Cum inveti copilul sa navigheze in siguranta pe internet

/ / Modificat: 2018-02-21
Cum inveti copilul sa navigheze in siguranta pe internet

Sa ne tinem copiii departe de internet este aproape imposibil. Sigur, se recomanda ca pana la doi ani micutii sa nu aiba de-a face cu dispozitive electronice. Dar, dupa aceasta varsta, ce putem face pentru siguranta copiilor? Mai ales ca suntem noi insine vazuti de catre cei mici cu smartphone-ul, tableta sau laptopul in brate!

Un prim lucru de care e bine sa tinem cont este ca in zona online-ului ca in orice alta zona, copiii au nevoie de limite si reguli. Sa nu uitam ca regulile ii fac sa se simta in siguranta. De asemenea, limitele de utilizare a internetului, a dispozitivelor electronice trebuie schimbate pe masura ce micutul creste.

Petrece timp cu micutul pe internet

E bine sa le vorbim copiilor despre internet si pericolele pe care le presupune acesta inca de cand sunt foarte mici. Asa cum le vorbim de hoti, de pericole fizice.

Nu este suficient sa stabilesti regului si protectie. Este necesar sa petreci si timp cu el pe internet. In felul acesta il inveti tu despre parole, pericole pe internet sau site-uri folositoare. Nu uita ca esti un model si ca invata de la tine. In plus, faptul ca stati impreuna il ajuta sa faca distictia mai usor intre lumea reala si lumea virtuala.

Invata-l sa vina sa iti vorbeasca despre tot ce i se pare in neregula. Indiferent ce varsta are copilul tau, chiar daca este adolescent, incerca sa afli ce preocupari are, ce nu stie, ce dificultati are, ce intrebari isi pune.

Ce ar fi bine sa ii spui copilului tau

Pe masura ce creste, copilul o sa isi faca diverse conturi. Conturi pentru un anumit joc, sau de mail, sau pentru diverse aplicatii de socilializare online. Invata-l ce inseamna o parola slaba si una puternica. Invata-l sa tina secreta parola.

Cand este mai mic e de preferat ca micutul sa nu navigheze pe internet neacompaniat de unul dintre parinti. Mai mult, poti stabili ca regula sa foloseasca dispozitivele electronice doar in spatiile comune, gen living sau bucatarie. In felul acesta te asiguri ca nu intra pe internet nesupravegheat. E bine sa stie ca internetul este un loc nesigur, arata-i care sunt site-urile sigure, de interes pentru el.

Vorbeste-i despre hakeri: sunt un fel de hoti care intra si iau date din computer. Explica-i ca exista pedofili si online. De asemenea, sa te anunte despre orice incercare de a fi contactat de adulti necunoscuti si sa nu accepte conversatii cu necunoscuti. E bine sa stie sa nu dea date despre el sau fotografii cu el, sa nu postreze adresa sau numarul de mobil online. E important sa stie sa nu deschida nici un mail al carui destinatar nu il cunoaste. Da-i informatii si despre hartuirea online (cyberbullying) care se refera la informatii false, comentarii sau glume rautacioase la adresa cuiva. Incurajeaza-l sa te anunte atunci cand este hartuit online de prieteni sau colegii de la scoala.

Daca copilul tau este deja la varsta la care isi face conturi pe social media, imprieteneste-te cu el si urmareste ce prieteni are. Invata-l ca orice postare sau comentariu pe care nu si l-ar dori ca parintii sa le vada inseamna ca nu trebuie scrise.

Cum sa protejezi dispozitivele electronice

Un prim pas este sa te asiguri ca orice dispozitiv are instalat un program antivirus. Cand copilul este mai mic, poti bloca anumite site-uri sau poti instala filtre de continut, astfel incat micutul sa nu aiba acces la anumite informatii. In plus, device-urile pot fi setate sa nu retina parola de wi-fi.

Cand creste si are o libertate mai mare in folosirea internetului, urmareste ce aplicatii isi instaleaza. Poti sa ii ceri din cand in cand dispozitivul (telefon, tableta), sa vezi ce contine. Iar daca isi face cont pe un anume site, e bine sa intri si tu sa vezi despre ce este vorba.

Educa-l tu, nu astepta sa o faca altii! Asta poate insemna sa te educi si tu, sa afli mai multe, sa fii la curent cu tot ce apare nou, in materie de dispozitive, programe, aplicatii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Internet copii Acces internet copii

Articole recomandate

Citeste si despre