Alimentatia copilului mic. Sfaturi utile de la nutritionist

/ / Modificat: 2016-08-02
Alimentatia copilului mic. Sfaturi utile de la nutritionist

Atunci cand bebelusii incep sa alterneze laptele matern sau pe cel formula cu mancarea solida, parintii au tendinta sa le ofere in principal fructe si legume.

Acesta este un lucru bun, fara indoiala, insa cu mentiunea ca organismul copiilor mai are nevoie de ceva pentru a se dezvolta corespunzator: acizii grasi.

Cel mai important dintre acestia, mai ales in perioada incipienta a administrarii hranei disociate, este acidul docosahexaenoic, cunoscut si sub acronimul DHA.

Doza zilnica recomandata a DHA este cuprinsa intre 70 si 100 mg. Nu este o cantitate uriasa, insa acest acid gras nu se regaseste in alimentele obisnuite pe care le oferi copiilor la varste atat de fragede.

Mai precis, DHA se gaseste in cantitati mari in peste, cu precadere in ton, somon sau pastrav. Daca acestea inca nu fac parte din alimentatia lui, trebuie sa gasesti solutii pentru a-i oferi DHS din alte alimente.

De aceea, trebuie sa te asiguri ca ii oferi copilului tau cantitatea de acizi grasi de care are nevoie din lista de alimente pe care i le poti oferi la varsta lui.

Iata cateva reguli care te vor ajuta sa respecti acest lucru!

Identifica sursele acestui acid gras

Cresterea cantitatii ingerate a acidului docosahexaenoic in hrana pe care o oferi copilului tau nu ar trebui sa fie o misiune imposibila, chiar daca nu ai inceput sa il hranesti cu peste sau cel putin nu ii oferi in fiecare zi.

Poti gasi o varianta convenabila, cu atat mai mult cu cat exista alimente imbogatite cu acest acid gras. Unul dintre aceste alimente este chiar laptele, insa DHS se gaseste in cantitati semnificative si in paste.

Gaseste o solutie care sa se potriveasca dorintei de a suplimenta doza acestui acid in alimentatia copilului, tinand insa cont si de gusturile sale culinare.

Nu ocoli produsele lactate

Sugarii trebuie sa consume doua sau trei produse lactate in fiecare zi, pentru a-si fortifia sistemul osos, musculatura si dintii. Preferatele lor includ produse precum laptele, iaurtul sau branza.

Sucul de portocale fortifiat poate avea aceleasi efecte in ceea ce priveste asimilarea DHS, asa ca poti suplimenta astfel in zilele in care produsele lactate nu sunt pe lista sau sunt refuzate de catre cel mic.

Pune accent pe proteine

Foarte multi copii se feresc de sursele traditionale de proteine cum sunt carnea, ouale sau pestele. Nu poti sa nu tii cont de acest lucru, cu atat mai mult cu cat interesul tau principal este sa-i oferi ceea ce are nevoie, nu sa incepi sa ii modelezi gusturile.

Asadar, daca nu se intelege prea bine cu proteinele animale, ii poti oferi surse vegetale care sa-i fie la fel de benefice, asa cum sunt soia, fasolea sau nautul.

Obisnuieste-l cu o rutina sanatoasa

Nu ar trebui sa fie prioritar pentru niciun parinte cat de mult mananca propriul copil. Mult mai importanta decat cantitatea este calitatea, asa ca datoria ta este sa-l inveti pe cel mic cu o rutina alimentara sanatoasa.

Odata ce va capata aceste deprinderi, le va ramane fidel toata viata. Asadar, ofera-i varietate si preparate sanatoase, din care organismul isi poate extrage toti nutrientii de care are nevoie pentru a creste si pentru a se dezvolta.

Fii perseverent/a

Varietatea este foarte importanta pentru copii, mai ales ca acestia inca se afla in faza de dezvoltare a simturilor si a gusturilor si nu au inca preferinte bine definite. Copilul tau poate aprecia un preparat intr-o zi si il poate refuza in urmatoarea sau invers.

Sunt copii care au nevoie de 10 - 12 degustari pana sa se hotarasca daca le place sau nu un fel de mancare. Tocmai de aceea, este foarte importanta perseverenta parintilor. Aceasta nu se traduce insa numai prin oferirea in mod repetat a unui preparat, ci si prin oferirea de alternative.

Variantele trebuie sa fie punctuale, chiar e indicat sa i le oferi la fiecare masa o perioada, pentru a putea decide singur ce vrea sa manance.

Nu trebuie sa te stresezi prea mult daca refuza anumite alimente sau daca nu mananca foarte mult, cat timp este sanatos, ci dimpotriva, e mai important sa fii relaxat/a si sa lasi lucrurile sa vina de la sine in aceasta privinta.

Tu la ce trucuri ai apelat pentru a-l determina pe copilul tau sa aiba o alimentatie echilibrata si sanatoasa? Asteptam parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimentatie sanatoasa copii Obiceiuri alimentare sanatoase Acizi grasi copii

Articole recomandate

Citeste si despre