Cresterea copilului cu nevoi speciale. Trucuri utile

/ / Modificat: 2011-03-18
Cresterea copilului cu nevoi speciale. Trucuri utile

Cresterea unui copil cu nevoi speciale este o misiune dificila pentru orice parinte. Educatia oricarui copil este o provocare, dar copiii cu dizabilitati au nevoie de si mai multa atentie si dedicatie din partea parintilor. Iata cateva trucuri utile in ingrijirea si disciplinarea lor!

Nu il compara cu alti copii

Copilul tau este special. Insa nu incerca sa il compari cu altii. Nu te concentra asupra a ceea ce ii lipseste micutului tau (in comparatie cu ceilalti), ci pe ceea ce are el special si unic. Nu nega faptul ca este un copil cu dizabilitati, dar nici nu concentra mereu atentia asupra problemei lui. Inconjoara-l cu multa afectiune!

Adapteaza standardele si asteptarile conditiei lui

Inca de dinainte de a se naste copilul, deja stiai ce anume vrei sa fie, la ce cursuri de dezvoltare a inteligentei il vei duce si ce geniu vei face din el. Desi copilul tau s-a nascut cu dizabilitati, si ai acceptat cu greu asta, ai ramas tintita pe aceleasi asteptari. Este indicat sa le ajustezi un pic in functie de capacitatile lui. Accepta progresele lui asa cum apar ele, bucura-te de ele si felicita-l mereu!

 

Diferit nu inseamna inferior sau sensibil

Chiar daca trebuie sa ajustezi un pic asteptarile de la copil, nu inseamna ca trebuie sa cobori nivelul. Pentru ca un copil cu nevoi speciale nu inseamna neaparat un copil inferior altora. Daca disciplinezi copilul pronind de la aceasta idee, atunci este o problema. Pentru ca si el va creste cu ideea ca este diferit, iar in gandirea lor, diferit este echivalent cu a fi inferior celorlalti. El nu trebuie crescut in acest spirit.

Nu trebuie nici sa te porti cu manusi cu el si sa ii treci cu vederea abaterile disciplinare. Chiar si copilul cu nevoi speciale trebuie invatat sa asculte, sa respecte reguli si sa se adapteze diverselor situatii.

Creeaza un plan disciplinar  personalizat

Acesti copii au nevoie de reguli speciale. Nu poti educa sau disciplina copilul cu nevoi speciale dupa aceleasi criterii si harti de dezvoltare ca ale unui copil normal. Trebuie sa intelegi ca trebuie sa ai mai multa rabdare cu el si sa nu incerci sa il cresti neaparat ca "la carte", ci sa patrunzi in mintea lui si sa il observi cu atentie, pentru ca vei descoperi si stilul parental, dar si strategiile eficiente pentru a-l creste corespunzator.

Ai grija la atasamentul parental excesiv!

Nu trebuie ca intreaga viata a ta sa graviteze in jurul copilului, si mai ales in jurul bolii de care sufera. Iti vei pierde bucuria de a fi parinte si iti vei distruge viata! De asemenea, nu trebuie sa il vezi atat de fragil si sensibil incat sa consideri ca trebuie sa fii mereu langa el, caci nu se poate descurca singur. Nu il face dependent de tine!

Priveste comportamentele lui ca semnale ale nevoilor!

Tot ceea ce fac copiii trebuie sa te faca sa gandesti ca o fac pentru ca au nevoie de ceva. Cel putin acest lucrueste valabil pentru copii cu nevoi speciale. Asadar, nu trebuie sa vezi comportamentele lui mai putin adecvate ca pe niste obraznicii, ci ca niste nevoi. Invata-l sa iti comunice ceea ce doreste si sa substituie comportamentele cu limbajul.

Arata-i si spune-i zilnic cat de mult il iubesti!

Orice copil trebuie crescut cu multa iubire. Nu uita sa il iubesti si pe copilul cu nevoi speciale. Nu de alta, dar pe multi parinti afectiunea de care sufera copilul ii amaraste atat de mult viata incat uita sa se bucure de ei si de bucuriile pe care le aduc zilnic in viata lor. Astfel ca, uita sa se mai rada de zambetul copilului, de primele cuvinte, de primii pasi si de primele litere scrise. Ei stiu doar ca e bolnav si atat. Treci peste acest amanunt si bucura-te de reusitele micutului tau. Iubeste-l si arata-i asta prin gesturi si cuvinte.

Complimenteaza-l la fiecare reusita!

Poate ca in timp ce un copil de varsta lui rezolva ecuatii simple, micutul tau abia invata tabla inmultirii. Si ce daca? Nu este nevoie sa faci comparatii sau sa ignori reusitele lui. Gandeste-te ca pentru el este o performanta chiar si atunci cand afla cum se foloseste o jucarie. Ia-o ca atare!  Spune-i mereu ce mandra esti de felul in care progreseaza! Il vei ambitiona sa mearga mai departe si sa capete incredere in el!

 

Creste un copil responsabil!

Vei avea tendinta sa fii mult prea protectoare cu el, pentru ca este altfel decat ceilalti copii, dar este o mare greseala. Ofera-i sansa sa castige si sa merite anumite lucruri pentru ca asa ii va creste stima de sine si simtul responsabilitatii. Copilul creste vazand cu ochii si nu o sa poti sa ii fii mereu alaturi pentru a lua decizii in locul lui. Trebuie sa ii oferi sansa sa faca diverse alegeri, implementand aceasta practica inca de mic in situatiile cotidiene: imbracaminte, mancare, jocuri etc.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Crestere copil

Articole recomandate

Citeste si despre