Cum sa alegi hainele pentru copilul tau?

/ / Modificat: 2013-10-23
Cum sa alegi hainele pentru copilul tau?

De ce sa alegi hainele organice pentru copilul tau?

Sa-l imbraci pe micutul tau poate fi una dintre cele mai distractive activitati ca si nou parinte. Acele body-uri micute, pijamalutele adorabile si sosetelele minuscule sunt irezistibile pentru oricine. Stim ca atunci cand ai aflat ca o sa ai un copil, unul dintre primele lucruri pe care le-ai facut a fost sa umbli prin magazine sau sa te uiti pe internet dupa hainutele potrivite pentru el.

In mijlocul agitatiei provocata de venirea unui copil, este foarte posibil sa nu iei in considerare din ce sunt produse hainutele sau cum alergerea unor haine sanatoase poate contribui la protejarea naturii. Este perfect normal. Dar, avand in vedere ca hainutele cumparate intra in contact in mod constant cu pielea sensibila a bebelusului, este bine sa ai in vedere ca pielea unui copil este de pana la 5 ori mai sensibila decat pielea adultilor, copii au metabolismul foarte rapid si greutate mai mica, ceea ce ii face extrem de sensibili la toxine si substante chimice.

Cand cumperi imbracaminte pentru bebelusi, vei descoperi ca majoritatea hainutelor sunt confectionate din bumbac. Dar, ceea ce eticheta nu iti va spune este ca, exceptand cazul in care bumbacul este organic (100% fara chimicale), hainele au fost adesea tratate cu substante chimice nocive, care nu pot fi intotdeauna indepartate prin spalare si, astfel, ar putea fi absorbite de pielea bebelusului tau.

Cum si de ce se foloseste tratarea cu substante chimice a hainelor conventionale?

In productia de bumbac conventional, "finisarea" este procedura finala aplicata hainelor pentru a le face mai moi, reziste la sifonare, la pete, ignifuge, pentru a le proteja de molii si pentru a le face antistatice (sa nu se electrizeze).

Presarea la cald sau finisarea ignifuga (procedura aplicata, de exemplu, multor pijamale pentru copii) este cunoscuta pentru eliberarea unei substante denumita formaldehida. Ascunsa pe etichete sub denumirea de DMDM hidantoina, formaldehida va poate fi foarte nociva atunci cand veniti in contact cu materiale care contin aceasta substanta. Aceasta reactioneaza foarte rapid la contactul cu tesuturile care au un continut bogat de apa, asa ca zonele care sunt in mod special vulnerabile sunt cele care vin in contact direct, adica pielea, partea superioara a aparatului respirator si ochii.

pipioz-haine-fetita

Reziduurile chimice utilizate pentru "finisarea" materialelor pot cauza arsuri in zona ochilor, a nasului si a gatului, precum si diferite dificultati cu somnul, dificultati de concentrare, de memorie si pot creste predispozitia la cancer.

Mai jos gasiti o lista a unor substante chimice care se gasesc ca si reziduuri in producerea hainelor conventionale, substante care pot afecta starea de sanatate a consumatorului final - in special bebelusii si copii:

  • Inalbitori pe baza de clor;
  • Formaldehida (ascunsa pe etichete sub denumirea de DMDM hidantoina);
  • Emoliente pe baza de silicon (Dimeticona, ciclometicona);
  • Inalbitori optici;
  • Coloranti azoici (tartrazina - E 102; rosu alimentar - E 124; galben auriu - E 110; azorubina - E 122; galben de quinoleina - E 104 si rosu alura E 129);
  • Produse derivate din petrol (folosite pentru a preveni sifonarea si pentru hainele din polyester);
  • Ceara de siliciu.

Bumbacul organic nu contine niciuna dintre aceste substante chimice nocive si este produs fara utilizarea pesticidelor, ceea ce il face o optiune mult mai sanatoasa, in special pentru bebelusi si pentru cei cu afectiuni ale pielii, cum ar fi eczemele sau alergiile.

Si nu sunt doar beneficiile pentru sanatate care fac din bumbacul organic o alternativa excelenta a hainelor conventionale. Hainele organice sunt incredibil de moi si fine la atingere si, datorita procesului de productie fara chimicale sau substante toxice, sunt mult mai rezistente decat hainele conventionale.

Ce ar trebui sa ai in minte atunci cand faci cumparaturi pentru copilul tau sau cand cumperi hainute cadou?

pipioz-haine-bebelus

Alegerea hainelor produse din materiale sustenabile colorate cu vopsele non-toxice este cea mai sigura alegere, care va tine departe de pielea bebelusului tau toate chimicalele si toxinele. Cauta haine care sunt produse din bumbac, canepa, bambus, lana, casmir sau matase, toate organice, si verifica eticheta sa nu contina vopsele chimice. De asemenea nu uita sa verifici pe eticheta existenta unei certificari internationale recunoscute (exemplu GOTS, Soil Association, Fair Trade).

La www.Pipioz.ro veti gasi o gama larga de haine organice pentru copii cu varsta intre 0 si 5 ani, sunt frumoase si sanatoase si toate au certificari care atesta calitatea si modul responsabil de productie, cum ar fi Global Organic Textile Standard – GOTS si Soil Association, doua dintre cele mai recunoscute si serioase certificari la nivel mondial. Aceste certificari sunt garantia grijii pentru sanatatea si pentru pielea copilului tau!

logo-pipioz

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Haine copii Alegere hainute bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre