Cum sa cresti un copil amuzant si care stie sa se distreze

/ / Modificat: 2012-09-26
Cum sa cresti un copil amuzant si care stie sa se distreze

Un copil care zambeste mult, rade si se amuza pe seama glumelor celor din jur sau care starneste rasete prin poante proprii are numai de castigat in dezvoltarea sa. Copilul care stie sa se foloseasca de simtul umorului in viata de zi cu zi este protejat de depresii, mai putin predispus la conflicte, leaga mai usor prietenii si este mai inteligent si creativ. Exista o multime de motive pentru care merita sa cresti un copil amuzant, care stie sa se distreze! Iata si cum poti sa o faci!

Desi se credea ca simtul umorului este o calitate cu care te nasti si ca nu poate fi dobandit in timp, specialistii in psihologie sustin ca acesta se invata. Este adevarat ca unii copii se pot naste cu o predispozitie genetica la voie buna si buna dispozitie, insa chiar daca micutul tau nu s-a nascut cu un astfel de dar, nu trebuie sa iti faci griji.

Invatarea simtului umorului si punerea lui in practica este un proces care se dezvolta continuu, de-a lungul intregii vieti. Specialistii sutin ca cel mic ia contact cu primele forme de zambete si invata sa fie amuzant si distractiv inca de cand este in burtica ta, cand trebuie sa aplici si primele masuri pentru a ajuta copilul sa se dezvolte intr-un adult sociabil, haios si pozitiv.

Razi cat mai mult in sarcina! Bebelusul va simti voia buna!

Burticile zambitoare nasc bebelusi amuzanti, care stiu sa rada inca de dinainte de a fi tinuti prima oara in brate de mamici.

Este important sa fii relaxata in sarcina si sa razi cat poti de mult. Rasul elibereaza unele chimicale din creier, care te fac sa te simti bine si sa te destinzi. Fatul tau simte buna ta dispozitie si o preia. Nu uita ca bebelusul din burtica poate simti cand esti trista, agitata, vesela sau cand esti relaxata.

Zambetul, prima forma de comunicare dintre mama si bebelus

Dupa nastere, zambetul reprezinta prima forma de comunicare dintre mama si bebe si este si una dintre cele mai importante metode de intarire a relatiei dintre ei.

Umorul si rasul apropie mai mult mama de bebelus si favorizeaza dezvoltarea relatiei emotionale unice dintre ei. Este important sa zambesti cat mai mult in fata copilului, dar si in preajma lui si sa fii voioasa si vesela tot timpul.

Joaca-te cu el si zambeste larg de fiecare data, gadila-l, jucati Cucu-Bau sau flutura-i o jucarioara prin fata si razi in acelasi timp. Cat de curand, cel mic va prelua modelul si te va incanta cu niste zambete haioase si simpatice, care-ti vor topi inima de emotie si bucurie.

Potrivit expertilor, bebelusul rade cu adevarat in jurul varstei de 4 luni, dar aceste zambete nu pot fi considerate forme de umor. Se pare ca pana la aceasta varsta, zambetele pe care ti le daruieste copilul sunt, de fapt, rezultatul unor activitati spontane ale sistemului nervos central.

Copilul mic, primele forme de umor brut

Din momentul in care bebelusul trece in etapa de copil mic, apar o multime de "premiere" in dezvoltarea lui: merge, vorbeste si incepe sa inteleaga cateva forme primare ale umorului, chiar daca nu intelege conceptul. Insa invata sa rada atunci cand iti pui castronul in cap pe post de palarie si te vede ca te amuzi.

La aceasta varsta, poti contribui la dezvoltarea simtului umorului la copil prin jocuri si activitati amuzante. Profita de faptul ca inca nu are limbajul dezvoltat foarte corect si amuza-te pe seama felului in care pronunta unele cuvinte. Greseste intentionat anumiti termeni, astfel incat sa sune amuzant si radeti copios pe seama greselii.

Este varsta la care puteti pune in scena tot felul de povesti si va puteti amuza impreuna imitand anumite personaje, va jucati de-a trenuletul, in care il cari in spate pe micut etc.

Poti chiar sa temperezi accesele de furie ale copilului, obisnuite la aceasta varsta, folosindu-te de simtul umorului. Fa o gluma sau o fata amuzanta in timp ce plange de mama focului pentru a-l calma.

Copilul prescolar, un mic comediant

Pana la varsta de 3-4 anisori, copilul dezvolta un vocabular destul de bogat si se amuza rapid la auzul unor glume, dar mai ales pe baza efectelor vizuale.

De exemplu, va rade cand va vedea clovni, persoane deghizate in costumatii colorate si amuzante etc. Puteti chiar voi sa va deghizati in diverse personaje si sa va distrati cu jocuri de rol.

De asemenea, va fi incantat si amuzat la auzul unor glume simple, al rimelor unor poezii haioase sau ghicitori etc.

Fiti o familie amuzanta, in care glumele sunt la ordinea zilei. Invata copilul bancuri simpatice, pentru ca si el, la randul lui, sa le poata transmite mai departe.

Pe masura ce va creste, poantele vor putea fi folosite si pentru a atenua situatii conflictuale sau tensiuni etc. Daca micutul tau va invata sa stapaneasca corespunzator simtul umorului, acesta va deveni o unealta pretioasa in mana lui, de care se va putea folosi pentru a-si face mai usor prieteni, pentru a detensiona o atmosfera tensionata sau chiar pentru a scapa dintr-un bucluc.

Este important sa fie crescut intr-un mediu in care simtul umorului este servit zilnic in casa. Radeti cat mai mult in fata lui, faceti tot felul de glume si nu ezitati sa va amuzati copios de diverse situatii hilare pe care le intalniti in cale. In acest fel, il ajutati si pe el sa faca diferente intre situatiile care pot fi amuzante si cele serioase, in care rasetele pana la urechi nu-si au locul.

Profitati de sarbatori si creati ritualuri si traditii proprii pentru a va amuza

O alta metoda prin care poti cultiva si mai mult simtul umorului in dezvoltarea copilului este sa folosesti sarbatorile care se preteaza la glume pentru a-l invata sa fie amuzant si distractiv - Ziua Pacalelii, Halloween etc.

Chiar daca nu sunt foarte multe ocazii anuale in care poti face poante sau glume celor dragi, asa cum este ziua de 1 Aprilie, nu inseamna ca nu puteti inventa chiar voi sarbatori sau zile speciale pe care sa le dedicati amuzamentului.

Puteti nascoci ritualuri si traditii de familie si puteti inventa Ziua Piratilor, Ziua Rimelor, Ziua Dansului de Gaina etc. si orice alte evenimente care se preteaza la portii sanatoase de ras.

Mai cunosti si alte metode prin care sa stimulezi simtul umorului in viata copilului tau? Impartaseste-ne opiniile si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Simtul umorului copii Ras copii Crestere copii

Articole recomandate

Citeste si despre