Cum se imprietenesc copiii? Ghid in functie de varsta

/ / Modificat: 2014-07-14
Cum se imprietenesc copiii? Ghid in functie de varsta

Copiii incep sa manifeste sentimente de prietenie si afinitati emotionale fata de alte persoane abia dupa varsta de un an, insa inteleg cat de cat ce este amicitia si ce inseamna sa ai un tovaras de joaca abia pe la varsta prescolara. Psihologii sustin ca nici bebelusii nu sunt lipsiti de o oarecare latura sociala, chiar daca este ceva mai greu de descifrat si inteles. Au propriul mod in care isi manifesta sociabilitatea si sentimentele fata de ceilalti. Descopera un ghid al modului in care se imprietenesc copiii la fiecare varsta!

Bebelusi 0-12 luni

Pana la varsta de un anisor, bebelusul nu stie sa socializeze. Cu toate acestea, exista cateva comportamente specifice care tradeaza emotiile copilului cu privire la anumite persoane din jur, in special pentru mama, si care fac parte din dezvoltarea emotionala si sociala a acestuia.

La aceasta varsta, dezvoltarea emotionala si cea sociala a bebelusului se influenteaza reciproc. Principalele modalitati prin care interactioneaza cu ceilalti sunt plansetele, zambetele, gangurelile, contactul vizual etc., adica modurile prin care isi exprima sentimentele si trairile.

Atunci cand bebelusul este in preajma altor bebelusi, ai putea constata ca empatizeaza cu ei. De exemplu, daca unul dintre ei incepe sa planga, bebelusul ar putea imita comportamentul lui. De asemenea, daca iei unul dintre copii de langa el, ai putea observa cum incepe sa il caute imediat cu privirea.

Pana la varsta de un anisor, bebelusul incepe sa inteleaga ideea de interactiune sociala, insa intr-un sens destul de primitiv. Este insa capabil sa inteleaga ca in interactiunea dintre doua persoane, exista o succesiune a actiunilor, de tipul "eu fac asta, tu faci cealalta".

Daca iti pui bebelusul fata in fata cu un alt copil de varsta lui, vei observa ca procesul de socializare se initiaza de la sine, prin gesturi simple precum atingeri si zambete reciproce, intinderea manutelor spre celalalt, contact vizual mentinut.  

Copilul intre 1 si 2 ani

Copilul incepe sa acorde din ce in ce mai multa atentie si interes pentru persoanele din jur si actiunile lor. De la un an incolo, copilul capata o oarecare autonomie in miscari, ceea ce faciliteaza interactiunile cu ceilalti copii si procesul de imprietenire cu ei. Manifesta un interes aparte pentru persoanele sau copiii care imita comportamentele lui si este varsta la care isi face primii prieteni.

Insa nu este vorba de prietenia pe care o intelegem noi la varsta adulta, mijlocita sau caracterizata prin replici, sfaturi, ci de o interactiune sociala mai simpla, in care petrec timp impreuna, se ating, isi zambesc etc.

Dupa varsta de 12 luni, copilul este dornic sa interactioneze cu alti copii, dar nu o poate face verbal. Comportamentul este principalul mijloc de comunicare si socializare la aceasta varsta. De exemplu, daca are o afinitate pentru un copil din spatiul de joaca, iar acela tine in mana o masinuta, micutul tau va lua si el in manuta o jucarie cat mai similara. Este modul lui de a atrage atentia celuilalt copil si de a-i transmite "avem interese sau pasiuni comune; vreau sa ne jucam impreuna".

Copilul iti mai poate arata ca este dornic sa interactioneze cu un copil pe care il place si prin alte comportamente: se uita indelung la el, ii zambeste, il atinge sau chiar il impinge sau loveste. Chiar daca multi parinti au impresia ca loveste din rautate sau obraznicie, in realitate, copilul nu isi da seama ca gestul lui este nepotrivit, din cauza ca nu stie sa isi exprime in alt fel emotiile, nici macar pe cele de bucurie sau entuziasm.

Tot ce vrea este sa ii atraga atentia copilului cu care vrea sa se imprieteneasca. Depinde de parinti sa il invete cum sa-si exprime corect sentimentele si care sunt parghiile de socializare prin care sa abordeze corect ceilalti copii pentru a se imprieteni cu ei.

Copilul intre 2 si 3 ani

La varsta de 2 anisori, copilul trece prin faza egocentrica sau a posesivitatii, in care totul i se cuvine si nu imparte nimic din ce considera ca e al lui, adica totul. Aceasta inclinatie fireasca, specifica varstei, intra in conflict cu dezvoltarea sociala si naste diverse probleme in interactiunile cu alti copii.

In momentul in care un alt copil atenteaza la jucariile sau lucrurile lui, se dezlantuie o furtuna emotionala si comportamentala, caracterizata prin imbranceli, plansete tipete, lovituri etc. Cu toate acestea, pe la varsta de 2 ani, copilul descopera cu adevarat placerea de a interactiona cu alti copii si reuseste sa isi faca un mic prieten, chiar daca nu intelege exact ce inseamna prietenia.

Este responsabilitatea parintilor sa invete copilul de 2-3 anisori cum sa se poarte atunci cand se joaca cu alti copii si sa isi imparta jucariile. Sunt momente importante in educatia copilului, care au un impact asupra dezvoltarii lui viitoare.

Copilul intre 3 si 4 ani

Incepand cu varsta de 3 anisori, copilul socializeaza cu ceilalti in moduri din ce in ce mai sofisticate sau complexe. Intelege ce inseamna sa ai un prieten si il asociaza adesea cu tovarasul de joaca. Pentru el, faptul ca un alt copil are interese comune si se joaca cu el reprezinta cele mai importante dovezi de prietenie.

Prin interactiunile cu ceilalti, jocurile de grup si de rol, dar si prin prisma prietenilor imaginari care apar la varsta prescolara, copilul dobandeste achizitii sociale importante, care il invata ce inseamna prietenia: impartirea jucariilor, cooperarea, empatia etc.

Pe baza acestora, copilul leaga mai usor prietenii cu alti prichindei. Insa copilul nu se "lipeste" emotional de orice copil, ci face selectii. El simte cu cine anume se poate imprieteni sau in compania carora dintre ei ii face placere sa stea. La varsta prescolara, copilul alege, in general compania copiilor cu care are aceleasi interese si afinitati.  

Tu cum ti-ai ajutat copilul sa socializeze la varste mici? Ce alte gesturi sau comportamente ai sesizat ca fiind sugestive pentru dezvoltarea lui sociala si capacitatea lui de a se imprieteni? Spune-ne parerile si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sociabilitate bebelusi Dezvoltare sociala copii Prietenie copii

Articole recomandate

Citeste si despre