori veti auzi cuvantul „vreau“. Fiecare parinte deja va decide cat si cum sa procedeze in astfel de situatii, dar este sigur faptul ca toti copiii doresc sa detina jucariile din reclamele TV. In cercul copiilor aceste jucarii sunt un simbol de ”prestigiu” si este bine ca parintii sa fie mai toleranti cu copiii sai in aceasta prioada mai speciala.
  • Jucarii educationale si jucarii de masa. La aceasta varsta, copiii pot juca deja Scrabble, pot incerca fara succes sa joace Monopoly sau vor insista sa joace „Fly in my Soup”. Daca au ales pe acesta din urma, nu va disperati. Puteti invata copiii sa citeasca, dar lasati-i sa va invete cum se joaca.  
  • Jucarii sport. Scolarii nu pot numai sa invete, au nevoie si de alte activitati pentru o dezvoltare corecta nu numai intelectuala ci si fizica. Multi scolari aleg sa practice un tip de sport, care ulterior se transforma intr-un mod de viata sau chiar devin sportisti profesionisti. Pe site-ul Kidso.ro puteti gasi diferite jocuri sportive precum si accesorii sport in dependenta de sportul pe care-l practica copilul dumneavoastra – mingide forbal, baschet, gimnastica ritmica, panglici, franghii si maciuci pentru gimnastica, suport pentru balet, bate de basebal, dispozitive pentru  antrenamente de tenis si multe altele.
  • Puzzle-uri si constructori complicate. Cine crede ca puzzle-urile si constructorii sunt pentru copii mici, nu au vazut constructori lego si arhitectura lego, nu au asamblat puzzle-uri mecanice 3D sau altele cu mai mult de 1000 de piese. Ati putea fi surprinsi (sau poate nu?) daca va spunem in secret ca de multe ori parintii isi fac astfel de cadouri pentru ei insisi decat copiilor sai. Deci, daca doriti sa va oferiti o saptamana de nopti nedormite cu scuza ca aceaste jucarii sunt pentru copil, aveti sansa sa o faceti.
  • Laboratoare de stiinta – modele variate, sunt jucariile speciale care introduc elevii in legile fizicii, chimiei, biologiei, botanicii si multe altele. Daca veti putea convinge un scolar de clasa a doua ca fizica este distractiva, atunci sunteti deja triumfator ca parinte - va puteti mandri si ne puteti multumi pentru sfaturi pretioase. 

Jucarii pentru copiii mai mari si pentru adolescenti

Copilul in varsta de 13 ani deja este ”adolescent”, care va trai o perioada desctul de complicata emotional. Puteti sa va bucurati sau sa fiti tristi, dar aceasta perioada va trece foarte repede si este foarte important sa-l sustineti si sa fiti intelepti. 

Vom juca rolul bunicutei dumneavoastra pentru a va aminti sentetia ”copii mici – probleme mici; copii mari – probleme mari”. Alegem sa nu facem accesnt pe cuvantul probleme si le vom denumi ”surprize”. Adolescentii au capacitatea de a-si exprima fara echivoc dorintele sale cu privire la cadouri. Daca mai aveti o cutie si doriti sa le faceti o surpriza, iata cateva sugestii de care adolescentii vor fi incantati:

  • Produse electronice. Acestea pot fi casti bune, accesorii pentru gameri, drone, tablete, camere foto sau smartphone-uri. Piata ofera modele si solutii pentru fiecare buget, asa ca este gresit sa credeti ca achizitionarea de electronice inseamna in mod necesar pierderea unor sume enorme de bani. Din fericire sau nu, secolul nostru 21 nu poate exista fara noile tehnologii, iar copiii nostri au dreptul si nevoia de a trai in timpul lor. 
  • Role si skateboard-uri deja sunt clasice atat pentru copiii mici, cat si pentru copiii mai mari. Posedarea unui astfel de dispozitiv nu va incadra automat adolescentul niciunei subculturi cu aspect sisnistru sau sa viziteze neaparata un centru de urgenta. Daca veti face cadou role sau un skateboard cu un set potrivit de protectii unui adolescent, o sa-i daruiti mai antai de toate libertate, fiori si emotii noi pecare nu le-a simtit anterior.
  • Scuterele electrice si hoverboard-urile sunt un mod nou de deplasare al adolescentilor avansati in mediul urban. Un cadou de acest gen va atesta un nou nivel de incredere si independenta, pe care adolescentii le valorizeaza de obicei foarte puternic. Asigurati-va ca copilul dvs. stie sa navigheze in siguranta cu ajutorul noului sau vehicul si sa se bucure de fericirea sa. Asigurati-va ca adolescentul stie cum trebuie sa foloseasca corect noul sau vehicul de deplasare si bucurati-va de fericirea acestuia.  
  • Cititor electronic. O solutie simpla si ingenioasa pentru copiii mai mari, care au nevoie de un mic impuls in lumea cartilor si a literaturii. Cititorul electronic este hibridul perfect intre electronica si carte, care poate angaja chiar si cei mai rezervati adolescenti in lectura. Literatura online disponibila are o dimensiune si o varietate de neimaginat. Acest lucru va oferi copilului dvs. un orizont imens si o inspiratie mult mai profunda. 

Achizitionarea sigura de jucarii – ce trebuie sa cunoastem

Mai intai de toate trebuie sa raspundem la intrebarea ce standarde trebuie sa indeplineasca jucariile pentru copii. Aceste standarde sunt descrise detaliat in Directiva 2009/48/ЕО  cu privire la siguranta jucariilor, directiva pe care nu o putem reproduce integral, datorita volumului mare - peste o suta de pagini. Cu toate acestea, cele mai de baza lucruri pe care trebuie sa le cunoasteti despre reglementarile si standardizarile privind jucariile pentru cei mai mici includ:

  • Producatorii de jucarii pentru copii  sunt supuse unor proceduri de evaluare a sigurantei tehnice.  In baza acestei proceduri, producatorii primesc documentatia tehnica, care insoteste produsele acestora;
  • Documentatia tehnica include informatii detaliate despre materialele si componentele jucariei, inclusiv substantele chimice utilizate, descrierea procesului de fabricatie, evaluarea sigurantei, rapoarte interne privind mijloacele prin care producatorii asigura standardizarea etc.;
  • Importatorii de jucarii pentru copii garanteaza ca procedura tehnica a fost finalizata si ca documentatia tehnica necesara este disponibila;
  • La solicitarea de catre autoritatile competente, destribuitorii sunt obligati sa furnizeze toate informatiile disponibile si documentatia necesara pentru a demonstra ca jucariile corespund standardelor de calitate;
  • Siguranta jucariilor este evaluata pe baza unei analize pas cu pas a pericolelor asociate cu proprietatile chimice, fizice, mecanice si electrice, inflamabilitatea, igiena si radioactivitatea, care pot fi prezente in jucarie;
  • Lista substantelor care fac obiectul unei restrictii sau al unei interdictii totale de utilizare in fabricarea jucariilor pentru copii sunt disponibile in Directiva 2009/48/ЕО cu privire la siguranta lucariilor pentru copii, Directiva 2011/65/ЕС al Parlamentului European si al Consiliului din anul 2011, Regulamentul (ЕО) № 850/2004 cu privire la poluantii persistenti si Regulamentul  (ЕО) № 1907/2006 cu privire la inregistrarea, evaluarea, autorizarea si restrictionarea substantelor chimice;

Pentru ca sa fiti siguri ca intotdeauna achizitionati jucarii, care indeplinesc cerintele de siguranta, trebuie sa urmati cateva reguli de baza cu privire la cultura cumparaturilor. Acestea includ:

  • Cumparati numai de la comercianti dovediti si legitimati. Aceasta exclude in principal achizitia de la standuri neautorizate, de la persoane fizice de pe retelelel de socializare si achizitionarea jucariilor second-hand, care ar putea fi utilizate gresit si pot avea defecte ascunse;
  • Cititi cu atentie eticheta nu nuamai pentru a primi informatii cu privire la vartsa recomandata, dar si pentru a cunoaste care standarde sunt respectate la fabricarea acestei jucarii;
  • Cumpararea Online neaparat sa ofere posibilitatea de test si vizualizare a jucriei pe care o achizitionati, astfel de optiune este oferita de majoritatea retailerilor cu reputatie profesionala dovedita;

Odata ce ati luat cunostinta cu toate cele mentionate mai sus, puteti castiga o mica diploma de licenta ca „specialist in jucarii pentru diferite varste”. Speram ca veti folosi cu succes ghidul nostru cuprinzator  pentru mult timp!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre