7 lucruri pe care ai fi vrut sa le stii despre invatatul la olita

/ / Modificat: 2013-08-13
7 lucruri pe care ai fi vrut sa le stii despre invatatul la olita

Invatarea copilului la olita este un proces complex, care pune la incercare rabdarea multor parinti. Desi poate parea simplu sa scoti copilul din scutece si sa il imprietenesti apoi cu olita, acest pas important din dezvoltarea lui te va scurge, de multe ori, de puteri si de orice urma de rabdare.

Inainte de a da piept cu cele mai mari provocari din timpul tranzitiei de la scutec la olita, pune-te la curent cu ele si preintampina-le, astfel incat sa nu iti dea prea mari batai de cap! Iata cateva dintre cele mai importante lucruri pe care multe mamici au declarat ca le-ar fi placut sa le stie inainte de a trece prin experienta invatatului la olita cu copilul lor!

Poate dura 3 ore sau 3 luni. Fii pregatita!

Poti face matanii si rugaciuni pentru a avea norocul de a se imprieteni rapid si fara probleme cu olita, dar tot trebuie sa cobori putin cu picioarele pe pamant si sa fii pregatita, in caz ca acest lucru nu se intampla. Cu alte cuvinte, trebuie sa fii pregatita pentru orice. Copilul tau se poate obisnui cu olita in numai 2-3 ore ori o poate uri si va face crize de isterie de fiecare data cand se apropie de ea, chiar si saptamani sau luni!  

Te poate aduce la capatul puterilor

Invatarea copilului la olita nu este una dintre cele mai incantatoare sarcini ale "meseriei" de parinte. Sa fim realisti, niciunui parinte nu ii place sa scorneasca mereu tot soiul de nume dragalase pentru olita ori sa gaseasca cele mai convingatoare povesti prin care copilul sa inteleaga ca pipi nu mai trebuie sa ajunga in scutec, ci doar in olita lui in forma de catelus sau Mickey Mouse!

Adevarul grait de zeci de mamici este ca tranzitia de la scutec la olita poate fi epuizanta din toate punctele de vedere - mental, emotional si fizic. De multe ori, reprezinta un adevarat test al rezistentei si rabdarii. Insa, dincolo de acestea, trebuie sa vezi partea buna a lucrurilor si sa astepti, cu rabdare, momentul in care vei culege laurii efortului tau. Doar asa vei supravietui acestui proces care, uneori, poate fi destul de enervant.

Trebuie sa inveti sa recunosti semnele de comportament

Daca vrei sa-ti usurezi efortul de a-ti invata copilul sa faca la olita, este important sa il cunosti foarte bine, pentru a recunoaste semnele care arata ca este pregatit si interesat sa o foloseasca. Uneori, copiii arata parintilor ca sunt gata sa faca cunostinta cu olita, dar acestia nu reusesc sa profite de oportunitate din cauza ca nu stiu sa decodeze semnalele.

Atunci cand te hotarasti sa-l convingi sa renunte la scutec, s-ar putea ca cel mic sa nu mai fie la fel de interesat si sa opuna rezistenta. Este important sa intuiesti momentul si oportunitatea pe care chiar copilul tau ti le ofera, prin faptul ca da tarcoale olitei, trage de scutec sa-l dea jos, se opune din ce in ce mai des schimbarii scutecului etc.  

Atrage-i atentia asupra chiloteilor colorati si veseli

Chiloteii cu elastic sunt cei care iau locul scutecului dupa ce copilul se obisnuieste sa foloseasca olita. Insa daca nu se familiarizeaza din timp cu ei, nu ii va accepta foarte usor in garderoba lui. Poti folosi chiloteii ca truc pentru a-l determina sa invete sa faca la olita. Mai intai, foloseste-i ca "momeala".

Cumpara-i chilotei colorati si veseli, eventual imprimati cu personajele lui preferate de desene animate, astfel incat sa fie atras de ei ca un magnet. Imediat ce ii va vedea, va sari sa ti-i smulga din mana. Este momentul oportun sa ii spui la ce folosesc si sa ii si arati, punandu-i pe el. Apoi, da-i jos imediat si explica-i ca ii va putea purta doar atunci cand scapa de scutece. Si, pentru a scapa de scutec, trebuie sa-si faca nevoile la olita.

Intreaba-l daca vrea sa incerce pentru a putea purta chiloteii. Flutura-i modelele preferate prin fata, pentru a-l stimula si mai mult sa renunte la scutec.  

Fii pregatita sa se scape pe el de foarte multe ori

Ai reusit, intr-un final, sa convingi copilul sa renunte la scutec in favoarea chilotului multicolor cu elastic. Sa nu crezi ca de acum lucrurile vor fi mai usoare. Copilul mic nu face diferenta intre chilot si scutec. Nu stie ca unul absoarbe pipi si ca nu il lasa sa treaca, iar celalalt permite trecerea urinei prin el. Pentru el, chilotul este doar un fel de scutec cu elastic ceva mai subtire si mai comod.

Atat timp cat trateaza chilotul ca pe un scutec, isi va face in continuare nevoile in el si vei avea parte de multe accidente in care se scapa pe el. Pe masura ce trece timpul, aceste accidente devin enervante si incep sa iti scoata peri albi. Tot ce poti face este sa te inarmezi cu rabdare si sa fii perseverenta in a-i explica, de fiecare data, ca nu are voie sa faca in chilotel si ca atunci cand simte ca face pipi sau treaba mae, trebuie sa dea fuga la olita.

Trebuie sa alegi olita si chilotii potriviti pentru copil

Marimea, forma, culoarea si modelul conteaza foarte mult atunci cand alegi chiloteii sau olita copilului tau. Trebuie sa se potriveasca cu gusturile lui, dar mai ales cu nevoile lui. Daca cel mic sta inconfortabil in olita, culoarea nu ii este pe plac ori voia un model in forma de Winnie the Pooh, nu de Minnie Mouse, s-ar putea sa-ti ingreunezi efortul de a-l invata sa o foloseasca, intrucat o va respinge.

Cel mai indicat este, conform marturisirilor mamicilor, sa iei copilul cu tine la cumparaturi. Lasa-l sa testeze mai multe modele de olite si permite-i sa aiba ultimul cuvant in alegerea uneia. Procedeaza la fel si cu chiloteii. Arata-i mai multe modele si lasa-l pe el sa le aleaga pe cele care ii plac mai mult.  

Uneori, o pauza este binevenita

Indiferent de cat de perseverenta esti si de cate metode scornesti pentru a-ti convinge copilul sa foloseasca olita, daca nu este pregatit pentru aceasta schimbare, tranzitia nu va avea loc. Nu iti irosi eforturile de a-l invata atunci cand nu este momentul. Daca observi ca cel mic nu este deloc interesat de olita, plange si nu vrea sa stea, sub nicio forma, pe ea, luati o mica pauza. Reveniti la procesul de invatare la olita peste 2-3 saptamani, cand poate va fi mai cooperant si dornic sa o testeze.  

Ce alte lucruri ti-ar fi placut sa mai stii inainte de a trece copilul de la scutec la olita? Impartaseste-ne opiniile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Invatare olita copii Trecere scutec olita copii Tranzitie scutec olita Probleme invatare olita Olita copii

Articole recomandate

Citeste si despre