Copiii de 2 ani nu sunt teribili. Doar invata cum sa fie umani

/ / Modificat: 2018-04-10
Copiii de 2 ani nu sunt teribili. Doar invata cum sa fie umani

Varsta de 2 ani, "Terrible twos", varsta lui "Nu" ... spune-i cum vrei! Cert este ca fiecare parinte priveste varsta de 2 ani a copilului cu teama. Ei bine, varsta de 2 ani nu este atat de "teribila" pe cat pare si, daca intelegi schimbarile care au loc in dezvoltarea prichindelului tau, poti trece cu brio peste aceasta perioada delicata a copilariei.

La 2 ani, copilul simte din ce in ce mai puternic emotiile, fie ca sunt pozitive sau negative. Este important sa nu il fortezi sa isi suprime emotiile negative si sa ii explici ca este in regula ca uneori sa fii trist, pentru ca eliminarea completa a emotiilor neplacute ii va transmite un mesaj gresit.

Orice parinte isi doreste un singur lucru pentru copilul sau, ca acesta sa fie fericit. Da, isi doreste si sa il stie in siguranta, puternic si rezistent la provocarile pe care viata i le rezerva, iar pentru asta trebuie sa stie sa se adapteze si sa isi dezvolte anumite abilitati emotionale.

Parintii isi doresc pentru copiii lor sa fie buni, empatici si respectuosi, sa aiba succes si sa fie inteligenti, genul acela de valori pe care noi toti le apreciem.

Nu il poti forta sa simta nimic din ceea ce nu vrea sa simta

Le poti face pe plac, le poti oferi dragoste si afectiune, ii poti implica intr-o multime de activitati de dezvoltare, ii poti duce in vacante, ii poti duce la balet, la fotbal, la lectii de chineza si muzica si poti construi in jurul lor premisele care sa le asigure o educatie la nivel inalt, dar in final, nu ii poti forta sa faca sau sa simta nimic din ceea ce nu vor sa faca sau sa simta.

Nevoia de a-ti vedea copilul fericit incepe inca de cand se naste copilul. Bebelusul tau are voie sa se alinte, sa scuipe, sa planga, sa te trezeasca la toate orele din noapte pana pe la varsta de 1 an si 10 luni. Dupa care, cum a implinit doi ani, brusc si parca peste noapte, vrei sa se alinieze unui intreg set de reguli: sa fie cuminte, ascultator, respectuos, si “bun”.

Lasa-l sa experimenteze si sa isi traiasca propriile emotii!

Exact atunci cand iti schimbi asteptarile pentru copilul care deja “nu mai este bebelus”, lucrurile incep sa o ia razna. Cel mic devine pretentios, irational, aproape arogant, odata cu varsta de 2 ani, iar tu iti faci griji ca trebuie sa ii schimbi comportamentul acesta, ca sa nu il modeleze pentru totdeauna.

In mod surprinzator, de multe ori, parintii, fara voie si fara sa isi dea seama, sunt cei care stau in calea dezvoltarii celor mici in copii si adulti empatici, fericiti, adaptabili si rezistenti. Poate crezi ca faci ce este mai bine pentru copilul tau, dar de multe ori de fapt suprimi nevoile care il fac pe copil sa fie copil, incercand sa ii modelezi comportamentul conform unor asteptari predefinite.

Standu-i in cale, poti sa sabotezi fara sa vrei dezvoltarea abilitatilor lui de autocunoastere, de a explora lumea asa cum simte el, de a fi curios; ii poti schimba motivatia de a invata si increderea de a stabili relatii, dar poate cel mai important, ii sabotezi abilitatea de se dezvolta din punct de vedere emotional in asa fel incat sa reuseasca atat academic, cat si in viata.

Copiii de 2 ani doar par irationali

Ca adult, lucrurile pe care un copil de 2 ani le face sau le spune par adeasea irationale, ilogice si iesite de sub control, ai putea tinde sa ii critici, sa ii corectezi, sau pur si simplu sa ii faci sa inceteze.

Copiii de 2 ani pot fi vazuti de adulti ca fiind nabadaiosi, neascultatori, plini de crize de furie nejustificate, insa de multe ori daca privesti cu atentie, s-ar putea ca acest comportament sa iti faca sens, sa aiba o justificare si doar atunci vei putea sa il indrumi sa fie mai civilizat si sa se comporte mai bine din punct de vedere social.

Ce poti face sa interactionezi cu toddlerul tau ?

  • Da-i sentimentul de siguranta si organizare;
  • Asculta-l in loc sa vorbesti peste el;
  • Acorda-i libertatea sa se joace si sa exploreze lumea inconjuratoare pe cont propriu;
  • Lasa-l sa incerce si sa greseasca;
  • Incearca sa intelegi cine este ca individ si ce nevoi are, pe masura ce creste;
  • Impune limite si ofera-i indrumare.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Comportament copil 2 ani Copil 2 ani Copii doi ani dezvoltare

Articole recomandate

Citeste si despre