Antrenamentul la olita: Semne ca este pregatit

/ / Modificat: 2015-06-09
Antrenamentul la olita: Semne ca este pregatit

Citeste cateva sfaturi de la specialisti cu privire la cum poti interpreta comportamentul micutului tau si vezi daca este pregatit de antrenamentul la olita.

Mai intai, o imagine de ansamblu pentru parintii epuizati: fiecare copil sanatos poate fi antrenat cu succes la olita. Pe termen lung, varsta la care stapaneste aceste abilitati specifice nu conteaza. Nu este o reflectie a abilitatilor tale ca parinte sau a dragostei tale pentru el. 

Dar, daca incepi antrenamentul la olita inainte ca bebelusul sa fie pregatit biologic si emotional, ambii veti fi frustrati si suparati. De asemenea, procesul va fi intarziat deoarece se va transforma probabil intr-o batalie a vointei – si aceasta batalie nu va fi niciodata castigata de parinti. De aceea, inainte de a incepe, este o idee buna sa cunosti semnele care iti arata ca va avea probabil succes.

Majoritatea copiilor sunt antrenati la olita intre 18 si 30 de luni. Insa, anumiti copii se lupta inca cu aceste abilitati si cand au 4 ani. Dar, daca te uiti cu atentie, copilul iti va spune prin comportamentul sau ca este probabil pregatit sa inceapa. De exemplu:

  • Are miscari in intestine la o ora destul de predictibila? Iti spune prin cuvinte sau prin comportament ca este constient de acestea?
  • Poate sa isi dea jos pantalonii sau sa si-i traga pe el?
  • Arata interes fata de baie si ce fac alti oameni acolo?
  • Poate sa treaca peste si sa se aseze pe olita singur?
  • A inceput sa iti spuna "Nu!"? Ii place sa aiba macar anumite jucarii in anumite locuri speciale? Aceasta arata ca il intereseaza sa controleze lucrurile din mediul lui.
  • Stie ce inseamna "ud" si "uscat"?
  • Raspunde la rugaminti si isi doreste sa iti faca pe plac?

Daca copilul demonstreaza majoritatea acestor comportamente, este posibil sa fie pregatit, dar nu uita, nu incerca niciodata sa antrenezi un copil la olita in momente de stres, atunci cand familia se muta sau pleaca in vacanta, sau cand copilul este bolnav.

Daca ti se pare ca nu functioneaza, ia o pauza si incearca din nou in cateva saptamani sau luni. 

Se va intampla -  lasa timpul sa decida.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Olita copii

Articole recomandate

Citeste si despre