Lasa copilul sa aleaga ce carte sa citeasca

/ / Modificat: 2011-11-15
Lasa copilul sa aleaga ce carte sa citeasca

Copiii iubesc lectura!

Pentru a promova si a incuraja lectura in randul copiilor din Romania, Boko si Consiliul International al cartii pentru copii si tineret au lansat campania "Copiii iubesc lectura" prin care cauta noua generatie de copii care citesc. Pana pe 19 noiembrie, toti parintii care vor sa sustina lectura pentru copii sunt invitati sa posteze poze cu cei mici citind pe pagina de Facebook Boko.

Copilul tau citeste? Poza sa ar putea aparea pe Magazinul Cocor!

Cele mai votate poze vor putea fi admirate pe fatada media a magazinului Cocor in perioada 24 – 26 noiembrie si la Targul de carte Gaudeamus pe data de 25 noiembrie in cadrul unui eveniment pentru copii organizat de Boko.

Nu lipsesc nici premiile din campanie: carti pentru copii, jocuri din lemn sau reduceri la taberele de iarna. Mai multe detalii pe www.boko.ro.

"Prin programele noastre vrem sa le aratam parintilor cat sunt de importante cartile in formarea copiilor si cum ii pot face pe cei mici sa iubeasca lectura. Ne-am propus sa crestem o noua Romanie cu ajutorul copiilor si al cartilor", spune Claudia Suhov, fondator Boko.

Am invitat-o pe Claudia sa ne vorbeasca despre cartile pentru copii si importanta lecturii pentru cei mici, intr-un interviu acordat Copilul.ro.

Ce este Boko? Ce isi propune si cum vine in ajutorul parintilor?

"Boko" vine de la "book" ("carte" in engleza) si este vocea cartilor care vor sa se faca auzite in randul copiilor. Vrem sa crestem Romania frumos, printr-o noua generatie de copii care citesc. Ei sunt viitorul nostru si trebuie sa investim constant in educatia lor, nu doar in distractie si recreere.

Prin Boko, ne ocupam de dezvoltarea de programe si de evenimente pentru copii si parinti care sustin lectura, educatia practica si nonformala. Punem accent pe instrumente si informatii internationale in ceea ce priveste crearea de activitati pentru dezvoltarea copiilor.

Urmeaza lansarea primului "Club de lectura pentru copii si parinti" din Romania, iar pe siteul nostru parintii vor putea citi recomandari si vor putea face sugestii de carti, vor lasa comentarii, impresii ale copiilor. Vrem sa descoperim impreuna carti care sa ii dezvolte pe cei mici in raport cu vremurile in care traim, sa gasim povestile secolului in care traim si pentru problemele pe care le avem. Nu mai putem sa ne raportam doar la traditionalele povesti romanesti, trebuie sa gasim noi eroi din experienta carora copii sa invete lucruri pozitive.

Ce pot face parintii pentru a dezvolta dragostea copiilor pentru carte?

Apropierea de carti trebuie facuta din primele luni de viata ale copilului. Parintii sunt primele modele ale celor mici, de aceea e bine ca acestia sa petreaca frecvent timp citind si povestind, atat alaturi de mama, cat si de tata. Lectura poate si combinata cu joaca.

Putem face acasa un concurs de intrebari si raspunsuri, desene, interpretari de replici si scenete (daca avem 2-3 copii e minunata o astfel de activitate in weekend). Lectura nu trebuie privita ca o actiune solitara, putem sa citim impreuna cu copilul nostru, stand pe aceeasi canapea, carti diferite. Tot "timp petrecut impreuna" se numeste.

Din pacate, de multe ori lectura este transmisa ca o forma de pedeapsa "du-te la tine in camera si citeste" sau "lista cu lecturi suplimentare". Cum ar fi daca am spune copilului "am aflat despre o carte care sigur o sa iti placa" sau "haideti sa facem o lista cu carti pe care am vrea sa le citim si sa le descoperim impreuna". Conteaza foarte mult cum transmitem informatia, atat in mediul familiei,cat si in sistemul educational.

Ce si cum sa le citeasca parintii bebelusilor?

Multi parinti considera ca pana cand copilul rosteste cel putin primele cuvinte, nu au de ce sa-i citeasca, pentru ca nu va intelege nimic. Ce trebuie sa stie acesti parinti? Ce le recomanda Boko?

In primele luni de viata, bebelusii se dezvolta prin tonalitatea si prin inflexiunea vocii parintilor. Exista carti speciale pentru bebelusi, cartonate, pline de culori si cu pasaje simple, cuvinte scrise mare, astfel incat parintiii pot sa le transmita celor mici emotii si informatii prin lectura.

De asemenea, exista si materiale speciale pentru a dezvolta capacitatea de citire a copiilor chiar si de la varsta de 12 luni. Capacitatea de citire dezvoltata foarte devreme stimuleaza activitatea intelectuala a copiilor, le ofera mai multa independenta si rezultate scolare foarte bune. Desigur, acest proces nu este unul simplu si necesita o activitate contansta si multa dedicare din partea parintelui.

Cum sa faca un parinte sa aleaga cartea potrivita varstei copilului sau?

Cartile pentru copiii sunt acum dintre cele mai diverse.

In primul rand sa observe ce tip de povesti in plac copilului sau, daca sunt carti despre aventuri, calatorii, despre animale. Din pacate in sistemul de invatamant nu se recomanda carti pentru fetite sau carti pentru baietei, pentru ca este necesara o distinctie, iar recomandarea de carti pentru anumite varste este variabila.

Daca observam ca o carte nu reuseste sa ii capteze copilului interesul, sa renuntam sa il fortam sa o citeasca pana la final, sa vedem de ce s-a intamplat acest lucru si sa ne orientam catre altceva.

Cartile trebuie alese impreuna, copilul are nevoie sa faca exercitiul de "luare a deciziei". Nu imi plac listele de lecturi recomandate fara o descriere atenta a povestilor, dar mai ales fara chestionarea copilului inainte despre ce si-ar dori sa citesca.

Ce carti recomanda Boko parintilor pentru a le oferi copiilor?

Le pot recomanda parintilor doar sa fie atenti la interesele, pasiunile celui mic si la modul in care ii prezinta activitatea de lectura. In plus, sa se informeze despre carti nou aparute, recomandate sau activitati si programe de lectura pentru copii.

Lectura nu trebuie sa inlocuiasca joaca sau privitul la desene, toate aceste activitati trebuie facute cu masura.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Carti prescolari Carti bebelusi Dezvoltare intelectuala copii

Articole recomandate

Citeste si despre