Mamele, primele persoane care isi dau seama ca pot avea un copil cu autism. Semnele care “tradeaza” tulburarea

/ / Modificat: 2018-10-30
Mamele, primele persoane care isi dau seama ca pot avea un copil cu autism. Semnele care “tradeaza” tulburarea

In ultimii ani auzim tot mai des despre copii diagnosticati cu autism atat in randul cunoscutilor, cat si in propriile familii. Vestea buna este ca terapiile au evoluat, iar cu ajutorul lor si prin depistarea timpurie a tulburarii, copiii pot invinge autismul! Cand vine vorba despre primele semne de alarma, mamele sunt cele mai in masura sa le observe, caci ele petrec cel mai mult timp cu copiii.  


"Autismul determina o multitudine de simptome, legate in special de limbaj si comunicare, relatiile persoanei si comportamentul atipic fata de ceilalti de aceeasi varsta", explica psihologul Daniela Gavankar, presedinta Asociatiei pentru Interventie Terapeutica in Autism (AITA).

Semne ale autismului la 1 an

In primul an de viata, principalele semne de alarma pentru parinti sunt: 

  • copilul plange inexplicabil si, in ciuda eforturilor parintilor, se linisteste foarte greu
  • nu ridica bratele pentru a fi imbratisat
  • copilul nu gangureste la timp 
  • imitarea gesturilor apare foarte greoi sau deloc
  • alimentatia copilului este greoaie, fie ca vorbim de alaptare, biberon sau diversificare
  • copilul nu se uita la cei din jur si nu raspunde cand este strigat
  • comunicarea sub forma de a arata cu degetul nu se formeaza

Semnale de alarma pe care le poti observa in jurul varstei de 2 ani

In jurul varstei de 2 ani, mamele copiilor cu autism pot observa ca exista o involutie a abilitatilor dobandite de copil pana acum.

In aceasta perioada, copiii cu tulburari de dezvoltare, cum este autismul, nu reusesc sa mai invete lucruri noi, din contra, pierd din cuvintele dobandite. Pana la 2 ani, copiii ar trebui sa fie capabili sa raspunda la intrebarea "ce e asta?", sa isi spuna numele si sa ii numeasca si pe ceilalti membri din familie care locuiesc in casa, sa numeasca jucarii, sa raspunda cu DA si NU la intrebari care necesita raspuns de acest fel. De asemenea, pana la 2 ani copilul ar trebui sa se descurce sa manance singur cu lingura si sa bea cu ceasca (chiar daca varsa putin), sa foloseasca gesturi sau cuvinte pentru a semnaliza nevoia de a merge la baie, sa isi scoata hainele (sosetele, pantalonii, jachetele, cand sunt desfacute la nasturi).

Un alt semn de alarma pe care mamele il pot observa cu usurinta este refuzul copiilor de a se mai juca, de a merge in locuri noi, sa intalneasca persoane noi. 

In plus, nu mai raspund la nume, iar contactul vizual se diminueaza. Pana la 2 ani, copilul trebuie sa stie sa faca "Pa", sa raspunda la nume privind persoana care l-a strigat, sa caute contactul ochilor 2-3 minute, sa respecte interdictia cand i se spune NU!

Alte aspecte pe care mamele le sesizeaza sunt crizele de plans, tantrumurile, care devin dese si lungi, dar si greu de gestionat.

De asemenea, copilul incepe sa refuze alimentele pe care pana atunci le accepta. 

Specialistul AITA mentioneaza ca prezenta acestor semne ne pot duce cu gandul la prezenta autismului, insa singura persoana care poate clarifica situatia este medicul specialist in psihiatrie pediatrica, tot el fiind in masura sa recomande un program de terapie de recuperare. 


Articol scris de psihologul Daniela Gavankar, presedinta Asociatiei pentru Interventie Terapeutica in Autism (AITA).

Articole recomandate

Citeste si despre