Obiceiuri de somn ale copiilor

/ / Modificat: 2011-07-19
Obiceiuri de somn ale copiilor

Obiceiurile sau ritualul copiilor la culcare difera in functie de preferintele personale ale fiecaruia. Unii pitici au obiceiul de a-si baga degetelul in gurita, de a sta la pieptul mamei, de a li se citi povesti etc. Mamicile, membre ale comunitatii Copilul.ro si nu numai, iti ofera cateva idei pentru tabieturile de seara ale micutlui tau. Copilului tau ce ii place sa faca inainte sa adoarma?


Obiceiurile sau ritualul copiilor la culcare difera in functie de preferintele personale ale fiecaruia. Unii pitici au obiceiul de a-si baga degetelul in gurita, de a sta la pieptul mamei, de a li se citi povesti etc. Mamicile, membre ale comunitatii Copilul.ro si nu numai, iti ofera cateva idei pentru tabieturile de seara ale micutlui tau. Copilului tau ce ii place sa faca inainte sa adoarma?

Vorbitul de unul singur sau cantatul

Cand micutul tau balmajeste pe limba lui sau pare ca se cearta cu cineva inainte sa adoarma, isi creeaza propria povestioara folosindu-si imaginatia.

Gabitzza: Edi, de exemplu, in fiecare seara sau inainte de somnul de pranz, dupa ce il pun in patut si ii dau pupicul de somn usor, sta cumintel acolo si vorbeste, canta, asa de unul singur, pana adoarme. Uneori are adevarate dispute chiar daca e totul pe limba lui, se simte din intonatia vocii cand "povesteste" sau cand "se cearta"... el stie cu cine. Apoi, cand se face liniste e clar ca a luat paturica in brate si deja face nani.

Cititul unei povesti


Functioneaza la toate grupele de varsta: de la bebelusi pana la cei maricei, povestile sunt cele care adorm copii cel mai repede.

Raluca28: Inainte de culcare, Silviu cere sa i se citeasca o carticica sau doua, iar dupa ce citim stingem lumina (de cand s-a nascut). Daca viseaza urat si se trezeste plangand, tot povestea cu doctorul reuseste sa-l calmeze. Pana nu demult avea o lumanare cu miros de scortisoara, si aia a fost obiectul lui de atasament - insa a uitat de ea.

Daniela37: Acum, fetele mele sunt mai mari si dorm deja amandoua, citim o poveste si stam un picut de vorba despre lucrurile care ni s-au intamplat peste zi si care au ramas, poate, nespuse. Sau, in alte zile, citeste fetita cea mare si noi doua, eu si buburuza, ascultam foarte cuminti. Apoi multumim pentru toate lucrurile bune din viata noastra, in primul rand pentru familie, prieteni si sanatate. Dupa aceea ne iubim, ne pupicim, iar eu plec.

Jucaria preferata

Rachetutza_mik: Fetita varului meu e obisnuita sa doarma cu Jessica, jucaria ei soricel. Si atat de mult o iubeste, ca mai mereu o prinde pe sub ea, pe sub o manuta. Dar... cum fara Jessica nu se poate dormi, ea ramane un soricel chinuit.

Bratele mamicii sau taticului

Functioneaza foarte bine la bebelusi. Micutii adora sa fie tinuti in brate, mangaiati, leganati si chiar scarpinati usor pe spate.

Ankag: Cand o culc eu de obicei adoarme la san, daca nu stau cu ea in pat si o tin in brate, ii fac masaj pe spate. Tati fie o plimba un pic in picioare si o tine asa pe umar, fie sta cu ea in pat si ii face pe spate, in par, o leagana etc. Cu povestile am incercat, dar inca nu pare interesata... mai mult o agita si nici o jucarie de atasament nu are. Mai tine uneori cu tati cate o jucarie in brate inainte de somn, dar rar.



Cam asa decurg lucrurile la noi... si mie imi pare asa un ingeras dupa ce adoarme... atat de linistita si frumoasa.

Masajul sau atingerile

Adnana_giulia: Fetita mea nu adoarme cu vreo jucarie anume, poate e micuta inca, de povesti la fel inca nu e tentata. Adoarme scarpinata ba pe spate, ba pe picioare. A devenit un obicei si la adormit si la trezit dimineata. O adorm langa mine si apoi o duc in camera ei, ii fac cruce si o pup pe frunte de noapte buna.

Lapticul de fiecare seara

Maria: Toti copii sunt niste ingerasi adorabili cand dorm... Antonia nu adoarme daca nu bea laptic si ii place sa stai langa ea sa ii canti (avem noi niste cantecele ale noastre inventate de mine) si mai nou adora sa ma traga de par... se freaca la ochi, mai trage din biberon dupa care da ochii peste cap si aia e.

Madasabi: Fetita mea stie ca atunci cand vine Mos Ene si stinge lumina trebuie sa faca nani si se suie in pat, ii dau biberonul de laptic si adoarme singurica in cateva minutele.

Fiecare copilas are ritualul lui de somn. Adesea, obiectele de confort sau metodele de calmare din plans functioneaza si cand vine vorba de adormitul copilului. Mamicile au mai povestit ca micutii lor adorm seara si:

  • numai cu lumina aprinsa;
  • numai cu muzica pe fundal;
  • numai leganati;
  • cu paturica preferata;
  • cu degetelul in gurita;
  • cu pijamaua preferata;
  • fredonand un cantecel preferat etc.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Obiceiuri somn copii Povesti culcare copii

Articole recomandate

Citeste si despre