Cum e sa fii parinte in 2011?

/ / Modificat: 2011-03-30
Cum e sa fii parinte in 2011?

Exista un paradox in tendintele de crestere si ingrijire ale copilului in 2011: pe de-o parte explozia gadget-urilor tehnologice care vin in ajutor parintilor in cele mai dificile situatii, iar pe de alta parte "intoarcerea la origini" - trendul eco sau vintage in stilul de viata al copiilor. Afla cele mai actuale tendinte in educatia si disciplinarea copiilor!

Curentul vintage si handmade

Ceea ce e vechi devine nou! Se observa o intoarcere spre trecut, atat in garderoba, cat si in amenajarea locuintei sau achizitionarea diverselor ustensile sau dispozitie pentru copil. Copiii mai mari dau iama in sifoenierul bunicii pentru a adapta piese vestimentare si a fi in pas cu moda, in timp ce bebelusii sunt imbracati din cap pana in picioare cu hainute crosetate de bunici sau chiar de parinti ori achizitionate de la targurile cu specific.


Gustul pentu mobila vintage si pentru accesorii la fel patrunde din ce in ce mai mult in gusturile parintilor in ceea ce priveste amenajarea camerei copilului.

Familiile cu un singur copil

In 2011, dar si in anii imediat urmatori, familiile cu un singur copil vor predomina si vor lua amploare in societate. Lipsa familiilor cu copii numerosi este explicata prin prisma unor factori usor de inteles: recesiunea si limitele financiare, stresul, grija zilei de maine in privinta locului de munca, conceperea copiilor la o varsta din ce in ce mai inaintata a femeilor etc.

Gadget-urile inteligente (aplicatiile pentru mamici si copii)

Noile telefoane si tablete aparute pe piata sunt dotate cu aplicatii utile pentru mamici (isi pot calcula perioada ovulatiei, sarcinii, ciclului menstrual, precum si aflarea unor informatii preetioase ca retete, adrese, harti, liste de cumparaturi, agende electronice), cat si pentru copii. Ele pot fi folosite cu succes pentru a distra si relaxa copiii in drumuri lungi, dar si pentru a-i educa prin jocurile si programele educationale implementate. Copiii pot canta la o astfel de tableta ca si cand ar canta la orga sau pian, se pot uita la desene, pot invata limbi straine ascultand diverse lectii si pot face alte lucruri educative, dar si amuzante cu ele.

Hainutele de designeri pentru copii

O fi de vina calitatea sau prestigiul pentru acest trend care ia amploare pe zi ce trece? Multi parinti se orienteaza spre branduri si designeri de renume atunci cand vor sa mai completeze garderoba copiilor. Multi se afiliaza tendintelor actuale, in care din ce in ce mai multi copii sunt "insemnati” cu etichete ale unor marci renumite si trebuie sa se integreze curentului. Din ce in ce mai multi designeri vestimentari celebri lanseaza colectii si linii de haine pentru copii. Nu contesta nimeni faptul ca sunt calitative si din materiale alese pe spranceana, dar si preturile sunt cam piperate. Nu mai punem faptul ca nu sunt investictii practice, avand in vedere ca prichindeii sunt in continua crestere!

Pe de alta parte se mai observa o tendinta cand vine vorba de imbracaminte: copiii incep sa copieze din ce in ce mai mult stilul vestimentar al parintilor, iar parintii au obiceiul sa ii imbrace asemenea lor, asortandu-i cu modul in care sunt ei imbracati cand ies pe usa.

Comertul cu lapte matern (bancile de lapte matern)

Laptele matern este unic si incomparabil cu formulele de lapte, atat din punct de vedere al calitatii, cat si al beneficiilor. Insa unele mamici nu pot sa alapteze sau nu au voie. Pentru acestea, dar si pentru alte mamici care au nevoie de lapte de san pentru hrana copiilor s-au deschis banci de lapte matern. Prima banca de acest fel a fost inaugurata in Belgrad.

Inainte sa se infiinteze aceasta institutie, prin spitale mai circula inainte "alaptarea cu imprumut", in care mamici care nascusera prematur sau care aveau lapte matern in exces suplimentau deficitul altor mamici care aveau probleme cu alaptarea.

Personalizarea cadourilor, petrecerilor, hainutelor, obiectelor

Totul se poarta mai nou personalizat - initiale, nume, personaje favorite de poveste sau eroi preferati - toate obiectele din jurul copilului sunt insemnate cu aceste semne care sa faca pe plac copiilor si sa-i particularizeze de altii.


Decorul unei petreceri pentru ziua aniversara a copilului s-a schimbat cu mult fata de trecut. Nu mai avem parte doar de balonase simple, ceva ghirlande si coifuri. Acum totul este personalizat.

Alegerea numelui copilului, un nou trend

Alegerea numelui copilului nu a fost niciodata o misiune usoara. Daca pana mai azi surse de inspiratie au fost vedetele sau pur si simplu rezonanta numelui sau sfantul care-l poarta, mai nou parintii incep sa aleaga altfel numele micutilor lor. Ei pornesc mai intai de la prescurtarea sau diminutivul care le place si pe care ar vrea sa il poarte copilul (Iza, Ina, Xandra, Vasi, Robi, Andi) si apoi tes in jurul lui un prenume oficial, mai serios.

Mai mult timp pentru relatia de cuplu

Daca pana mai deunazi parintii abia daca isi mai gaseau timp pentru ei odata cu aparitia copilului, se pare ca in ziua de azi, ei au devenit din ce in ce mai egoisti in privinta timpului acordat relatiei de cuplu. Cuplurile realizeaza din ce in ce mai mult ca si relatia lor trebuie hranita si continuu dezvoltata, in paralel cu cea a copilului si fac tot posibilul si cauta mijloace prin caresa petreaca mai mult timp in doi.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Crestere copil Ingrijire copii Educatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre