Igiena excesiva nu este buna pentru sanatatea copiilor

/ / Modificat: 2019-01-09
Igiena excesiva nu este buna pentru sanatatea copiilor

Daca iti vezi micutul descult sau cu mainile murdare faci o criza de nervi ... Calmeaza-te! Microbii nu sunt sinonimi cu boala. De fapt, ei pot ajuta la dezvoltarea imunitatii.

Copiii din tarile in curs de dezvoltare, care cresc singuri sau in ingrijirea fratilor mai mari, se joaca prin zonele murdare ale cartierelor marginase si au mai putine alergii decat occidentalii. Motivul: acestia sunt in contact cu toate tipurile de antigene (substante care declanseaza formarea de anticorpi); Copilul tau, nu.

Am stiut timp de 150 de ani ca microbii sunt capabili sa provoace infectii. De atunci, obsesia a fost sa-i ucizi si sa impiedici expunerea copilului tau. Problema nu este, insa, asa de simpla: exista bacterii "rele" care provoaca infectii si boli, cum ar fi pneumonia, dar altele, cum ar fi bifidobacterii sau lactobacili, sunt benefice pentru sanatate.

Obsesie pentru igiena?

Expertii canadieni, B. Brett Finlay si Marie-Claire Arrieta, autori ai cartii "Let Them Eat Dirt," afirma ca, "fiind expusi de la cel mai mic la cel mai mare numar posibil de microbi, copilul tau devine mai sanatos si se imbolnaveste mai greu."

Potrivit acestora, "obsesia pentru igiena reprezinta chiar sabotarea sanatatii." O pozitie care poate parea radicala, dar nu este asa:

"In secolul 21, sterilizarea instrumentelor pentru bebelusi nu mai este o practica stricta ca inainte. Pentru a curata lucrurile copilului, de exemplu, expertii recomanda o spalare cu sapun si apa si este suficient. Progresele si recomandarile stiintifice se schimba," recunoaste dr. Conchita Pérez-Jorge Peremarch, microbiolog si adjunct al Serviciului Clinic de Microbiologie al Spitalului Universitar Fundación Jiménez Díaz.

Daca un copil nu este expus la anumiti microbi, sistemul lui imunitar va fi intotdeauna imatur.

Obiceiuri bune

Nu se intampla intotdeauna, dar copiii care cresc prea protejati de bacterii au sisteme imunitare care nu stiu cum sa raspunda atunci cand intalnesc pentru prima data un microorganism, ceea ce ii face mai predispusi sa dezvolte boli cum ar fi dermatita, astm si alte afectiuni respiratorii.

"Microbiota (microbi care traiesc in intestinul uman) joaca un rol important in dezvoltarea anumitor alergii, obezitate si astm, prin urmare, favorizarea biodiversitatii va stimula maturitatea sistemului imunitar. Contactul cu bacteriile potrivite favorizeaza un raspuns imun tolerant, fara a genera o activitate imunologica, cum ar fi cea declansata de alergii si boli autoimune, cum ar fi boala celiaca," spune microbiologul.

Pentru a atinge un nivel rezonabil de igiena si pentru a intari imunitatea, parintii trebuie sa fie mai permisivi cu murdaria.

Cheia este sa nu pierzi din vedere trei piloni de baza:

- Ai grija de dieta copilului si de alaptare. "Dieta este unul dintre factorii determinanti in maturarea microbiomei intestinale, in special in primii doi ani de viata," explica dr. Pérez-Jorge. Aesta este motivul pentru care, printre alte motive, alaptarea este atat de importanta deoarece face microbitul copilului mai bogat.

- Spala-i mainile cu sapun si apa, mai bine decat cu detergenti sau servetele de curatare. Este necesar sa faci acest lucru la sosirea din parc, dupa ce isi face nevoile, inainte de a manca si dupa ce atinge un animal.

- Norocos din nastere! Daca nu nasti prin cezariana, vei realiza ca primele microorganisme cu care copilul tau intra in contact sunt cele ale vaginului. "Aceasta expunere, conform cercetarilor recente, este importanta pentru ca sistemul imunitar al nou-nascutului sa se maturizeze mai devreme si mai bine," explica dr. Pérez-Jorge.

Deci, nu iti pune mainile in cap daca vezi un copil descult intr-o gradina sau in parc. Mai mult, incurajeaza-l pe micutul tau sa traiasca aceasta experienta. Uita-te in jur, si bunul tau simt iti va spune ce este mai bine pentru copilul tau.

"Dincolo de aspectele culturale - un loc de joaca dintr-un oras nu este la fel cu cel aflat intr-un mediu rural - cand un copil se joaca in parc, pot aprea mici leziuni ale pielii, modificand astfel una din principalele bariere de aparare ale organismului," indica microbiologul.

Va fi curat daca:

  • Cand ajungi acasa, inainte sa imbratisezi bebelusul, iti schimbi hainele.
  • Sterge-ti sanii inainte sa alaptezi.
  • Nu-i mai da suzeta daca ii cade pe jos, intr-un loc public.
  • Sterilizeaza-i lucrurile mici.
  • Lasa-l sa se joace cu nisipul din parc.
  • Nu-l lasa sa se joace cu alti copii care au muci.
  • Nu-i permite niciodata sa atinga un caine, o pisica sau furnici.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Igiena Igiena copii Igiena bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre