Cat trebuie sa manance copilul la 1-2 ani

/ / Modificat: 2012-10-25
Cat trebuie sa manance copilul la 1-2 ani

La varsta de 1-2 anisori, copilul isi formeaza principalele obiceiuri alimentare, iar ceea ce mananca la aceasta varsta este esential pentru modul in care vor evolua preferintele lui culinare. Copilul testeaza alimente noi, iar pe masura ce va gusta din mai multe preparate solide, portiile zilnice de lapte se reduc. Apar primele preferinte alimentare, care fac loc si primelor mofturi si pretentii.

Iata cat lapte trebuie sa mai bea un copil intre 1-2 ani si ce alte alimente mai sunt importante pentru cresterea lui la aceasta varsta!

Cat lapte trebuie sa bea la 1-2 ani?

Chiar daca a crescut si nu mai este bebelus, laptele joaca inca un rol important in dieta copilului mic. Este cea mai importanta sursa de calciu si vitamina D, substante nutritive esentiale pentru procesul de crestere.

Intre 1 si 2 ani, copilul poate consuma, fara probleme, lapte integral, de vaca sau capra. Specialistii sustin ca acesta are o multime de grasimi importante pentru cresterea armonioasa a celui mic. Abia de pe la 2 ani in sus poti opta pentru variante mai slabe in grasimi, daca dieta lui cere alimente hipocalorice sau sarace in grasimi.

Consumul zilnic de lapte va fi undeva intre 400-700 ml, in forma integrala sau amestecata, in functie de fiecare copil in parte. Daca refuza laptele de vaca, din cauza gustului, nu il inlocui. Incearca doar sa il amesteci cu lapte praf.

Ce si cat trebuie sa manance copilul la 1-2 ani?

In ceea ce priveste alimentatia solida, copilul tau va incepe sa isi formeze propriile preferinte, pe masura ce ii diversifici si mai mult meniul.

Este important sa continui sa ii oferi texturi si gusturi noi, pentru a-si putea forma preferintele culinare. Daca observi ca nu ii place un aliment important pentru cresterea si dezvoltarea lui, nu il elimina din meniu. Incearca sa il amesteci cu alte alimente care ii plac mai mult. Ai grija cu ce alimente il obisnuiesti, deoarece este varsta la care isi va forma obiceiuri pentru toata viata.

Necesitatile nutritionale la aceasta varsta sunt diferite de la un copil la altul, insa mai toti au nevoie de unele alimente-cheie in meniu, care ii ajuta sa creasca frumosi si sanatosi.

Printre alimentele recomandate si utile in dezvoltarea celui mic se numara:

  • oua (unul la 2-3 zile);
  • ficat, inima, rinichi;
  • carne (pasare, peste - mai usor de digerat de sistemul digestiv sensibil);
  • cereale;
  • fructe: piersici, caise, pere, mere, banane;
  • legume si zarzavaturi: cartofi, fasole verde, conopida, dovlecei, spanac, rosii, ardei, radacinoase.

            Cerealele in alimentatia copilului de 1-2 ani

            Cerealele joaca un rol esential in alimentatia copilului de 1-2 ani. Sunt bogate in complexul de vitamine B si fier, atat de necesar la aceasta varsta. Se recomanda administrarea variantelor fortifiate cu fier pana pe la varsta de 24 de luni.

            Un copil de 2 ani are nevoie de 80 g de cereale pe zi, dar nu uita ca isi ia aportul din aceasta categorie de alimente si din alte produse care le contin - paine, biscuiti, mamaliguta, paste - nu doar din gris sau orez cu lapte ori alte tipuri de cereale pe care le mananca de obicei.

            In ceea ce priveste sucurile, copilul are nevoie de 100-150 g suc de fructe zilnic, dar este important sa fie diluat cu apa. In rest, necesarul de lichide trebuie asigurat de apa.

            Pana la varsta de doi anisori, copilul nu va avea voie sa consume leguminoase uscate (fasole, mazare, linte) si nici usturoi sau ceapa. Copilul de 1-2 ani trebuie sa aiba in jur de 6 mese pe zi (3 mese principale si 3 gustari).

            Pana pe la varsta de 15-18 luni, copilul va manca tot cu manutele, chiar daca va avea cateva tentative de a folosi lingurita sau alte ustensile. In jurul acestei varste, incepe sa-si dea seama ca e mai comod si mai satisfacator sa pape cu ajutorul unui tacam de plastic.

            Incurajeza copilul frecvent sa manance cu lingurita, de pe la varsta de un an, chiar daca la inceput nici nu o baga in seama. Insista si fii perseverenta, iar la nici un an jumate, copilul va manui mai bine decat te asteptai lingurita.

            In rest, daca ai nelamuriri, intreaba pediatrul care sunt cantitatile exacte de alimente sau aportul zilnic de calorii pe care trebuie sa-l aiba copilul tau la aceasta varsta.

            Cum ai diversificat alimentatia copilului la aceasta varsta? Ce alimente noi i-au placut si cum ai redus laptele din meniul lui? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

            Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

            Taguri Alimentatie copii 1-2 ani Alimentatie copii Alimentatie 1-2 ani

            Articole recomandate

            Citeste si despre