Metode prin care poti sa dezvolti creativitatea si imaginatia copilului prin joaca!

/ / Modificat: 2016-08-02
Metode prin care poti sa dezvolti creativitatea si imaginatia copilului prin joaca!

Copiii invata foarte multe lucruri atunci cand se joaca in moduri creative, insa atunci cand activitatile educationale si pasiunile extracurriculare ajung sa fie zilnice, copiii incep sa isi piarda interesul pentru ele si sa nu le mai perceapa ca pe o joaca.

Trebuie sa recunosti ca amintirile tale din copilarie le includ si pe cele in care te pierdeai intr-o lume a imaginatiei si a creativitatii. Tocmai de aceea, trebuie sa le oferi aceasta ocazie si copiiilor tai si sa-i ajuti sa devina mai creativi si mai dornici sa se joace astfel.

Iata cateva sfaturi care iti vor fi de folos!

Nu programa totul in amanunt

Copilul tau nu are nevoie sa fie ocupat tot timpul. Daca ii vei da ocazia sa se plictiseasca, isi va gasi singur ceva de facut pentru ca aceasta stare sa dispara.

Chiar daca aceasta varianta e un cutit cu doua taisuri, care il poate trimite pe copilul tau direct in fata televizorului, a computerului, a tabletei sau a telefonului, optiunea fericita ar fi aceea in care isi gaseste ceva productiv si creativ de facut. E uimitor cum copiilor le vin cele mai nastrusnice idei de joaca. De aceea, trebuie sa-ti asumi niste riscuri si sa lasi lucrurile sa se intample.

Alege jucarii care incurajeaza folosirea imaginatiei

Piata pune la bataie o oferta extraordinara de jucarii, insa nu toate sunt grozave pentru jocurile creative. Unele dintre ele, cum sunt cele electronice de exemplu, par ca se joaca singure in locul copiilor si ca nu le mai permit acestora sa faca nici o miscare.

Papusile, preparatele culinare de jucarie, hainele pentru papusi si alte personaje sunt grozave pentru copiii care vor sa-si puna mintea la contributie.

Copiii isi pot petrece ore in sir imbracandu-si prietenii imaginari, aranjandu-i, creand povesti pentru ei.

Cantecele si spectacolele fac si ele parte din arsenalul copiilor creativi, singura conditie pentru ca acestea sa fie puse in scena este ca tu sa ii oferi aceasta ocazie copilului tau.

Nu limita jocul copiilor tai

Copiii incep uneori sa se joace si fac lucruri care in viata reala ar fi cel putin ciudate, cum ar fi sa puna inghetata de jucarie in cuptor in loc sa o puna in frigider, iar tu, ca parinte, te-ai putea simti indreptatit sa intervii intr-o astfel de situatie.

Cel mai bine este insa sa nu o faci si sa iti lasi copilul sa-si gaseasca singur cum sa se joace. Daca ii vei spune tu cum sa o faca, ii vei limita creativitatea.

Este important pentru copii sa exploreze si sa invete si sa greseasca, face parte din procesul invatarii. Evita sa ii corectezi si sa ii ghidezi sa se joace dupa reguli si norme.

Pune-i la dispozitie un loc in care sa se poata juca in voie

Probabil ca si tie ti se intampla ca, dupa ce faci curatenie si copiii tai descopera jucariile mai vechi care au stat ascunse prin toate colturile casei, sa isi doreasca sa se joace doar cu ele, chiar daca in ultimele luni nici nu au avut ochi pentru ele.

E posibil sa le fi ignorat doar pentru ca nu le-au vazut, insa trebuie sa stii ca si spatiul mare pe care l-ai creat facand curatenie poate actiona precum o invitatie la joaca pentru copilul tau. Poti face acest lucru si fara sa faci curatenie generala in fiecare saptamana.

Important este doar sa le aranjezi scena putin copiilor, astfel incat sa-i determini sa se joace. Pune-le jucariile la indemana si fa-le accesibile pentru ei.

Nu trebuie sa faci totul singura, implica-l si pe copilul tau in aceste demersuri. Uneori, singurul lucru care ii starneste imaginatia este o camera libera si ordonata, cu jucariile la vedere.

Schimba jucariile prin rotatie

Prea multe jucarii il pot coplesi pe copilul tau. De fapt, iti va fi si tie destul de greu daca ii oferi asta, nu doar lui.

Pastreaza jumatate din jucariile lui impachetate intr-o cutie; astfel, nu vei fi nevoita sa le iei in calcul de fiecare data cand faci curatenie. In plus, asta inseamna ca il vei determina pe copilul tau sa profite mai mult de jucariile pe care le are la dispozitie si sa se joace cu toate.

Le poti readuce in scena si pe cele impachetate la ocazii speciale, cum ar fi dimineata zilei de Craciun.

Copilul va fi uitat de ele si se va bucura nespus sa le revada dupa atat de mult timp. De fiecare data cand faci asta, este important sa impachetezi celelalte jucarii astfel incat sa i le pui la dispozitie prin rotatie.

Tu cum stimulezi creativitatea si imaginatia copilului tau? Impartaseste-ne sfaturile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Imaginatie copii Sfaturi parinti

Articole recomandate

Citeste si despre