Educatie pentru copilul tau supradotat!
 

Copilul tau este supradotat, are un talent personal sau o capacitate intelectuala deosebita? Poti sa-i oferi o educatie pe masura in Romania iar lui sa-i fie usor sa se integreze social mai apoi si sa-si puna in valoare aptitudinile in tara? Raspunsul este: DA! IRSCA Gifted Education a lansat primul Program National Gifted Education.  

De ce raspunsul este Gifted Education?

Programul de gifted education este un program international ce cuprinde o educatie specifica pe toata plaja de educatie de la gradinita si pana la studii post-doctorale. Initiat in 1984 de catre americani, acest program este considerat ca fiind direct corelat cu dezvoltarea regionala datorita resurselor umane inalt calificate si motivate, cu calitati intelectuale si morale superioare pe care le produce.Pe de alta parte, copiii cu abilitati deosebite, neintegrati intr-un sistem educativ care sa le acopere nevoile speciale de educare si instruire, au o incidenta crescuta de risc de integrare sociala sau economica, ceea ce ii transforma intr-o categorie ce trebuie protejata.  

Din aceste motive gifted education este sprijinit de numeroase reglementari internationale printre care enumeram numai cateva: No Child Left Behind Act 2001 (US), Capitolul 2 din 2005 Labour Party Manifesto for Education (UK), The School Education Act 1999 (Australia), Recomandarea 1248/2004 a Parlamentului European (UE), Education Act 1998 (Republic of Ireland), etc.

In acest moment exista o vasta retea de unitati scolare si universitati integrate în programul gifted education, raspandita pe toate continentele, inclusiv cel European.  

- Mondiale: WCGTC: World Council for Gifted and Talented Children;

- Organizatii continentale: ECHA: European Council for High Ability, pentru Europa;

- Organizatii regionale si centre de cercetare: NAGTY: National Academy for Gifted and Talented Youth, pentru UK;

Exista de asemenea Centre de excelenta, precum si centre pilot destinate implementarii tehnologiilor didactice, universitati si retele colaborative, licee, scoli si gradinite, precum si departamente specializate la nivelul ministerelor educatiei si guvernelor din numeroase tari ale lumii.  

Centrele si unversitatile afirmate in reteaua gifted education sunt atat de numeroase, ca nu putem sa mentionam decat cateva precum:

Centro Huerta del Rey in Spania, Petnica Science Center in Serbia, o multitudine de centre in US precum The National Research Center on the Gifted and Talented, University of Connecticutt; Davidson Institute for Talent Development; Belin-Blank Center for Gifted Education and Talent Development, University of Iowa; EPGY - Education Program for Gifted Youth, Stanford University; GERI - Gifted Education Resource Institute, Purdue University; Center for Talent Development, Northwestern University; CTY- The Center for Talented Youth, Johns Hopkins University sau China, cu al sau Institut de Psihologie din cadrul Academiei Chineze de Stiinte, samd.

Exista de asemenea programe educative comune in gifted education si se initiaza programe în aceasta perioada împreuna cu marile organisme internationale precum ONU sau UE.  

In plan european obiectivele Strategiei Lisabona, in legatura cu dezvoltarea economica si ocuparea fortei de munca, sunt orientate catre invatarea continua dar si catre introducerea cat mai rapida a rezultatelor cercetarii stiintifice in fluxurile comerciale ale firmelor.  

In contextul de mai sus proiectul Gifted Education in Romania reprezinta o provocare atat pentru societatea romaneasca dar, mai ales, pentru institutiile statului care au in grija pregatirea resursei umane pentru modificarile structurale deja manifestate in economia mondiala.  

Exista un Program Gifted Education in Romania?

DA. IRSCA Gifted Education a lansat primul Program National Gifted Education. Un proiect pilot va demara din Septembrie 2005. Acesta urmareste sa ofere o educatie copiilor supradotati si talentati potrivita nevoilor lor speciale, printr-un program educativ care sa-i sustina in dezvoltarea personala cu acces la resurse si metodologii didactice de inalta tinuta validate international, consiliere psihologica, de cariera si afectiva. Gifted Education urmareste atat hranirea profilului de inteligenta dar si sustinerea realizarii individului in plan uman, insotita de o dezvoltare armonioasa si echilibrata a personalitatii sale.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Educatie copii

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul